„Halmay Zoltán” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
 
==Sportpályafutása==
Tíz éves volt, amikor a családja a fővárosba költözött. Az [[Erzsébet híd]] pesti hídfőjénél kialakított uszodában tanult meg úszni. 1896-tól a [[MÚE]] (Magyar Úszó Egylet) versenyzője volt. Egy év múlva 1 mérföldön lett magyar bajnok. Nemzetközi szintű eredményeit úszásban érte el. Az úszás mellett futbalozott, vízilabdázott, atlétizált, evezett. Gyorskorcsolyázásban 5000 méteren magyar bajnokságot is nyert. Az 1900-as olimpiáról három érmmeléremmel tért haza.
 
Az 1904-es olimpia előtt [[MTK Budapest FC|MTK]]-ba igazolt. Továbbfejlesztette a váltott karú, lábmunka nélküli gyorsúszási technikát – a magyar tempót – amelyet [[Gräfl Ödön]], magyar úszóbajnok fejlesztett ki. E technikával az [[1904. évi nyári olimpiai játékok]]on két olimpiai bajnoki címet szerzett. Az 50 yardos döntőt holtverseny miatt kétszer teljesítette. Az MTK első olimpiai bajnoka volt. Ő lett a 100 méteres és a 220 yardos gyorsúszás első hivatalos világcsúcstartója is (1905, 100 m: 1:05.8 ; 1908, 220 yard: 2:26.8).
 
==Magánélete==
A Belvárosi Reáliskola tanulója volt. 1910-től újságírással foglalkozott. Később a Dohányjövedék központ tisztviselője majd igazgatója volt. Eztkövetően a Hungária Gumitextilgyár igazgatója lett. Utolsó éveiben [[ParkinsonkórParkinson-kór]]ban szenvedett. Az amerikai úszószövetségtől és korábbi ellenfelétől, [[Charles Daniels]]től kapott gyógyszereket betegségére.
 
==Emlékezete==

Navigációs menü