Sorsjegyesek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sorsjegyesek
(It Could Happen to You)
1994-es amerikai film
Rendező Andrew Bergman
Producer Mike Lobell
Műfaj
 • romantikus vígjáték
 • vígjáték-dráma
Forgatókönyvíró Jane Anderson
Főszerepben Nicolas Cage
Bridget Fonda
Rosie Perez
Wendell Pierce
Isaac Hayes
Stanley Tucci
Zene Carter Burwell
Joe Mulherin
Operatőr Caleb Deschanel
Vágó Barry Malkin
Jelmeztervező Julie Weiss
Díszlettervező George DeTitta Jr.
Gyártás
Gyártó TriStar Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 97 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia TriStar Films
BemutatóUSA 1994. július 29.
magyar 1994. november 3.
Korhatár12 II. kategória (F/9164/J)
Bevétel 37 939 757  USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sorsjegyesek (eredeti cím: It Could Happen to You) 1994-es amerikai romantikus filmvígjáték, Nicolas Cage és Bridget Fonda főszereplésével.

A történet egy New York-i rendőrről szól, aki a lottószelvényével "fizet" egy pincérnőnek, mert nincs nála készpénz. Később kiderül, hogy milliókat nyert a lottón és nyereményét a szavát betartva, becsületesen megosztja a nővel. A film valódi események alapján készült és jelentős hasonlóságot mutat a Snopes-on dokumentált eseménnyel.[1] Ebben a filmben szinkronizálta először Józsa Imre Nicolas Cage-et.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Charlie Lang rendőr (Nicolas Cage) kedves, jólelkű ember, aki szereti a munkáját, és New York Queens nevű negyedét, ahol lakik. Felesége, Muriel (Rosie Perez) fodrászszalont működtet és ellentétben Charlie-val önző, kapzsi és anyagias, aki folyton panaszkodik. Yvonne Biasi pincérnő (Bridget Fonda) csődbe megy, mert férje, Eddie (Stanley Tucci), akitől még nem sikerült elválnia, kiürítette közös bankszámlájukat és 12 ezer dollár tartozást halmozott fel. Charlie az étteremben találkozik Yvonne-nal, aki ott dolgozik. Charlie-nak nincs aprója, hogy borravalót hagyjon a kávéért, ezért megígéri, hogy ha nyer a lottón, akkor megfelezik a nyereményt. A következő napon Charlie lottószelvénye lesz az egyik nyertes, amivel a 64 millió dollárnyi össznyereményből négymilliót nyer. Charlie betartja ígéretét felesége minden tiltakozása ellenére. Ő és Yvonne szinte azonnal híressé válnak. Yvonne megvásárolja azt azt éttermet, ahol dolgozik és egy asztalt Charlie Langról nevez el, ahol a nincstelenek ingyen étkezhetnek.

Charlie egy élelmiszerbolti rablás meghiúsítása közben megsebesül a bal karján, emiatt hős lesz, kitüntetik, ezért egy időre betegszabadságra megy.

Egy társasági összejövetelen, egy luxushajón Muriel megismerkedik a gazdag Jack Gross üzletemberrel, és kölcsönös vonzalom alakul ki köztük. Eközben Charlie és Yvonne sok időt töltenek együtt, egy alkalommal az összes utas jegyét kifizetik a metrón. Egy másik alkalommal kibérlik a Yankee stadiont és gyerekeket visznek oda baseballt játszani. Murielnek azonban elege van abból, hogy Charlie eladományozza a pénzét, ezért kidobja a lakásból és kérvényezi a válást. Aznap este Yvonne lakásában megjelenik a férje és 50 000 dollárt követel, ezért Yvonne elmenekül. Charlie és Yvonne véletlenül a Plaza Hotelben futnak össze, majd együtt töltik az éjszakát. A média kiszagolja és felkapja a hírt.

Muriel a válóper során Charlie-tól az összes megnyert pénzt követeli. Charlie nem bánja, hogy vissza kell adnia az ő részét, mert nem érdekli a pénz, de Muriel az Yvonne-nak adott részt is visszaköveteli. Muriel a bírósághoz fordul és az esküdtszék az ő javára dönt.

A rendőr szerelmes a pincérnőbe, ezért felkeresi őt az étteremben és elmondja neki, hogy számára a pénz semmit sem jelent és hogy szereti őt. Este egy szegény koldus kér egy tányér levest, akit az Yvonne által bevezetett szokásnak megfelelően beengednek és megvendégelnek. A szegény koldus nem más, mint a híres fotóriporter, Angel Dupree, aki másnap megírja, hogy a pár még a legsötétebb órákban sem hagyja cserben a szegény rászorulókat. New York lakosait megérinti Charlie és Yvonne nagylelkűsége, ezért „A zsaru és a pincérnő” jeligével gyűjteni kezdenek, így 600 000 dollár jön össze, ami elég arra, hogy Yvonne visszavásárolja az éttermet.

Miután Muriel feleségül ment Jack Gross-hoz, az elszedi Muriel minden pénzét és elmenekül az országból. Ezután Murieln visszaköltözik az anyjához Bronxba és folytatja korábbi munkáját.

Eddie Biasi, aki elvált a Yvonne-tól, taxisofőr lesz. Charlie boldogan visszatér a rendőrséghez. A történet végén Charlie és Yvonne összeházasodnak és egy hőlégballonnal mennek nászútra, amin „A zsaru és a pincérnő” felirat olvasható.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az amerikai filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 71%-ra értékelte 34 vélemény alapján.[2]

Filmzene[szerkesztés]

A filmzene album 1994. július 19-én jelent meg a Sony Recordsnál.

 1. "Young at Heart" – Tony Bennett és Shawn Colvin
 2. "They Can't Take That Away from Me" – Billie Holiday
 3. "Now It Can Be Told" – Tony Bennett
 4. "Swingdown, Swingtown" – Wynton Marsalis
 5. "She's No Lady" – Lyle Lovett
 6. "Always" – Tony Bennett
 7. "Overture" – Carter Burwell
 8. "I Feel Lucky" – Mary Chapin Carpenter
 9. "Round of Blues" – Shawn Colvin
 10. "The Search" – Carter Burwell
 11. "Young at Heart" – Frank Sinatra

A film készítése[szerkesztés]

A kávézót, ahol Yvonne dolgozik, egy parkolóban építették fel a North Moore Street és a West Broadway sarkán, Manhattan Tribeca negyedében. A forgatás során a készülő film a Cop Gives Waitress Million Dollar Tip címet viselte („a zsaru egymillió dolláros borravalót ad”).[3]

A valóságban megtörtént eset[szerkesztés]

1984-ben Phyllis Penzo pincérnő volt egy pizzériában, amit gyakran látogattak rendőrök is, köztük Robert Cunningham. Az év márciusában Cunningham, aki rendszeresen járt a büfébe és jól ismerte a pincérnőt, mivel egyszer nem tudott borravalót adni, azt javasolta neki, hogy válasszanak 3-3 számot a lottóhoz, majd ha nyernek, felezzék el a nyereményt. Penzo egyetértett, és bár elfelejtette az esetet, Cunningham megkereste, amikor rájött, hogy a szelvény 6 millió dollárt ér.[4]

Ezeken az eseményeket kívül a film története fikció a szereplők hátterét és az eseményeket tekintve.

Ezért nem volt szükséges Penzo és Cunningham engedélyét kérni a film elkészítéséhez és annak jogdíjaiból sem részesültek.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Lottery Luck
 2. Rotten Tomatoes értékelés
 3. Boyle, Wickham, "Hollywood returns to Tribeca’s ‘Enchanted’ corner" Archiválva 2012. január 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, downtown express, June 16-22, 2006 (19:5). Hozzáférés ideje: 2012-04-02.
 4. Mark, Lois Alter. (1994, July 29). "Winning Personalities Archiválva 2012. április 23-i dátummal a Wayback Machine-ben", Entertainment Weekly
 5. David, Will. (2004, June 26). "Lottery spouse dies in roof fall", The Journal News

További információk[szerkesztés]