Spagettitök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Spagettitök
Spagettitök
Spagettitök
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Rosidae
Csoport: Eurosids I
Rend: Tökvirágúak (Cucurbitales)
Család: Tökfélék (Cucurbitaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Cucurbiteae
Nemzetség: Tök (Cucurbita)
Fajcsoport: Cucurbita pepo
Faj: Cucurbita pepo var. fastigata
Tudományos név
Cucurbita pepo var. fastigata
L.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Spagettitök témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Spagettitök témájú kategóriát.

A Spagettitök (Cucurbita pepo var. fastigata)[1], amit a fügelevelű tökkel (Cucurbita ficifolia) keverve[2] hívnak laskatöknek és "isten gyalulta töknek" is, a spárgatök (Cucurbita pepo) egyik fajtája.

Leírás[szerkesztés]

Kabak (peponium) termésének formája hosszúkás, telt, tojásdad-alakú. Vékony héja (külső-termésfala) a sötétzöldtől, a cirmoson és halványzöldön át, a sárgáig sokféle színű lehet. Kb. 2cm vastag húsa (középső-termésfala) éretten és nyersen feszes. Keresztmetszetén látszik a szálstruktúra, amelyre hőkezelés után szétszedhető. Nagy méretű magjait szivacsos belső-termésfal veszi körbe.

Jellemzői[szerkesztés]

Hímivarú virága

Melegkedvelő, vízigényes növény. A savanyú talajokat kevésbé kedveli. Gombafertőzéseknek ellenáll. Levelei a szőlőére emlékeztetnek. Egylaki (monoikus), egyivarú (diclin) növény. Virágai sárgák, tölcsér alakúak. Hímivarú virágai (stamen) a száron felfelé állnak. Nőivarú virágai (carpellum) jól megkülönböztethetőek az előzőktől, a virág tövénél található terméskezdemény miatt.

Nőivarú virága

Termesztése[szerkesztés]

Tenyészideje 100 nap, így a fagyok elmúltával helyére vethető. Csírázása 5-10 nap. Palántázás esetén az első valódi levelek megjelenése után ki kell ültetni a gyökérsérülésből eredő palántapusztulás elkerülése érdekében. Gyökérzete sekély, a kapálást nem tűri, de gyorsan takaróvá váló lombozata miatt erre nincs is szükség. Részben hajlamos az oldalhajtások legyökereztetésére, ezért érdemes ezeket kordában tartani. Szárazabb időszakokban öntözést igényel.

Felhasználása[szerkesztés]

Spagettitök húsa szálaira bontva

A spagettitök nevét a spagettire hasonlító szálakra szétszedhető húsáról kapta. Elkészítéséhez többféle hőkezelési eljárás is használható. Süthető sütőben, főzhető vízben és elkészíthető mikrohullámú-sütőben is. Egészben, vagy félbe vágva (utóbbi esetben lefelé fordítva). A magok és az azokat körülvevő szivacsos rész eltávolítása után, a hús villával bontható szálaira. Húsos ragukkal töltve, ill. mártásokkal is fogyasztható. Íze édeskés, önmagában is fogyasztható, erős fűszerezést nem igényel.

Tápérték[szerkesztés]

Magas a folsav, kalcium, magnézium, foszfor és A-vitamin tartalma. 100g-ra vetítve 130 kJ (31 kcal) az energiatartalma.[3]

További képek[szerkesztés]

Spagettitök és elkészítése
Spagettitök sült-paradicsommal tálalva

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Taxonomy - GRIN-Global Web v 1.10.2.8. npgsweb.ars-grin.gov. (Hozzáférés: 2018. július 31.)
  2. Terebess konyhakert - Fügelevelű tök, laskatök. terebess.hu. (Hozzáférés: 2018. július 31.)
  3. Food Composition Databases Show Foods -- Squash, winter, spaghetti, raw (angol nyelven). ndb.nal.usda.gov. (Hozzáférés: 2018. július 31.)[halott link]