„Doctor of Liberal Arts” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
33. sor: 33. sor:


==Források==
==Források==
<references/>

* [http://www.mke.hu/res/doktori_szab20090930.pdf Szabályzat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folyó doktori képzésről és a doktori fokozat (DLA) megszerzéséről]
* [http://www.mke.hu/res/doktori_szab20090930.pdf Szabályzat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folyó doktori képzésről és a doktori fokozat (DLA) megszerzéséről]



A lap 2011. július 28., 06:54-kori változata

A DLA az angol „Doctor of Liberal Arts” vagy a latin „Doctor Liberalium Artium” (a szabad művészetek doktora) rövidítése, a PhD megfelelője a művészeti képzésben. Ez a tudományos fokozat csak a művészeti képzés területén szerezhető meg.

Célja

A DLA megszerzésének célja a tudományos doktori fokozattal egyenértékű, az akkreditált képzőművészeti szakterületeken (festőművész, szobrászművész, grafikusművész, intermédia-művész, restaurátorművész, látványtervező-művész, képzőművész-tanár) végzett magas szintű, önálló művészeti alkotómunka és kutatómunka eredményeinek elismertetése.

Képzés és fokozatszerzés

A szervezett doktori képzés formái: - Nappali képzés: állami ösztöndíjas vagy önköltséges költségtérítést fizető) - Levelező képzés: költségtérítést fizető. Mindkét képzés időtartama 36 hónap (6 szemeszter). Az első három évben iskolarendszerű képzés folyik, amely megelőzi a fokozatszerzési eljárást.

Doktori fokozat megszerezhető egyéni felkészüléssel is. Doktori fokozatszerzési eljárás részei: a doktori szigorlat letétele, majd a doktori értekezés és a mestermunka megvédése.

Jogi háttér

Magyarországon a DLA-fokozat megszerzését, adományozását és az ezzel kapcsolatos jogosultságokat a felsőoktatási törvény [1] szabályozza.

Jogosultság a DLA cím jelzésére

A DLA-fokozattal rendelkező személyek nevük mellett feltüntethetik a „DLA” vagy a „Dr.” rövidítést.

DLA címet adományozó magyar egyetemek

Külső hivatkozások

Források

  1. 2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról