„Szociális gazdaság” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(formázás, kat, ew)
aNincs szerkesztési összefoglaló
A '''Szociális gazdság''': a harmadik gazdasági szektor
 
A gazdaságokban három különböző szektor különböztethető meg:
 
#az üzleti magánszektor, amely a magántolajdonramagántulajdonra épül és profitorientált;
#a közszféra, amely az állami tulajdonon alapszik és a köz- illetve közérdekű szolgáltatásokat nyújt;
#3. a szociális gazdaság, amely a közösségi, az önkéntes és a non-profit tevékenységek széles skáláját foglalja magába;
A harmadik szektor három al-kategóriára osztható; a közösségi szektorra, az önkéntes szektorra és a szociális vállalkozási szektorra:
 
* A ''közösségi szektor'' a helyi vagy nagyobb közösségi szinten működő szervezeteket foglalja magában, általában kicsik, alultőkésítettek és működésük sokkal inkább az önkéntességtől függ, mint a fizetéstől, erőfeszítéstől. Példaként a családi gondozókat, kisközösségi szövetségeket, civil egyesületeket, kis támogató csoportokat stb. említhetjük.
* Az ''önkéntes szervezetek'' meghatározása az Egyesült Királyságban az önkéntes szektorba azokat a szervezeteket sorolja amelyek formálisak (van alapokmányuk); föggetlenek a kormányzattól és ön-kormányzók; non-profit módon, jelentős fokú önkéntes részvétellel működnek. Ide sorolhatók a lakóközösségek, a karitatív szervezetek, a nagy szövetségek, a nemzeti mozgalmi szervezetek, stb.
* Az [[Egyesült Királyság]] kormányának definíciója szerint a szociális vállalkozái szektorba tartozó szervezetek elsődlegesen szociális célú üzleti vállalkozások, amelyek többletüket elsősorban erre a célra használják fel az üzletben vagy a közösségben, mintsem hogy a tagjaik vagy tulajdonosaik profitjának maximalizálása vezérelné őket. Példák erre a termelő szövetkezetek, lakásépító szövetkezetek, fejlesztési alapok, hitel egyesülések.
 
A szociális gazdaságot a közösségi-, önkéntes- és szociális vállalkozási szektor gazdasági aktivitása jelenti. A gazdasági aktivitás - mint minden más gazdasági szektorban - foglalkoztatást, pénzügyi tranzakciókat, vagyongazdálkodást, nyugdíjügyeket, kereskedelmet stb. jelent.

Navigációs menü