Sophos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sophos
Sophos logo2.svg
Típus szoftverház
Alapítva 1985
Székhely Abingdon-on-Thames
Iparág szoftveripar
Forma private company limited by shares
Termékek computer security software
A Sophos weboldala

A Sophos Group plc brit biztonsági szoftver és hardver cég. A Sophos termékeket fejleszt ki kommunikációs végpont, titkosítás, hálózati biztonság, e-mail biztonság, mobil biztonság és egységes fenyegetéskezelés érdekében. A Sophos elsősorban a középpiac és a pragmatikus vállalkozás számára nyújt biztonsági szoftvert a 100–5000 székhelyű szervezetek számára. Bár a Sophos nem elsődleges célpont, az otthoni felhasználókat is védi az ingyenes víruskereső szoftver (Sophos Home) segítségével, amely a termék funkcionalitását mutatja. A listát a londoni tőzsdén jegyzik, és az FTSE 250 index részét képezi.

Története[szerkesztés]

A Sophost Jan Hruska és Peter Lammer alapították, 1985-ben elkezdték gyártani első víruskereső és titkosítási termékeit. Az 1980-as évek végén és az 1990-es években a Sophos elsősorban az Egyesült Királyságban számos biztonsági technológiát fejlesztett ki és értékesített, beleértve a legtöbb felhasználó (magán- vagy üzleti) számára elérhető titkosítási eszközöket. Az 1990-es évek végén a Sophos erőfeszítéseit a víruskereső technológiák fejlesztésére és értékesítésére összpontosította, és nemzetközi terjeszkedési programot indított.

2003-ban a Sophos megvásárolta az ActiveState-ot, egy észak-amerikai szoftvergyártót, amely anti-spam szoftvert fejlesztett ki. Abban az időben a vírusokat elsősorban az e-mail levélszeméten keresztül terjesztették, és ez lehetővé tette a Sophos számára, hogy kombinált anti-spam és víruskereső megoldást készítsen. 2006-ban Peter Gyenes-t és Steve Munford-ot nevezték meg a Sophos elnökének és vezérigazgatójának. Jan Hruska és Peter Lammer az igazgatótanács tagjai maradnak. 2010-ben a Sophos többségi részesedését az Apax-nak adták el. 2010-ben Nick Bray, a Micro Focus International korábbi CFO-ja a Sophos CFO-ja lett.

2011-ben az Utimaco Safeware AG-t (a Sophos 2008-9-ben megvásárolta) vádolták arra, hogy adatmegfigyelési és nyomkövető szoftvereket szolgáltassanak olyan partnereknek, akik eladtak olyan kormányoknak, mint például Szíria. Sophos bocsánatkérést tett közzé, és megerősítette, hogy felfüggesztették kapcsolataikat a szóban forgó partnerekkel, és vizsgálatot indított. 2012-ben Kris Hagerman, a Corel Corporation korábbi vezérigazgatója, a Sophos vezérigazgatója lett, és csatlakozott a társaság igazgatóságához. 2014 februárjában a Sophos bejelentette, hogy megvásárolta a Cyberoam Technologies-t, a hálózati biztonsági termékek szolgáltatóját.

Beszerzések és partnerségek[szerkesztés]

2003 szeptemberétől 2006 februárjáig a Sophos az ActiveState anyavállalata, a dinamikus programozási nyelvek programozási eszközeinek fejlesztője: 2006 februárjában az ActiveState önálló cég lett, amikor eladta a Vancouver- alapú kockázati tőkés cégnek, a Pender Financialnak. 2007-ben szerzett Sophos ENDFORCE, a cég székhelye Ohio, Egyesült Államok, amely fejlesztett és értékesített biztonsági szabályok betartását, valamint a Network Access Control (NAC) szoftver.

2008 júliusában a Sophos bejelentette, hogy szándékában áll felvásárolni az Utimaco Safeware AG-t. 2009 júliusában a Sophos befejezte az Utimaco Safeware AG integrációját. 2010 májusában a Sophos végleges megállapodásra jutott abban, hogy a vállalat többségi részesedését az Apax Partners, egy globális magántőke-csoport értékesíti. [1]

2012-ben a Sophos megvásárolta a VirusBuster-t - egy magyar vírusvédelmi cég - maradványait, miután bezárták a céget. 2012 áprilisában a Sophos megvásárolta a DIALOGS-ot, a németországi székhelyű magánvállalkozású mobilkezelő megoldások szolgáltatóját. [2]

2014 februárjában a Sophos bejelentette, hogy megvásárolta a Cyberoam Technologies-t, a világ egyik vezető hálózati biztonsági termékét. 2014 októberében a Sophos megvásárolta a Mojave Networks-ot, a vezető felhőalapú biztonsági céget. 2015. december 14-én a Sophos megvásárolta a SurfRight-ot, egy kis holland vállalatot a HitmanPro mögött, hogy megerősítse végpontvédelmi termékeit. 2016 novemberében a Sophos megvásárolta a Barricade-t, egy úttörő start-up-ot egy erőteljes, gépi tanulási technikákon alapuló, magatartás alapú analitikus motorral, hogy megerősítse a szinkronizált biztonsági képességeket és a következő generációs hálózatot és a végpontvédelmet. 2017 februárjában a Sophos megvásárolta az Invincea-t, egy szoftvergyártó céget, amely kártékony fenyegetések észlelését, megelőzését és bűncselekmény elkövetését megelőző bűncselekményekkel kapcsolatos hírszerzést nyújt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Apax Partners to acquire majority stake in Sophos. [2018. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 23.)
  2. Emil Protalinski: Sophos acquires mobile management provider Dialogs. ZDNet