„Orbitális repülés” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: Sablon csere: Main)
a
[[Fájl:ISS on 20 August 2001.jpg| thumb | right | A [[Nemzetközi Űrállomás]] összeszerelés közben a Föld körüli röppályán]]
'''Orbitális űrrepülésnek''' (vagy keringési repülésnek) nevezzük azt az űrrepülést[[űrrepülés]]t, mely során az [[űreszköz]] olyan röppályára áll, melyen legalább egy kört megtesz a [[világűr]]ben a bolygó körül. A Föld esetében ehhez először szabadulási pályára kell állnia, mely a [[Apszispont|perigeum]] felett, a tengerszinttől körülbelül 100 km magasságban található (lásd [[Kármán-vonal]], a légkör és Világűr találkozásának egyezményes magassága). Ahhoz hogy az eszköz a keringési pályán maradjon, körülbelül 7.8 km/s sebességgel kell haladnia. A magasabban keringő objektumok [[keringési sebesség]]e lassabb, de a magasság eléréséhez nagyobb [[tolóerő]] szükséges.
 
'''Orbitális űrrepülésnek''' (vagy keringési repülésnek) nevezzük azt az űrrepülést, mely során az [[űreszköz]] olyan röppályára áll, melyen legalább egy kört megtesz a [[világűr]]ben a bolygó körül. A Föld esetében ehhez először szabadulási pályára kell állnia, mely a [[Apszispont|perigeum]] felett, a tengerszinttől körülbelül 100 km magasságban található (lásd [[Kármán-vonal]], a légkör és Világűr találkozásának egyezményes magassága). Ahhoz hogy az eszköz a keringési pályán maradjon, körülbelül 7.8 km/s sebességgel kell haladnia. A magasabban keringő objektumok [[keringési sebesség]]e lassabb, de a magasság eléréséhez nagyobb [[tolóerő]] szükséges.
 
Az "orbitális űrrepülés" a szuborbitális repülés ellentéte; utóbbi esetben a repülés [[Apszispont|apogeum]] pontja eléri az Világűrt, de a perigeum pontja még túl alacsony.

Navigációs menü