Spanyol kőszáli kecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Spanyol kőszáli kecske
Bak C. p. hispanica
Bak C. p. hispanica
Nőstény C. p. hispanica
Nőstény C. p. hispanica
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nemzetség: Caprini
Nem: Kőszáli kecskék (Capra)
Linnaeus, 1758
Faj: C. pyrenaica
Tudományos név
Capra pyrenaica
(Schinz, 1838)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Spanyol kőszáli kecske témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol kőszáli kecske témájú médiaállományokat és Spanyol kőszáli kecske témájú kategóriát.

A spanyol kőszáli kecske (Capra pyrenaica) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj.

Alfajai[szerkesztés]

Négy alfaja van - ezekből kettő mára kihalt -, melyek a méretük és előfordulási helyük mellett a szarvuk formájában különböznek egymástól. A párzási idő mindegyik alfaj esetében általában november elejétől december elejéig tart.

  • délkelet-spanyol kőszáli kecske (Capra pyrenaica hispanica) Schimper, 1848 - Teste és szarva általában kisebb mint a beceite vagy a gredos kőszáli kecskéé. A rondai kőszáli kecskéhez képest testmérete valamivel nagyobb. Előfordulási területe a Sierra Nevada (Spanyolország), Tejada hegyei Spanyolország délkeleti vidékén van.
  • rondai kőszáli kecske (Capra pyrenaica lusitanica) (Schlegel, 1872) - Ez volt a legkisebb méretű, ugyanakkor egyes példányai esetében ennek voltak a legvastagabb szarvai. Egykoron a Málaga tartományban, a Rondai-hegységben fordult elő.
  • beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica) (Schinz, 1838) - Ez volt a legnagyobb méretű a négy alfaj közül, és a színe is ennek volt a legsötétebb. Továbbá a legnagyobb szarvakkal rendelkezett. A szarvai spirál alakban csavarodtak, de 180°-nál kisebb mértékben. Egykoron Északkelet-Spanyolországban élt, elsősorban a Beceite és a Tortosa hegyeken.
  • gredos kőszáli kecske (Capra pyrenaica victoriae) Cabrera, 1911 - A második legnagyobb testű és szarvú alfaj. Szarvának vonala először kifele, aztán felfele, majd egy csavarodás után ismét felfele mutat. Spanyolország nyugati, középső területein él, a Gredos és a Batuecas hegységben.

Források[szerkesztés]