„Wikipédia-vita:Közlekedésműhely/2012–2015” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
ZegzugBot (vitalap | szerkesztései)
→‎Kiemelt cikk jelölés: Botgazdámat átnevezték. Én javítom a rá mutató zöld linkeket. AWB
TurkászBot (vitalap | szerkesztései)
a Törölt sablon cseréje (WP:BÜ), apróbb javítások
 
230. sor: 230. sor:
Nem tudom, ide való-e a kérdésem, de úgy gondolom, itt találom az illetékeseket: Miért van két majdnem egyforma sablonunk a budapesti metrókra?
Nem tudom, ide való-e a kérdésem, de úgy gondolom, itt találom az illetékeseket: Miért van két majdnem egyforma sablonunk a budapesti metrókra?
{{Budapest metróvonalai}}
{{Budapest metróvonalai}}
{{Budapesti metróállomások}}
{{sl|Budapesti metróállomások}}
Mivel alig van különbség köztük, szerintem az egyiket meg kellene szüntetni.--[[Szerkesztő:Rlevente|Rlevente]] [[Fájl:Műemlék piktogram2.png|20px]] [[User vita:Rlevente|<sup>üzenet</sup>]] 2014. április 2., 18:49 (CEST)
Mivel alig van különbség köztük, szerintem az egyiket meg kellene szüntetni.--[[Szerkesztő:Rlevente|Rlevente]] [[Fájl:Műemlék piktogram2.png|20px]] [[User vita:Rlevente|<sup>üzenet</sup>]] 2014. április 2., 18:49 (CEST)
:Nem ugyanaz, előbbi a helyekre hivatkozik, utóbbi a konkrét állomásra. -<b><font color="#0066FF">Tomcsy</font></b> [[Fájl:Soccerball shade.svg|16px]] [[Szerkesztővita:Tomcsy|<sup><font color="#FF0000">üzenet</font></sup>]] 2014. április 2., 22:52 (CEST)
:Nem ugyanaz, előbbi a helyekre hivatkozik, utóbbi a konkrét állomásra. -<b><font color="#0066FF">Tomcsy</font></b> [[Fájl:Soccerball shade.svg|16px]] [[Szerkesztővita:Tomcsy|<sup><font color="#FF0000">üzenet</font></sup>]] 2014. április 2., 22:52 (CEST)

A lap jelenlegi, 2018. május 16., 16:54-kori változata

Buszt fogtam

33H busz (Budapest) erősen javítandó cikk, nem tudom, ez az állítólag tegnapelőtt indult busz létezik-e egyáltalán, a BKV honlapján nem találom, de jövő héten úgyis arrafelé fogok járni, amerre ez a busz közlekedik állítólag, ha kell, megnézem. Alensha 2012. január 13., 19:40 (CET)

A szöveg nagyrésze hülyeség volt már rénézésre is, dátumok össze-vissza, törvények szüntették meg a buszt, meg balesetek, M59-es nem létező autópálya... a kedves szerkesztő kapott egy figyelmeztést is ezért a zagyvaságért. A 33H tudtommal a 33-as jelzésű busz azon járatai, amelyek a Harbor Park felé közlekednek (ezért a H jelzés). A bkv honlapján a 33-as menetrendjében ezek csillaggal vannak jelölve. A cikket átirányítottam a 33-asra. – Tomcsy üzenet 2012. január 13., 23:13 (CET)

Nincs 33H jelzésű busz. A 33-as busz időszakosan betér a Harbor Parkhoz, de ezt külön viszonylatszámmal nem jelölik. – CsGábor[±]  2012. február 24., 17:45 (CET)

Az archívumok tartalomjegyzéke

Üdv! A fenti #Archívumok szakasz alapján az élve maradt archívumokból elkészítettem a vitalap tartalomjegyzékét, amely már meg is jelent fent az archívumsablonban. Használjátok egészséggel! A bot további működéséhez az kell, hogy most már meg is maradjon a kialakult számozási rend: évszám. római szám. A következőt akkor is így kéne elnevezni, ha csak egy van egy évben (különben ha mondjuk simán 2010 vagy 2011 lesz, akkor be fog kerülni sorrendben a 2009 elé). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 14., 00:49 (CET)

Úgy látszik, teljesen hiába csináltam, mert még annyira sem érdekes, hogy ezt a bekezdést elolvassa valaki, de mindegy. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. január 31., 07:13 (CET)

Nem csináltad hiába, köszönjük szépen. – CsGábor[±]  2012. február 11., 12:22 (CET)

BKV 2012

Üdv!

A BKV körül jelenleg történő dolgok miatt egy új cikkrészletet kezdtem el írni. Terveim szerint a BKV-sztrájkok című cikkbe fog kerülni. Kérlek tekintsétek meg a munkapadon és jelezzétek észrevételeiteket!

Köszi: Ford Prefect beszólások helye 2012. február 11., 12:19 (CET)

Igen, ez cikket érő eseménysorozat. Alapvetően jónak tűnik a vázlatod, bár a „bombaként robbant a hír” szófordulat talán kerülendő. Szerintem várd ki a „végét”, még talán korai lenne áttenni a cikkbe. – CsGábor[±]  2012. február 24., 18:09 (CET)

A mai napon megszületett az „Ideiglenes foglalkoztatási megállapodás”, így a cikket befejeztem, átszerkesztettem, majd átemeltem a BKV-sztrájkok cikkbe. Kéretik ellenőrizni! Thx!
(Mindenképp megvártam volna a végét, de egy ilyen cikket könnyebb „up-to-date” szerekeszteni. Vigyor) Ford Prefect beszólások helye 2012. március 2., 19:44 (CET)

Portfolio.hu

Köszönjük a portfólió.hu-nak, hogy a wikipédia BKV cikkéből szerkesztette össze Mi a baj a BKV-val? című, 2012. február 14-én íródott cikkének egyik fejezetét: A társaság rövid története alcímet viselő fejezet szó szerinti „beschmitteléseket” :-) tartalmaz. Mindemellett jól esett volna egy forrásmegjelölés, fordított esettben mi is hivatkozunk rájuk! - Ford Prefect beszólások helye 2012. február 14., 11:35 (CET)

Budapest autóbuszvonalai 2008-ban

Nagyjából (de még nem hiánytalanul) elkészült a 2008-as nagy hálózat-átszervezésről szóló cikk, pontosabban a buszos része: Budapest autóbuszvonal-hálózata 2008-ban. Ajánlom figyelmetekbe a cikket. A cikkhez első körben két forrást használtam, a két forrás ellentmondásait lábjegyzetben és a vitalapon igyekeztem összeírni. Valószínű azonban, hogy több fantomvonal így is benne maradt a felsorolásban: olyan vonalak, amik a paraméterkönyvbe és/vagy a tájékoztatóba bekerültek ugyan, de valójában sosem indultak el. Ha ilyet találtok, kérlek szóljatok. Szeretném, ha egyértelműen jeleznénk (valamilyen módon, pl. áthúzással vagy külön szakaszba/táblázatba gyűjtve, stb.) az ilyen tervezett, de végül meg nem valósult vonalakat, ezzel együtt javítanánk a táblázatot. – CsGábor[±]  2012. február 24., 17:56 (CET)

Elkészült. Szóljatok, ha hibát találtok benne. --CsGábor[±]  2012. március 4., 09:49 (CET)

Új éjszakai járatok

Szombattól új éjszakai járatok indulnak, és néhány járat útvonala változik (meghosszabbodik). [1] --Tomcsy üzenet 2012. március 2., 13:40 (CET)

Nincs kedvetek összeállítani a Budapest éjszakai autóbuszvonal-hálózata 2012-ben, hasonlóképpen Budapest éjszakai autóbuszvonal-hálózata 2005-ben, stb. lapokat? – CsGábor[±]  2012. március 4., 16:42 (CET)

Útelnevezés

Ahoj! Remélem ide tartozik... Van ez a kategória: Kategória:Magyarország közútjai, amelyben az alsóbb rendű utak egy része „(Magyarország)” utótaggal rendelkezik, egy része nem. Szerintetek mi lenne az ildomos, a többi út elnevezéséhez idomítva kapja meg mind a „(Magyarország)” utótagot, vagy fordítva? Köszi! - Gaja   2012. március 8., 13:07 (CET)

Ui: Ennek a műhelynek lehet, hogy inkább „Tömegközlekedés-műhely”-nek kéne lennie, nem? :-) - Gaja   2012. március 8., 13:07 (CET)

Szerintem itt nyugodtan maradhatunk az általános egyértelműsítési szabálynál, azaz csak akkor tesszük ki a (Magyarország)-ot, ha van azonos számmal másik külföldi útról is cikk, általában nem. Úgy látom, a főutaknál, gyorsforgalmi utaknál mindenhol egyértelműsítve van, az akkor maradjon is úgy. --CsGábor[±]  2012. március 11., 09:55 (CET)

Köszi, a „kilógókat” átneveztem, most rend van... :-) - Gaja   2012. március 13., 09:10 (CET)

289-es busz

Valaki hozzáértő nézzen rá a 289-es busz (Budapest) (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkre. Ez most megszűnt vagy nem? Addig nem ellenőrzöm le, míg ez nem tisztázódik. Sajnos nem vagyok odavalósi, de a BKV honlapján nincs ilyen... Köszi! - Gaja   2012. március 15., 20:24 (CET)

A BKV honlapján nem szerepel (http://www.bkv.hu/hu/busz_menetrend/?page=2), tehát korrekt a "megszűnt" jelölés. misibacsi*üzenet 2012. március 16., 08:39 (CET)

Új cikkek

Helló,

A Kocsmafalra érkezett egy kérés új cikkek írására (angol cikkek lefordítására), amik esetleg a műhely tagjait érdekelhetik. Jó szerkesztést! --Rlevente vita 2012. április 4., 08:21 (CEST)

Bus rapid transit

Sziasztok! Szerintem nagyon érdekes a Bus rapid transit rendszer is! nincs kedve valakinek megírnia a cikket? :) Angolul: Bus rapid transit! --B.Zsolt vita 2012. április 25., 22:49 (CEST)

Nyári cikkíró verseny

Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! Üdv a műhelytagoknak!

A Wikimédia Magyarország Egyesület ismét cikkíró versenyre buzdítja a szerkesztőket, ezúttal a műhelyek saját témáinak körében. Minden műhely 1-2-3. helyezettjeit az egyesület Wikipédiás ajándéktárgyakkal jutalmazza.

Tudnivalók:

  • Szükség van a résztvevő műhelyekből két tagra, akik egyrészt szomorúan lemondanak a versenyzés lehetőségéről :-), másrészt vállalják, hogy saját műhelyükben meghirdetik és lebonyolítják a versenyt, az elbírálást. A szervezők az áldozatukért cserében biztosak lehetnek a tudatban, hogy kedves témájuk új szócikkekkel, műhelyük, ha csak ideiglenesen is, új tagokkal bővül, és ha sikeres a verseny, nekik is félreteszünk az ajándékokból a munkájuk elismeréseként.
  • A versenyt a két szervező megléte és a műhely aktivitása esetén indítjuk el egy-egy adott műhelyben.
  • A verseny időtartama július 1. és augusztus 31. közötti 2-3 hét lesz valamikor, attól függően, hány műhely jelentkezik, ezt még pontosítjuk.
  • A versengő cikkeknek a verseny időszaka alatt kell megszületnie és befejeződnie, illetve meglévő cikkek kibővítésével is részt lehet venni.

Természetesen a résztvevőknek nem muszáj műhelytagnak lenniük. Egy szerkesztő akár több műhely versenyén is részt vehet, a különösen ügyes szerkesztőknek félreteszünk néhány különdíjat. A cikkek írásakor a szerkesztők legyenek figyelemmel az alapvető formai szabályokra (cikkfelépítés, források), a cikk elkészülésekor a cikket listázni kell a műhely által megadott oldalon.

Ha tehát akad a műhelyben két szervező tag, 2012. július 1-ig jelentkezzetek a vitalapomon. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. június 27., 22:28 (CEST)

Építés alatt lévő cikkek:Salgótarjáni autóbuszvonalak - 2A,2T és 3-as busz

Üdvözletem minden közlekedésműhely tagnak!

Szerintem ezt és ezt az építés alatt lévő cikket el lehetne felejteni, mert már megírtam mind a kettőt/hármat.

Itt találhatóak:

Mivel már megírtam sablon is van rajta plusz minden fontos információ (menetidő, milyen busz, útvonala forrásokkal igazolva). Én úgy gondolom hogy mivel már megépült "általam" akkor már nem kellene építés alatt lévő cikként beaposztrofálni.

További szép napot!

Jojoka2 vita 2012. július 25., 10:13 (CEST)

Szia, a műhely allapos verzióra ráteszed az {{az}} sablont azzal az indoklással, hogy létezik a főnévtérben, az adminok meg letörlik a lapokat. --Tomcsy üzenet 2012. július 25., 13:05 (CEST)
Megtörtént Jojoka2 vita 2012. július 25., 13:35 (CEST)

Villamosok

Ahoj! A 12-es villamos (Budapest) és a 90-es villamos (Budapest) tartalmilag majdhogynem teljesen azonosak, hiszen a 90-es átszámozása lett a 12-es. Van értelme két cikknek, nagyon hasonló tartalommal? - Gaja   2012. december 11., 11:29 (CET)

Két cikknek, nagyon hasonló tartalommal nincs értelme, a frissebb információt tartalmazóba bele kellene dolgozni a másikban meglévő plusz infókat, megemlítve a korábbi számozást, vagy egyéb változásokat (pl. eltérő útvonal, ha volt ilyen; más típusú villamoskocsi, stb) a "Története" szakaszban. Egyik cikkbe sem néztem bele, ezért általánosságban írtam. misibacsi*üzenet 2012. december 11., 13:07 (CET)

Nincs. A 90-es átirányítottam a 12-esre.--Tomcsy üzenet 2012. december 11., 14:01 (CET)

35-ös villamos (Budapest): megmentendő szubcsonk. Alensha 2013. február 12., 02:44 (CET)

Viszonylat infobox

Helló! Egy kis pontosításra lenne szükségem. Hogy kell értelmezni az üzemidőt? Számomra úgy lenne ésszerű, hogy a legkorábbi indulási időpont és a legkésőbbi érkezési időpont a teljes útvonalat tekintve. A sablon leírásában viszont az szerepel, hogy „az első és az utolsó járat indításának időpontjai”. Honnan való indítás? A végállomástól? És melyiktől? Reggeli csonkamenetnél esetleg egy közbülső megállóból is számít? Vagy jó az én általam említett verzió is? (Sajna az üzemidőre vonatkozó részt korábban nem olvastam el, mert egyértelműnek gondoltam, és így néhány buszjárat üzemidejét lehet, hogy nem az irányelvek szerint írtam meg bizonyos cikkekben.) IAtilla vita 2013. január 4., 14:47 (CET)

Műhelytalálkozó

Sziasztok!

Ha bármikor kedvetek szottyanna egy műhelytalálkozót összehozni, a Wikimédia Magyarország Egyesület budapesti, Madách Imre téri irodájában /33nm/ bármikor tető alá tudjátok hozni; ahogy bármiféle találkozót is. Pl ha jó lenne infókat (képet, szöveget, stb.) szerezni erről/arról, akkor ide el lehet hívni a megpuhítandó intézmény képviselőit és jól rádumálni őket erre :) (kapcsolat az egyesülettel)

Az egyesületnél utazási (vonat, busz), illetve egyéb (pl kaja a talira :) ) támogatásra is lehet pályázni (nincs kritérium, csak keret, amit ki lehet meríteni). Lásd: [ pályázatok ].

Azért van az iroda és a pályázati lehetőség is, hogy használjuk, úgyhogy bátran :)

Üdv, --Vince blabla :-) 2013. március 28., 20:19 (CET)

Közlekedésről általában

Sziasztok! A CIA weblapján elég sok adat fennt van a világ közlekedéséről. Arra gondoltam, hogy ezeket akár egy program segítségével is át lehetne tölteni a magyar Wikipédiára. Egy cikket már megcsináltam, de még kézzel, valami ilyen kimenetet csinálna a tervezet tprogramom is. Arr akérnélek titeket, hogy mondjátok meg, szükség van-e ilyen (csonk)cikkekre, és ha igen, kb milyen formában nézne ki jól. A példában szereplő cikket program segítségével is létre tudnám hozni, de ha bármi zavaró van benne (a rövidségén kívül), akkor azt most kellene megbeszélni. Nézegessétek, alakítsátok, de NE! bővítsétek, mert ez még csak egy teszt! --B.Zsolt vita 2013. május 1., 22:42 (CEST)

Szia!
Szerintem az ötlet jó!
Kihagynám ezt az infót: "Helyezés a világranglistán: ...". Ez eléggé bizonytalan adatnak tűnik, és a használhatósága is kétséges.
A számjegyek magyar helyesírás szerint szerepeljenek, tehát ne legyen vessző elválasztókarakterként használva. (ha túl nagy a szám, akkor szóközzel kellene tagolni)
A nagyobb kikötők neveire lehetne linket tenni.
misibacsi*üzenet 2013. május 2., 18:01 (CEST)

Libegő

Üdv! A Libegő cikket szerintetek nem lenne érdemesebb átnevezni Budapesti libegőre mert ez így szvsz eléggé snassz hogy a fogalom alatt egy adott "libegő" van.

Adenes1995 vita 2013. május 10., 20:19 (CET)

Szerintem érdemes átnevezni Budapesti libegőre. misibacsi*üzenet 2013. május 11., 08:26 (CEST)

Mivel ezt még senki nem tette meg, kicsit utánajártam a dolognak... Én a következőket tenném:

  • Libegő átnevezése – lehetőségek: Budapesti libegő, Zugligeti libegő, János-hegyi libegő... Melyik legyen?
  • A fenti fennmaradó lehetőségekből átirányítás az átnevezett cikkre
  • Libegő átirányítás legyen a Drótkötélpályás felvonóra.
  • Későbbiekben létrehozni egy egyértelműsítő lapot, ha lesz még hasonló cikk.

Vélemények? - Gaja   2015. január 14., 17:20 (CET)

Szerintem "Budapesti libegő" legyen, talán pontosabb, mint a zugligeti vagy a János-hegyi. Kemenymate vita 2015. január 14., 19:49 (CET)

Részemről a fenti átnevezés, kapcsolódó javítások és átirányítások elvégzése megtörtént. - Gaja   2015. január 15., 09:48 (CET)

Ezt nagyon elkapkodtad, a felületes vélemények alapján. A világon ez az egyetlen Libegő. A többi a drótkötélpályás felvonó helyi megnevezése, esetleg fajtája alapján is pontosítva: chairlift, seggiovia, krzesełkowa, Sesselbahn, télésiège stb. Ez speciálisan csak a mi János-hegyi sífelvonónk fantázianeve, nem a kétüléses általános járműfajta neve. Olyan névbitorlás, mint pl. traktor helyett a Zetor, vagy mélyhűtött akármi helyett a Mirelite márkanevet használni. Voxfax vita 2015. január 15., 11:00 (CET)

Akkor ez a világon a másik egyetlen libegő? :) Kemenymate vita 2015. január 15., 11:20 (CET)
Szerintem, a fentebb említett névbitorlás miatt számíthatnak akár perre is. Voxfax vita 2015. január 15., 11:36 (CET)

Nos, utánanéztem a BKK és a BKV oldalain, hogy is van ez... Hát... Igazán ők sem tudják, hogy hogy is van ez... A következő alakokat találtam: Zugligeti Libegő, zugligeti libegő, Libegő, libegő. Van úgy, hogy egy cikken belül több alak is használatos...

Voxfax fenti felsorolására csak azt tudom mondani, hogy ha a fenti neveket magyarul adjuk meg, mindegyiknél a „libegő” lenne a fordítás. Rövid guglizás után találtam még: Eplényi libegő (vagy Eplényi Libegő), sátoraljaújhelyi/Sátoraljaújhelyi/Magas-hegyi libegő, Zakopanéban a Butorowy libegő... De íme egy szótári találat is: libegő.

Mindenki megnyugtatására azért kiteszem a nyelvi kocsmafalra is, hogy nagyobb közönség tudjon ítélkezni felettem. Üdv! - Gaja   2015. január 15., 14:13 (CET)

Én meg ezt ide: http://www.bkv.hu/hu/jarmuveink/libego/menetrend_libego/ Voxfax vita 2015. január 15., 16:54 (CET)

A BKV mond ezt is, azt is, abból a neked szimpatikusat kiragadni. a többit meg elhallgatni nem mondanám, hogy erős érv. --Puskás Zoli vita 2015. január 15., 17:04 (CET)
Úgy látom, ide kell másolnom, hogy világos legyen az eredeti helyzet. 1/ a nevet ők találták ki, 1970 körül 2/ joguk van jelző nélkül használni, még ha 45 éve nem tudták előre, hogy le kell védetni, mert eljön Amerika.

„Névpályázat

Az első magyar kötélpálya neve eleinte szakmai körökben „jánoshegyi kötélpálya" illetve „zugligeti kötélpálya" volt. A kerületi önkormányzat pályázatot írt ki, ahol bárki javasolhatott nevet. Több tízezer javaslat érkezett. A teljes lista megtalálható a XII. kerületi Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galériában. Végül a zsűri a javaslatok között nem szereplő Libegő nevet adta a drótkötélpályának. Az ötletet valószínűleg a „Lebegő" névjavaslat adta. A hivatalos név „Jánoshegyi Légpálya" lett.

A Libegő üzemeltetője

A XII. kerületi Tanács hét éven keresztül üzemeltette a libegőt. 1977-ben könyvátírással a Libegőt átadta a Budapesti Közlekedési Vállalatnak. Itt az üzemeltetést a III. sz. Villamos Üzemegység vette át. Tizenkét évi üzem után, 1989. január 1-jétől vette át az üzemeltetési feladatokat az újonnan létrehozott Hegyi vasút és Kötélpálya Üzemek. A BKV a sikló és a fogaskerekű üzemeltetését is ide rendelte. 1998. január 1. újabb változás volt a Libegő életében, ekkor került BKV Libegő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. üzemeltetésébe.

A BKV a Libegőt 2000-ben tíz évre bérbe adta, Kasos István és Vadas Antal kapta meg hasznosításra.

A tíz éves bérlet lejártát követően a BKV a Libegő üzemeltetését, a 2010 kora tavaszán elvégzett felújítását követően nem hirdette meg újra. 2010 áprilisától a Libegőt ismét a BKV üzemelteti.” Voxfax vita 2015. január 15., 17:23 (CET)

Felesleges volt átmásolni, olvastam mielőtt válaszoltam volna. Azt, hogy mihez van joguk, nem tudom. Azt, hogy ettől függetlenül használják így is, meg úgy is, azt viszont igen. --Puskás Zoli vita 2015. január 15., 18:05 (CET)

Feeder bus

Sziasztok! Nem tudjátok, van ennek a kifejezésnek pontos magyar megfelelője, vagy körül kell írni? Köszönöm! Bingutabi vita 2013. július 5., 10:11 (CEST)

wikidata

Sziasztok! A Wikidata újabb infoboxba lett bevezetve, a metró infoboxba! Néhány paraméter már a wikidatáról jön. Az utóbbi pár napon emiatt a sablont is és a cikkeket is kicsit átalakítottam, nézegessétek őket és írjatok, ha valami nem oké. Engem már régóta zavart, hogy a kép helyén az infoboxban vagy kép, vagy térkép, vagy logó van. Mostantól a térképnek külön mező van a sablonban, így nem kell választani, hogy melyik legyen.

Ami miatt írok, az a logó. Szükség van rá az infoboxban? Hova kerüljön? Mekkora legyen? Szerencsére csak a sablont kell módosítani, ugyanis a logók már fel vannak töltve a wikidatára is, így keresgélni a legtöbbnél már nem is kell. --B.Zsolt vita 2013. október 13., 01:13 (CEST)

BKV és BKK a Wikin

Sziasztok! Jó lenne a Wikipédiára is átvezetni azt a Budapest életében három éve történt fontos változást, miszerint a budapesti járatokat a BKK közlekedteti, nem mellesleg hozzá tartozik a jegyeladással, utastájékoztatással kapcsolatban is minden. A BKV jelenleg a BKK szolgáltatója, úgy ahogyan az új Merci buszokat tulajdonló VT-Arriva is.
(Mihez képest van olyan kép, amin a VT-Arriva busza alatt a BKV logója virít a BKK-é helyett, holott annak semmi köze nincs az új buszhoz.)

Szerkesztés előtt azonban szeretném kikérni a véleményetek arról, hogy mi lenne a megoldás. Én vagy újraírnám a budapesti közösségi közlekedésről szóló cikket (és a BKK-sba is és a BKV-sba is jócskán belenyúlnék), vagy csak módszeresen cserélgetném a "BKV"-kat a szövegekben. A fenti zárójeles kettőbe még így is bele kéne nyúlni rendesen. - Megjegyzem én itt kevés vagyok egy ekkora váltáshoz, ezért is lenne jó egy közösen elfogadott megoldás a problémára, ami alapján lehetne szerkeszteni a továbbiakban.

Ti hogyan módosítanátok ezeket és a témába vágó cikkeket? Hogyan vezetnétek át a Wikire ezt a változást?

Válaszaitokat előre is köszönöm: D. Belloq vita 2013. december 22., 22:52 (CET)

Útvonaldiagram hiba a 14-es villamosnál

Ahogy a címben írtam, de nem nagyon értek a sablonokhoz. --Porrimaeszmecsere 2014. január 5., 13:04 (CET)

Javítva, Aron106 (vita | szerk.) piszkálta meg. --Tacsipacsi vita 2014. január 5., 13:17 (CET)

törlési javaslat

Esetleg érdekelhet titeket: Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Air Malta úticélok. --Hkoala 2014. január 7., 18:52 (CET)

834-es főút

Ha minden igaz, a 8404-es főutat átszámozták, nyár óta 834-es főút a neve. Aktualizálni kéne a cikket, de jobb lenne, ha hozzáértő végzi (és nem én). --BáthoryPéter vita 2014. január 28., 19:07 (CET)

Megtörtént! - Gaja   2015. január 14., 16:25 (CET)

Metró-sablonok

Nem tudom, ide való-e a kérdésem, de úgy gondolom, itt találom az illetékeseket: Miért van két majdnem egyforma sablonunk a budapesti metrókra?

{{Budapesti metróállomások}} Mivel alig van különbség köztük, szerintem az egyiket meg kellene szüntetni.--Rlevente üzenet 2014. április 2., 18:49 (CEST)

Nem ugyanaz, előbbi a helyekre hivatkozik, utóbbi a konkrét állomásra. -Tomcsy üzenet 2014. április 2., 22:52 (CEST)

Már vártam ezt a kérdést. A másodikat én hoztam létre, amikor elkezdtem írni kimondottan az állomásokról, ehhez készítettem egy sablont. Ezt megelőzően én is gondolkodtam, hogy ne vonjam inkább össze, de mivel az alsó sablonban található összes állomás valóban létezik , a fölsőben az 5-ös metró állomásai még mindig csak tervek, nem lehet róluk írni. Balint36 vita 2014. április 7., 20:14 (CEST)

Metró

Sziasztok! Most néztem, elég sok metróval kapcsolatos szócikk van itt a Wikipédián (metróvonalak, állomások, nagyvárosok metrói). Szerintem ezekhez lehetne csinálni műhelyt, portált. Az elkészítésüket vállalom, ha lesz elég támogató hozzá. Balint36 vita 2014. április 7., 20:04 (CEST)

Debrecen buszai

Helló!

Aki most Debrecenben a Wikipédia alapján akar utazni, az jól félretájékozódik. Én néhány lapot átírtam (Főleg a józsai buszokat), de nem látom értelmét a javítgatásnak. Szinte az összesen lenne kisebb-nagyobb munka. De minek van minden buszjáratnak wiki lapja? A buszok útvonalát egyik napról a másikra áttehetik. Ilyenkor meglepő módon senki nem javítgat, tehát marad rosszul. És ha valaki utazni akarna, akkor elmegy a kereso.dkv.hu oldalra, ott naprakészebb infókat talál a járatokról.

Egy villamos/troli járatról inkább megéri írni, valamit, mert az nem változik olyan gyakran. Lehet írni az építéséről is és nem csak a járat útvonaláról.
(A bécsi villamosviszonylatokról én is elkezdem lapokat csinálni, de a buszokba bele sem kezdek, mert annak a 2 járatnak aminek van lapja (Bécsi belvárosi buszok és 13A) már régen lejárt útvonalukról írtak. Meglepő módon azért, mert egy útvonal módosításkor a szolgáltatót kivéve senki nem ugrik neki az új infók beírkálásához, köztük én sem.)

Ezért szerintem a buszok oldalait törölni kéne.
--Debrecenivalaki vita 2014. július 16., 18:35 (CEST)

@Debrecenivalaki: Jogos a felvetés, az összes Kategória:Autóbuszvonalak lapra fel kell tenni olyasmi sablont, ami szerint "Elavult lehet, utoljára frissítve".. épp nem találok ilyet... --Rodrigó 2014. december 12., 11:47 (CET)

Igen, az az új sablon lenne a minimum. Én nem tudok újat csinálni, de ha kell alkalmazhatjuk ezt: {{Kommentár|{{utolsó}}}}

Viszont felmerült bennem a lapok értelme is. Amikor legutóbb Pestre mentem meg sem néztem a wikipédiát, mert utazástervezőbe beütöm, hogy honnan hova és kész. Debrecenben ugyanígy. A lap csak az elavult átszállási lehetőségeket tartalmazza. Erre nincs szükség. Úgy van értelme egy lapot létrehozni/fenntartani ha van mondanivalója. Egy villamos jártatnak le lehet írni a történetét, de egy buszról nehezen. Max arra jó, hogy régen merre járt, bár Debrecen esetében ez is hiányzik, én meg nem merek az 5 éves emlékezeteimre hagyatkozva írni.(Néha pedig a DKV lehetne mérges, hogy leírom a nem publikus előzményeket, melyet csak kevesen tudnak).

Pl: 16 a lap tökéletesen felesleges.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Debrecenivalaki (vitalap | szerkesztései)

Az útvonalat, megállókat, átszállásokat lehet aktualizálni. Nem is az a cél, hogy egy bárki által szerkeszthető oldalról tájékozódni kelljen. (Szokták mondani, hogy "cipőt a cipőboltból", vagyis ha valaki a debreceni közlekedésről akar tájékozódni az a dkv honlapjáról tegye meg, ne pedig máshonnan). Ha nincs, aki karbantartsa a lapokat, akkor a sok időt igénylő adatokat ki is lehet törölni (pl átszállások). A járatoknak általában történetük van, ehhez megbízható forrásokat kell felmutatni, semmiképp sem arról van szó, hogy bárki emlékezetére kell hagyatkozni. Az elavultságra is van sablon {{elavult}}(?), ami a cikk tetejére való--Tomcsy üzenet 2014. december 12., 15:03 (CET)
A fenti sablon, amiben az {{utolsó}}(?) sablon szerepel nem jó, mert ha egy szóközt átír valaki, akkor már változik a dátum és úgy néz ki, mintha teljesen friss lenne a tartalom.--Tomcsy üzenet 2014. december 12., 15:07 (CET)
Csináltam egy sablont, mert nem volt megfelelő: Sablon:Gyakran frissítendő Egy félautomata eszközzel, pl Látszer a járatokat meg lehetne szórni vele. --Rodrigó 2014. december 12., 16:57 (CET)

Német közlekedési sablonok

Sziasztok, néztem, hogy egyes osztrák és német városoknak van ilyen ÖPNV sablonjuk. Pontos lista:

Szúrópróbaszerűen belenéztem párba, úgy láttam, hogy szinte egyben ki van másolva a német wikiből. Én megpróbáltam Bécs sablonját átalakítani, hogy olyan legyen, mint az IkonBKK, ezt az {{IkonBécs}}(?) néven készítettem el. Nem lehetne hasonlóan átírni a többit is? Balint36 Mondjad, figyelek! 2014. szeptember 16., 19:47 (CEST)

Észrevétel a Tudakozóban a 42-es villamos (Budapest) szócikkünkhöz

Javítási igénnyel jelentkezett 2014-12-02-án a Tudakozóban Dornyi Gyula a szócikkel kapcsolatban(az első szakasz a mai anyagban - ma éjféltől a linkje: Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2014-12-02#42-es_villamos_útvonal). Nem tudom, hogy kinek szóljak, elég sokan szerkesztették ezt a szócikket - így itt hívom fel erre a figyelmeteket! - vitorlavita 2014. december 2., 19:45 (CET)

Javítottam a cikket, forrásokkal együtt.--Tomcsy üzenet 2014. december 3., 03:41 (CET)

Helyközi buszjárat szócikk

Üdv. Ha egy helyközi (nem elővárosi) buszjáratról írok szócikket, azt nem fogják törölni arra hivatkozva, hogy nem nevezetes vagy ilyesmi? És ha egy vonalszámon (a helyközieknek is van) belül több útvonal létezik, azokat hogyan különítsem el? Mindegyiknek csináljak külön szócikket és a címben zárójelben írjam ki az útvonalat? --81.93.192.254 (vita) 2014. december 12., 15:42 (CET)

Üdv! Forrásokat meg kell adni, általában megmaradnak ezek a cikkek. Lásd 795-ös busz. Ha azonos járatszámon léteznek a különböző útvonalak, akkor azokat le kell írni a cikkben, mondjuk külön fejezetben. Vonatkozó formai és tartalmi követelménye még: Wikipédia:Közlekedésműhely/Viszonylatokról szóló cikkek általános formája (pl. nem írunk be konkrét menetrendet).--Tomcsy üzenet 2014. december 12., 15:54 (CET)

Közlekedési központok

Sziasztok, ugye mindenki tudja, január 1-jétlől a Volán-társaságok helyett elindultak a Közlekedési Központok. Eddig csak a KMKK-ról született egy kis szócikk a 6 régiós társaságból. A Volántok megszűnése után elég sok város tömegközlekedéséről szóló lap elavulttá vált, én a környékemen már elkezdtem frissíteni, de ez így nem elég, több emberrel, átfogóbb aktualizálás kellene. Balint36 Kövess Balassagyarmatra! 2015. január 12., 23:00 (CET)

Villamosok és metrók a világ körül

Sziasztok! Létezik egy eszköz, mellyel bármely wiki bármely infoboxának összes adata lementhető egy excel táblázatba. Egy ilyen táblázatot átböngészve, magyarra fordítva, magyar cikkcímekkel ellátva remek alapja lehetne annak, hogy létrehozzuk a városi tömegközlekedési hálózatok cikkeit. Lenne bennük kép, térkép, hálózathossz, megnyitás, nyomtávolság, ország, település, napi és éves utasszám, pozíciós térkép, commons sablon, hivatalos weboldal meg ami még jönne pluszban.

Lenne köztetek olyan valaki, aki lát benne fantáziát és ellenőrizné a munka menetét? --B.Zsolt vita 2015. május 24., 00:29 (CEST)

Budapest leghosszabb BKV-vonala

Meg tudnátok mondani, hogy melyik Budapest leghosszabb busz és villamos vonala? Úgy értem, aminek a leghosszabb a menetideje végállomástól végállomásig. A 7-es buszok elég hosszúak, de az 5-ös is majdnem egy óráig zötyög. Vannak ezeknél hosszabbak? - Tündi vita 2015. augusztus 11., 20:52 (CEST)

Villamosból a 62-es vezet a Blaha Lujza tér felé 53 perccel, mögötte holtversenyben a 62-es Rákospalota felé és a 3-as a Gubacsi út felé 49-cel, ezután szintén a 3-as a Mexikói út felé 47-tel, majd az élboly végén a – kilométerben leghosszabb – 1-es 45 (Bécsi út), illetve 44 perccel (Fehérvári út felé). Ezen kívül ha jól láttam, nincs fél óránál nagyobb menetidő; buszokat most nem néztem. Egyébként mire kell? --Tacsipacsi vita 2015. augusztus 11., 21:14 (CEST)
Buszoknál biztos hogy a 46-os, 27 km hosszú és több mint 1 órás a menetidő. Menetidőben az 5-ös is felveszi vele a versenyt, de vonalhosszban nem. Éjszakai buszokat is számítva nem ritka a 90 perc feletti menetidő sem, a 956-os és a 990-es megy a legtöbbet (40-44 km és 110-116 perc). Kemenymate vita 2015. augusztus 12., 00:25 (CEST)
Csak úgy érdekelt, és ki akarom próbálni őket. (Mostanában kicsit sok a szabadidőm :-) Köszi az infókat! - Tündi vita 2015. augusztus 12., 11:40 (CEST)
A 46-ost kipróbálom, még úgysem jártam soha arra, amerre az jár. - Tündi vita 2015. augusztus 12., 11:41 (CEST)

Kiemelt cikk jelölés

Tájékoztatnám a kedves műhelytagokat, hogy kiemelt cikknek jelöltem a Suzuki Verona szócikket. -- Ruisza beszélgetőfülke 2015. augusztus 13., 19:38 (CEST)