„Andrijan Grigorjevics Nyikolajev” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
kieg.
(kieg.)
'''Andrijan Grigorjevics Nyikolajev''' ([[Csuvas nyelv|csuvas]]: Андриян Григорьевич Николаев) ([[1929]]. [[szeptember 5]]. – [[2004]]. [[július 3]].) szovjet [[űrhajós]].
 
Két [[űrrepülés]]t végzett. Először a [[Vosztok-3Vosztok–3]] űrhajón repült [[1962]]-ben, majd a [[Szojuz-9Szojuz–9]]-en [[1970]]-ben. Az utóbbin időtartamrekordot döntött. Tartalék volt a [[Vosztok-2Vosztok–2]] és a [[Szojuz-8Szojuz–8]] repüléseken. [[1963]]-ban [[Valentyina Tyereskova|Valentyina Tyereskovával]], az első űrhajósnővel házasodott össze.
 
1992-ben vonult nyugállományba. Ezt követően a Moszkva melletti [[Csillagváros]]ban élt. 2004. július 3-án hunyt el szívrohamban a csuvasföldi Csebokszariban, ahol egy sportversenyen vett részt. A Csuvas Köztársaság elnökének rendelete alapján szülőfalujában temették el, ahol 1972-ben Űrhajózási Múzeumot is nyitottak. Az eset nagy botrányt kavart Oroszországban. Végül Nyikolajevet a Csillagvárosban temették el.
 
Űrrepüléseirét mindkét alkalommal megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést, majd később a Lenin-rendet és az Arany Csillag Érdemrendet is.
 
==Repülések==

Navigációs menü