„III. (IV.) István pápa” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Luckas-bot (vitalap | szerkesztései)
EmausBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.6.4) (Bot: következő hozzáadása: sr:Папа Стефан III
69. sor: 69. sor:
[[ru:Стефан III (IV)]]
[[ru:Стефан III (IV)]]
[[scn:Papa Stefanu III]]
[[scn:Papa Stefanu III]]
[[sr:Папа Стефан III]]
[[sv:Stefan III (påve)]]
[[sv:Stefan III (påve)]]
[[sw:Papa Stefano III]]
[[sw:Papa Stefano III]]

A lap 2011. augusztus 5., 09:26-kori változata

IV. István pápa
a katolikus egyház vezetője

Született720, Szicília
Siracusa
Megválasztása768. augusztus 7.
Pontifikátusának
vége
772. január 24.
Elhunyt772. január 24. (51-52 évesen)
Róma
Előző pápa
Következő pápa
I. Pál
I. Adorján
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. István pápa témájú médiaállományokat.

IV. István lépett a pápai trónra 95.-ként a történelem folyamán. A hivatalos vatikáni iratok III. Istvánként emlékeznek meg róla, hiszen II. István megválasztása óta az István nevű egyházfők számozása eltér a történészek és a klérus szerint. István csak hosszas viták, és harcok után léphetett trónra. Jó kapcsolatban maradt a frankokkal, de Desiderius lombard király sok fejtörést okozott a pápának. Pontifikátusa alatt 769-ben egy fontos zsinatot hívott össze.

720 körül látta meg a napvilágot Szicíliában. Apját Olivusnak hívták. Papi hivatását bencés szerzetesként kezdte, ahol hamar elismert tudásra tett szert. Igazán csak később került a klérus legfőbb hivatalának közelébe. I. Pál pápa halála után a pápaválasztó zsinaton Toto, a szíriai Nepi hercege toszkánai katonák segítségével a választáson résztvevő katonákat meggyőzte, hogy egy laikust, II. Constantinust válasszák meg egyházfőnek. A seregnek sikerült is Constantinust a pápai trónra ültetni, de hivatalosan a klérus nem volt hajlandó megerősíteni őt hivatalában. Így Christophorus a pápai hivatal egykori kancellárja a lombard uralkodó, Desiderius segítségét kérte a törvénytelen egyházfő eltávolításához. A király katonái 768 júliusában végül sikerrel lemondatták Constantinust, de a lombardok vezére, Waldipert 768. július 31-én önkényesen Philippus tette meg az egyház fejének. A klérus a szerzetes kinevezését sem akarta elfogadni, és még aznap meg is fosztották hivatalától. Ekkor került a viták középpontjába István, akit a klérus nyomására 768. augusztus 1-jén választottak meg. Ugyanazon a napon fel is szentelték a hivatalos egyházfőt.

István első dolga volt, hogy eltörölje az ellenpápák minden intézkedését. 769 áprilisában Rómába zsinatot hívott össze. Ennek a gyűlésnek a legfőbb témáját Constantinus ellenpápává választása adta, ugyanis a klérust mélyen felháborította, hogy egy laikus ember tölthette be ezt a pozíciót. A zsinat úgy határozott, hogy laikusok többé nem vehetnek részt a pápaválasztáson, és az egyházfő is csak a bíborosok közül kerülhet ki. A római nép jogát a megerősítésre korlátozták le.
771-ben Frankföldnek új uralkodója lett. Nagy Károly udvarával István kitűnő kapcsolatokat épített ki, és a frankokkal együttműködve elérte, hogy a lombardok bizonyos területeket visszaadjanak a pápának. Azonban Desiderius király is értett a diplomáciához, és hamarosan férjül adta leányát Nagy Károlyhoz. Ezzel szövetségre lépve István egyik legnagyobb ellenfelével.
Az új Karoling uralkodó trónra lépésének esztendejében István megbetegedett. A súlyos beteg egyházfőt kijátszva Desiderius szövetségesévé tette a pápa kancellárját, Afiarta Pált, akinek segítségével több személyi döntést is kikényszerített az egyházfőből, amelyek nem voltak igazságosak. A lombard király Isztria klérusát is megpróbálta skizmába taszítani, de végül István levele meggátolta Desiderius kísérletét.
Hosszú szenvedés után végül 772. január 24-én halt meg.


Előző pápa:
I. Pál
Római pápa
768-772
Vatikán címere
Következő pápa:
I. Adorján