Spanyol kőszáli kecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spanyol kőszáli kecske
Bak C. p. hispanica
Bak C. p. hispanica
Nőstény C. p. hispanica
Nőstény C. p. hispanica
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nemzetség: Caprini
Nem: Kőszáli kecskék (Capra)
Linnaeus, 1758
Faj: C. pyrenaica
Tudományos név
Capra pyrenaica
(Schinz, 1838)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Spanyol kőszáli kecske témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol kőszáli kecske témájú médiaállományokat és Spanyol kőszáli kecske témájú kategóriát.

A spanyol kőszáli kecske (Capra pyrenaica) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj.

Alfajai[szerkesztés]

Négy alfaja van - ezekből kettő mára kihalt -, melyek a méretük és előfordulási helyük mellett a szarvuk formájában különböznek egymástól. A párzási idő mindegyik alfaj esetében általában november elejétől december elejéig tart.

  • délkelet-spanyol kőszáli kecske (Capra pyrenaica hispanica) Schimper, 1848 - Teste és szarva általában kisebb mint a beceite vagy a gredos kőszáli kecskéé. A rondai kőszáli kecskéhez képest testmérete valamivel nagyobb. Előfordulási területe a Sierra Nevada (Spanyolország), Tejada hegyei Spanyolország délkeleti vidékén van.
  • rondai kőszáli kecske (Capra pyrenaica lusitanica) (Schlegel, 1872) - Ez volt a legkisebb méretű, ugyanakkor egyes példányai esetében ennek voltak a legvastagabb szarvai. Egykoron a Málaga tartományban, a Rondai-hegységben fordult elő.
  • beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica) (Schinz, 1838) - Ez volt a legnagyobb méretű a négy alfaj közül, és a színe is ennek volt a legsötétebb. Továbbá a legnagyobb szarvakkal rendelkezett. A szarvai spirál alakban csavarodtak, de 180°-nál kisebb mértékben. Egykoron Északkelet-Spanyolországban élt, elsősorban a Beceite és a Tortosa hegyeken.
  • gredos kőszáli kecske (Capra pyrenaica victoriae) Cabrera, 1911 - A második legnagyobb testű és szarvú alfaj. Szarvának vonala először kifele, aztán felfele, majd egy csavarodás után ismét felfele mutat. Spanyolország nyugati, középső területein él, a Gredos és a Batuecas hegységben.

Források[szerkesztés]