„Helyi hálózat” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 109.92.85.124 (vita) szerkesztéséről FoxBot szerkesztésére)
Az első LAN-ok a [[1970]]-es évek végén alakultak ki, a nagy sebességű kapcsolatok használatával hozzá tudtak kapcsolódni néhány központ nagygéphez egy hálózaton keresztül. Több rendszer is a megjelent a piacon, amelyek közül az [[Ethernet]] és az [[ARCNET]] volt a legnépszerűbb.
 
A növekvő számú, [[CP/M]] és [[DOS]] alapú [[személyi számítógép]] alkalmazásával egyidejűegegyidejűleg, főleg az abban az időben igen drága lézernyomtatók és a diszk kapacitások megosztott használatára, kiépültek az egyszerű, néhány tucat géptől a néhány száz gépet tartalmazó LAN-ok. A kibontakozó fejlődés a számítástechnikai ipart eufórikus hangulatba ringatta, az 1983-as évet el is nevezték “a LAN évének”.
 
A valóságban azonban a LAN koncepciót a [[fizikai réteg]] inkompatibilitásai és a hálózati [[protokoll (számítástechnika)|protokoll]] megvalósítási különbségei, és a legjobb erőforrás megosztás problémái jellmezték. Általában minden szállítónak megvolt a saját hálózati kártyája, kábelezése, protokollja(i) és saját [[hálózati operációs rendszer]]e. A megoldások a legritkább esetben voltak kompatibilisak. A megoldást a [[Novell NetWare]] adta:
Névtelen felhasználó

Navigációs menü