SpaceX holdturista-misszió

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A SpaceX holdturista-misszió a SpaceX amerikai űripari cég legújabb vállalkozása, mely során a Holdra, vagy annak közelébe magánszemélyeket kíván juttatni, meglehetősen magas részvételi díjért. A projekt neve: Dear Moon. [1]

BFR rakéta a Hold körül

Története[szerkesztés]

2017-ben a SpaceX magán űripari vállalkozás bejelentette, hogy Hold körüli utazás tervez, amelyre már a jelentkezőket is fogadta.[2] A céldátum 2018 lett volna és a Crew Dragon[3] űrhajó szállította volna az utasokat.[4]Ez a terv végül nem valósult meg annak ellenére, hogy a leendő utasok már befizettek az útra. A holdturizmus egy vadonatúj elképzelés, ami teljesen megváltoztatja a magánemberek hozzáállását az űrfejlesztéshez, hiszen önmaguk is megtapasztalhatják hogy, milyen amikor az ember kilép az űrbe. Korábban már, nevezetesen 2001-től, elindult egy folyamat az űrturizmus irányába. Magyar személy is - Charles Simonyi személyében - kipróbálhatta 2007-ben a Szojuz TMA–10 fedélzetén, hogy milyen az űrben tartózkodni. A holdturizmus ennek a programnak a továbbgondolása. Az utolsó Hold-misszió 1972-ben volt, az Apollo-űrprogram keretében az Apollo–17 vitt fel emberek a Holdra,[5] azóta csupán műholdak közelítették meg.

2018. szeptember 17-én a SpaceX bejelentette, hogy Maezava Juszaku személyében megvan az a holdturista, aki részt vesz majd 2023-ban a #dearMoon project-ben.[6]A küldetésben a fejlesztés alatt álló BFR rakéta fog részt venni, útja során a turistákkal megkerüli a Holdat, majd visszatér a Földre.

A BFR küldetése a Hold-misszióban.
A SpaceX Crew Dragon űrhajója

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. #dearMoon (angol nyelven). #dearMoon. (Hozzáférés: 2018. szeptember 28.)
  2. András, Kolbert. „Holdutazás: a gazdagok új hobbija”, 2017. március 2. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 24.) (hu nyelvű) 
  3. Személyszállító Dragon változatok elnevezése.
  4. Űrvilág.hu - Repíts el a Holdig!. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 24.)
  5. Origo. „43 éve jártunk utoljára a Holdon”, www.origo.hu/ (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 24.) (hu nyelvű) 
  6. Űrvilág.hu - Japán milliárdos fizet be a Hold megkerülésére. www.urvilag.hu. (Hozzáférés: 2018. szeptember 24.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]