„Délnyugat-Ázsia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: arc:ܐܣܝܐ ܡܥܪܒܝܬܐ)
 
Délnyugat-Ázsia felszíne három nagy tájra tagolódik. Legnagyobb részét az Arab-félsziget foglalja el. Ez a terület Ázsia egyik legrégebbi ősmasszívuma, valamikor régen még Afrikához tartozott. Az üledékes kőzetréteget táblás vidéknek is emlegetjük. Ez a hatalmas terület értékes kőolaj- és földgáztelepeket rejteget. Délnyugat -Ázsia északi területén helyezkedik el az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó fiatal lánchegységek. Mezopotámia a Tigris és az Eufrátesz között elterülő síkság. Ez a két folyó töltötte fel hordalékával, legfiatalabb területe Délnyugat-Ázsiának.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d0/CC-BY-SA_icon.svg/120px-CC-BY-SA_icon.svg.png
 
-Híres a ló-, a juh- és a kecsketenyésztésük. A fiatal juhok prémjéből perzsabunda, a gyapjúból perzsaszőnyeg készül. A nomád arabok főleg tevét tenyésztenek.
-A lánchegységek és a medencék területe Délnyugat-Ázsia É-i részére jellemző. Az Eurázsiai-hegységrendszer vonulatai fennsíkokat, magas medencéket zárnak közre, melyek folytatódnak Belső-Ázsiában. Legnagyobb kiterjedésű az Iráni-alföld. Felszínére helyenként láva ömlött, és magas vulkáni kúpok keletkeztek. Területén gyakoriak a pusztító erejű földrengések.
-A száraz kontinentális éghajlatú lefolyástalan területek sós tavai, mocsarai között gyér növényzet tengődik.
-A medencékben búzát termelnek, a Földközi-tenger öntözött mediterrán partvidéken narancs-grapefruit-, szőlő-, citromültetvények húzódnak. Narancsból Izrael és Törökország adja el a legtöbbet. Törökország fővárosa Ankara.
-A Mezopotámiai-alföld területét a Tigris és az Eufrátesz folyók töltötték fel. Az ősi kultúrájú öntözött vidék déli részén a Föld legnagyobb datolyapálma-ligetei húzódnak.
 
Mi a perzsa-öböl és környékének világgazdasági jelentősége? Melyek a legtöbb kőolajat kitermelő országok? Hová és hogyan szállítják a kőolajat? –Földünk kőolajkincsének több mint fele a Perzsa-öböl környékén van. Nagyon gazdaságos a kitermelés, mert olcsó munkaerővel dolgoztatnak, és a kutak ma még bőségesen ontják a jó minőségű kőolajat. Ezt csővezetéken szállítják a finomítókba vagy az óriási tankhajókba. A legnagyobb vásárlók a nyugat-európai országok és Japán.
-A hatalmas bevételek gazdasági fellendülést és magas életszínvonalat eredményeztek az olajban gazdag országokban. Új utak, korszerű városok, öntözőművek épültek. Sokat áldoznak a kultúra, az oktatásra és az egészségügyre. Szegényebb szomszédaikat kölcsönökkel segítik.
-A legnagyobb kőolajtermelők: Szaúd-Arábia, Irán, Irak és Kuvait
 
== Délnyugat-ázsiai államok ==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü