„Hackerspace” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
BinBott (vitalap | szerkesztései)
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: Kansas City –> Kansas City (Missouri)
17. sor: 17. sor:
Egy hackerspace-nek két fontos szereplője van: az állandó hely és a közösség. A közösség fentartja és használja a helyet. A közösség a hely fentartásán túl további közös és megosztott erőforrásokra is szert tehet, ilyenek a közös szerszámok, eszközök, tudás, infrastruktúra, szolgáltatások. Jó példa erre egy drágább rapid prototyping eszköz, mint pl. egy [[3D nyomtató]].
Egy hackerspace-nek két fontos szereplője van: az állandó hely és a közösség. A közösség fentartja és használja a helyet. A közösség a hely fentartásán túl további közös és megosztott erőforrásokra is szert tehet, ilyenek a közös szerszámok, eszközök, tudás, infrastruktúra, szolgáltatások. Jó példa erre egy drágább rapid prototyping eszköz, mint pl. egy [[3D nyomtató]].


A leghíresebb hackerspace-ek a [[Chaos Computer Club]] helyszínei (például a [[köln]]i C4), a [[berlin]]i [[c-base]], a [[bécs]]i [[Metalab]], a [[Seattle]]-i [[HackerbotLabs]], a Washington DC-i [[HacDC]], a [[New York]]-i [[NYC Resistor]], a [[San Francisco]]-i [[Noisebridge]], a [[ljubljana]]i [[Cyberpipe]] és a [[Kansas City]]-i [[The Cowtown Computer Congress]]. [[Budapest]]en 2009 decembere óta működik a [[Független Magyar Tudásközpont]] (H.A.C.K.), mely az első magyar hackerspace-nek tekinthető. Előtte a két hackerspace-hez legközelebb álló hely a [[Nextlab]] és a [[KIBU]] volt.
A leghíresebb hackerspace-ek a [[Chaos Computer Club]] helyszínei (például a [[köln]]i C4), a [[berlin]]i [[c-base]], a [[bécs]]i [[Metalab]], a [[Seattle]]-i [[HackerbotLabs]], a Washington DC-i [[HacDC]], a [[New York]]-i [[NYC Resistor]], a [[San Francisco]]-i [[Noisebridge]], a [[ljubljana]]i [[Cyberpipe]] és a [[Kansas City (Missouri)|Kansas City]]-i [[The Cowtown Computer Congress]]. [[Budapest]]en 2009 decembere óta működik a [[Független Magyar Tudásközpont]] (H.A.C.K.), mely az első magyar hackerspace-nek tekinthető. Előtte a két hackerspace-hez legközelebb álló hely a [[Nextlab]] és a [[KIBU]] volt.


== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==

A lap 2011. július 30., 20:43-kori változata

Életkép a H.A.C.K. budapesti hackerspace-ből

A hackerspace (az angol hacker és tér szavakból) egy olyan közösség által működtetett fizikai (azaz nem virtuális) tér, ahol a tudomány, a technika vagy a digitális vagy elektronikus művészet iránt érdeklődők összejöhetnek, ismerkedhetnek és együtt dolgozhatnak.

A hackerspace koncepció alapján több száz kreatív műhely működik sikeresen a világban. Bár a hacker kifejezés használata azt sugalhatja, hogy ezekben a műhelyekben fókusz az informatikai biztonságon van, azonban legtöbb hasonló intézményben a biokutatásokon át egészen a rakétakísérletekig minden bütykölhető dolgot megpiszkálnak. A koncepció merít az elmúlt évek szabad szoftveres fejlesztő-közösségek működési mintáiból. Ezek az online fejleszői csoportok önkéntesen szerveződtek és dolgoztak olyan célokért mint a Linux, az Apache webszerver és több tízezer egyéb szoftveres megoldás. A sikeres külföldi példák azt mutatják, hogy ezen alapelvek mentén a hús-vér világban is működő, produktív és kreatív munka tud folyni.

Működés

A hackerspace-ek rendszerint klubszerűen üzemelnek, a tagok bevételeiből fizetik a bérletet és az eszközöket, és a közös munka és beszélgetés mellett előadásoknak és különféle játékoknak is helyt adnak. A legfontosabb alapelvek:

Egy hackerspace-nek két fontos szereplője van: az állandó hely és a közösség. A közösség fentartja és használja a helyet. A közösség a hely fentartásán túl további közös és megosztott erőforrásokra is szert tehet, ilyenek a közös szerszámok, eszközök, tudás, infrastruktúra, szolgáltatások. Jó példa erre egy drágább rapid prototyping eszköz, mint pl. egy 3D nyomtató.

A leghíresebb hackerspace-ek a Chaos Computer Club helyszínei (például a kölni C4), a berlini c-base, a bécsi Metalab, a Seattle-i HackerbotLabs, a Washington DC-i HacDC, a New York-i NYC Resistor, a San Francisco-i Noisebridge, a ljubljanai Cyberpipe és a Kansas City-i The Cowtown Computer Congress. Budapesten 2009 decembere óta működik a Független Magyar Tudásközpont (H.A.C.K.), mely az első magyar hackerspace-nek tekinthető. Előtte a két hackerspace-hez legközelebb álló hely a Nextlab és a KIBU volt.

Külső hivatkozások