Spanyol kőszáli kecske

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Spanyol kőszáli kecske
Capra pyrenaica.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nem: Capra
Faj: C. pyrenaica
Tudományos név
Capra pyrenaica
(Linnaeus, 1758)
Elterjedés
Capra pyrenaica range Map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Spanyol kőszáli kecske témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spanyol kőszáli kecske témájú médiaállományokat és Spanyol kőszáli kecske témájú kategóriát.

A spanyol kőszáli kecske (Capra pyrenaica) párosujjú patás kérődző, amely a tülkösszarvúak családjába és a kecskeformák alcsaládjába, azon belül a Capra nembe tartozó faj.

Alfajai[szerkesztés]

Négy alfaja van, melyek a méretük és előfordulási helyük mellett a szarvuk formájában különböznek egymástól. A párzási idő mindegyik alfaj esetében általában november elejétől december elejéig tart.

  • Beceite kőszáli kecske (Capra pyrenaica pyrenaica) - Ez a legnagyobb méretű a négy alfaj közül, és a színe is ennek a legsötétebb. Szarva is ennek a legnagyobb. A szarv spirál alakban csavarodik, de 180°-nál kisebb mértékben. Északkelet-Spanyolországban élt, elsősorban a Beceite és a Tortosa hegyeken.
  • Gredos kőszáli kecske (Capra pyrenaica victoriae) - A második legnagyobb testű és szarvú alfaj. Szarvának vonala először kifele, aztán felfele, majd egy csavarodás után ismét felfele mutat. Spanyolország nyugati, középső területein él, a Gredos és a Batuecas hegységben.
  • Délkelet-spanyol kőszáli kecske (Capra pyrenaica hispanica) - Teste és szarva általában kisebb mint a beceite vagy a gredos kőszáli kecskéé. A rondai kőszáli kecskéhez képest testmérete valamivel nagyobb. Előfordulási területe a Sierra Nevada (Spanyolország), Tejada hegyei Spanyolország délkeleti vidékén volt.
  • Rondai kőszáli kecske (Capra pyrenaica lusitanica) - Ez a legkisebb méretű, ugyanakkor egyes példányai esetében ennek van a legvastagabb szarva. Málaga tartományban, a Rondai-hegységben fordul elő.

Források[szerkesztés]