Spanyol Florida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spanyol Florida
15131818
Spanyol Florida zászlaja
Spanyol Florida zászlaja
Spanyol Florida 1803-ban
Spanyol Florida 1803-ban
FővárosaSt. Augustine

Spanyol Florida (vagy La Florida) az első jelentős észak-amerikai terület volt, amelyre egy európai állam igényt formált a földrajzi felfedezések korában. A Spanyol Birodalmon belül a kubai főkormányzósághoz, illetve Új-Spanyolország alkirálysághoz tartozott.

Határait hivatalosan sohasem jelölték ki pontosan, de jóval nagyobb volt, mint az Amerikai Egyesült Államok mai Florida tagállama. Kiterjedt a mai Délkelet-Egyesült Államokra, ezen belül Floridára és Georgia,[1] Alabama, Mississippi, Dél-Karolina[2] egyes részeire, és Louisiana délkeleti részére.

Spanyolországnak 16. századi gyarmatosító expedíciók sora szolgáltatott jogalapot arra, hogy magának igényelje a területet. Számos misszió, telep és apró erődítmény létezett ezen a területen a 16. és a 17. században. Ezeket végül sorban feladták, a terjeszkedő angol és francia gyarmatosítók és az indiánok nyomására, illetve mert nem sikerült önfenntartóvá változtatni a területet. A 18. századra a spanyolok már alig ellenőriztek többet a területből, mint három erődőt a mai Florida területén: St. Augustine, St. Marks és Pensacola.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2011. augusztus 3.) „Murder and Martyrdom in Spanish Florida: Don Juan and the Guale uprising of 1597”. Anthropological Papers of the American Museum of Natural History 95, 40. o, Kiadó: American Museum of Natural History. DOI:10.5531/sp.anth.0095. (Hozzáférés: 2017. október 5.)  
  2. Archaeology in America: An Encyclopedia. ABC-CLIO, 348. o. (2008. december 30.). ISBN 978-0-313-02189-3 „The first capital of La Florida was founded at Santa Elena in 1566 (at present Parris Island, South Carolina) with St. Augustine serving as a separate military post.” 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spanish Florida című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.