„Viktor Boriszovics Sklovszkij” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
aprók
a (r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: fa:ویکتور شکلوفسکی)
a (aprók)
}}
 
'''Viktor Boriszovics Sklovszkij''', cirill betűkkel Виктор Борисович Шкловский ([[Szentpétervár]], [[1893]]. [[január 24.]] – [[Moszkva]], [[1984]]. [[december 8.]]) [[Oroszország|orosz]] író, publicista, irodalomkritikus, forgatókönyv író, az 1920-as évek [[orosz formalizmus]]ának egyik vezéralakja. Míg a Szentpétervári Egyetemen tanult, alapító tagja volt az OPOJAZ-nak (OПOЯЗ, Társaság Aa Költői Nyelv Kutatásáért).
 
A formalizmus híveként úgy vélte, az irodalom lényege nem a tartalom mivolta, hanem a nyelvi forma, amelyet használ. 1925-ös ''O tyeorityeorii prozi'' (A prózaelméletről), valamint 1928-as ''Metod piszatyelszkovo masztyersztva'' (Az írói mesterség metódusa) című munkáiban kifejtette, hogy az irodalom [[stilisztika]]i és formai elemek összessége, melyek segítségével az író-költő régi gondolatokat új, vagy akár meglepő formában tud közölni az olvasóval.
 
Sklovszkij regényeket is írt, 1917–22 között született az önéletrajzi ihletésű ''SzentimentalnojeSzentyimentalnoje putyesesztvieputyesesztvije'' (Érzelmes utazás) című műve, vagyés ''A Zoo''. Mindkettő 1923-ban, [[berlin]]i tartózodásatartózkodása idején jelent meg. 1924-ben visszatért a [[Szovjetunió]]ba, ahol a hatóságok feloszlatták az OPOJAZ-t és figyelmeztették Sklovszkijt, hogy ezentúl csak államilag elfogadott irodalmi szervezetekben vehet részt. A '30-as években a szovjet nyomás hatására elhagyta korábbi formalista ideológiáit, és behódolt az akkor népszerűsített orosz realista irányzatnak,. többTöbb történelmi regényt írt, [[Tolsztoj]]- , [[Majakovszkij]]-, [[Alekszandr Szergejevics Puskin|Puskin]]- és [[Dosztojevszkij]]-kritikákat publikált.
 
Hosszú életet élt, 1984-ben hunyt el Moszkvában.

Navigációs menü