„Mars Express” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Miután [[2003]]. [[december 25]]-én, közép-európai idő szerint 03:47-re befejeződött az igen fontos MOI nevű (Mars Orbit Insertion) manőver, - azaz a fékezőhajtóművek olyan működtetése, melyek a Mars Express-t a Mars körüli pályára állították, - kialakult az első keringési pálya. Ez egy olyan elnyúlt ellipszis pálya, melynek Mars-közeli pontja 400&nbsp;km, míg Mars-távoli pontja 188&nbsp;000 km magasan húzódott a bolygó felett<ref>[http://www.urvilag.hu/mars_express_es_beagle_2/20031229_europa_elso_marsorbitere_a_siker_kuszoben Európa első mars-orbitere a siker küszöbén]</ref>.
 
[[2003]]. [[december 30]]-án reggel, közép-európai idő szerint 09:00-kor a darmstadti (Németország) európai űrrepülési[[darmstadt]]i irányítóközpont utasítására a Mars Express négy percig működtette főhajtóművét, s ennek eredményeként megváltozott a keringési pálya marsi egyenlítővel bezárt szöge. A Mars Express egy poláris, 300 x 10&nbsp;000&nbsp;km-es, erősen elnyújtott ellipszis alakú pályára állt<ref>[http://www.urvilag.hu/mars_express_es_beagle_2/20031230_a_mars_express_sikeresen_attert_a_polaris_palyara A Mars Express sikeresen áttért a poláris pályára!]</ref>. Az újabb pályamódosításnak köszönhetően [[2004]]. [[január 4]]-én egy alacsonyabb pálya alakult ki<ref>[http://www.urvilag.hu/mars_express_es_beagle_2/20040105_szerdan_bejelentkezhet_az_elveszett_europai_marsszonda Szerdán bejelentkezhet az elveszett európai marsszonda]</ref>.
 
[[2004]]. [[január 7]]-én a Mars Express 315 km-es magasságban repült el a Beagle–2 leszállóhelye felett és a leszállóegység jeleit kereste, de nem sikerült kapcsolatot létesítenie. A Mars Express [[UHF]]-sávos rádióvevője a leszállási területről érkező leggyengébb rádiójelek vételére is alkalmas, így amennyiben a Beagle–2 túlélte volna a leszállást, az űrszondának fognia kellett volna a jeleit. A Mars Express Földre továbbított adatait az [[ausztrália]]i [[DSN]] állomás vette és továbbította a németországi központba, ahol feldolgozták az adatokat és a Beagle–2 rádiójeleit keresték<ref>[http://www.urvilag.hu/mars_express_es_beagle_2/20040107_a_mars_express_sem_vette_a_beagle2_jeleit A Mars Express sem vette a Beagle-2 jeleit]</ref>.

Navigációs menü