Sonic & Knuckles

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sonic & Knuckles
Fejlesztő Sega Technical Institute
Sonic Team
Kiadó Sega
Rendező Jaszuhara Hirokazu
Producer Naka Júdzsi
Tervező Takashi Thomas Yuda (rajzoló)
Hirokazu Yasuhara (tervező)
Yuji Naka (programozás)
Zeneszerző Tatsuyuki Maeda
Sorozat Sonic The Hedgehog
Motor Sonic 3 motor
Platformok Mega Drive/Genesis,
Wii Virtual Console,
Xbox 360 (XBLA)
Kiadási dátum NA1994. október 17.
JP
1994. október 18.
EU1994. október 19.
Műfaj Platform, Kaland
Játékmódok egyjátékos
Adathordozó 16-megabites Kazetta

A Sonic & Knuckles egy platform játék a Sonic the Hedgehog sorozatban a Mega Drive/Genesis konzolra. A Sonic Team tagjai fejlesztették az amerikai Sega Technical Institute-ban és a Sega adta ki világszerte 1994 októberében.

Bár önálló játékként is működik, a játék kazettája egy speciális, "rácsatolós" (lock-on) technológiával rendelkezik, melyre a Sonic the Hedgehog 2 vagy Sonic the Hedgehog 3 (melynek eredetileg a részét képezte volna) játékokat ráillesztve kombinált játékokat kapunk. 2009. szeptember 9-én megjelenik az Xbox Live Arcade-ra egy felújított, HD-támogatású változat is.

Történet[szerkesztés]

A cselekmény ott folytatódik, ahol a Sonic 3-ban véget ért: Dr. Robotnik félelmetes űrállomása, a "Haláltojás" (Death Egg) visszazuhan Angyal Sziget (Angel Island) vulkánjába, Sonic pedig egy gombás erdőbe érkezik. Tudja, hogy a hatalmas ékkő, a Mester Smaragd (Master Emerald), amelytől repülni képes a sziget, Robotnik elsődleges célpontja, mert ezzel akarja működtetni a javításra szoruló űrállomását. A kék sün elindul, hogy egyszer és mindenkorra véget vessen az ördögi eszköznek, miközben Knuckles a hangyászsün (Knuckles the Echidna) továbbra is akadályozni próbálja.

Robotnik közben úgy dönt, Knuckles már teljesítette feladatát, és kiküldi EggRobo-t, hogy végezzen vele. EggRobo egy automatikus Robotnik-hasonmás robot, mely sokkal durvább eszközöket is bevet a harcok során. Robotnik úgy gondolja, hogy ha mégsem tudja EggRobo legyőzni Knuckles-t, legalább ő maga nem bukik le, és így talán Sonic és Knuckles majd szépen lassan végez egymással. Knuckles ezek után egy bombatámadásra ébred és elindul, hogy leszámoljon Sonic-kal és rejtélyes üldözőjével. EggRobo végül megsemmisül az utolsó harcban, ahol Knuckles egy szupererejű Mecha Sonic-kal vív párharcot.

Játékmenet[szerkesztés]

Részletesebb játékmeneti leírásért lásd a Sonic the Hedgehog 3 szócikk megfelelő szakaszát!

A játék Sonic és Knuckles két különálló történetére épül, immár Knuckles is játszható szereplő. Tails viszont nem jelenik meg a játék során és menteni sem lehet a játékállásokat. A játék elején kiválaszthatjuk, hogy melyik szereplővel akarunk játszani, ez két teljesen különböző szálat jelent. A zónák sorrendje, kinézete és elrendezése ugyan megegyezik, de mindkét karakter más útvonalakon jut tovább és különbözőek a főellenség-harcok is (Knuckles EggRobo ellen küzd).

A Sonic 3-hoz hasonlóan, a két szereplőnek teljesen mások a képességeik. Sonic gyorsabb és magasabbra tud ugrani, mint Knuckles, és "duplaugrással" létrehozza az "instant-pajzsot". Szintén különleges mozdulatokat kap a háromféle pajzstól. Knuckles képes rövid ideig siklani a levegőben, és ha így érkezik függőleges falakra, azokat meg tudja mászni. Futás vagy siklás közben ökleivel képes összetörni falakat, ha egyszerűen nekimegy.

Bónusz- és Különleges Pályák[szerkesztés]

Ebben a játékban is külön beszélhetünk bónusz- és különleges pályákról. Legalább 20 gyűrűvel áthaladva egy csillagoszlopon, eljuthatunk a kétféle bónuszpályára. Az első egyfajta keveréke a Sonic 1 forgó különleges pályájának és a Sonic 2 Casino Night zónáján lévő nyerőgépeknek. Itt csak gyűrűket szerezhetünk (vagy veszíthetünk). A másik egy hosszú függőleges cső, benne sok mágneses gömbbel, amelyeken forogva lendületet szerezhetünk és magasabbra ugorhatunk. Alulról folyamatosan emelkedik egy vízszintes erőtér, amely ha utolér, vége a pályának. Itt különböző jutalomtárgyakat szerezhetünk (gyűrű, pajzs, élet).

A különleges pályák megegyeznek a Sonic 3-ban megismert "szerezd meg a kék gömböket" típusú pályákkal. Az egyetlen újítás, hogy sárga gömbök is előfordulnak, amik ötnégyzetnyit hajítanak előre.

Lock-on technológia[szerkesztés]

A Sonic & Knuckles kazettája egy teljesen egyedi, "rácsatolós" (lock-on) technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy más Mega Drive/Genesis játékokat (elsősorban a "Sonic 1"-et a Sonic 2-t és Sonic 3-at) rádugjunk a kazetta tetejére. Ez a módszer valójában egy kompromisszum a fejlesztők részéről, mivel eredetileg a Sonic 3 és a Sonic & Knuckles egy játék lett volna, de pénzügyi okokból ketté kellett választani őket.

Ilyesmi megoldás nagyon ritkán fordult elő a videojátékok történetében. Néhány hasonló esetben valami rejtett dolog vagy eszköz válik elérhetővé a játékban, esetleg valamilyen külső kiegészítő eszköz csatlakoztatásához kell, de a kazetta adatainak megosztására és kombinálására ilyen szinten még nem volt példa.

Sonic the Hedgehog 3[szerkesztés]

Népszerűbb nevén Sonic 3 & Knuckles, tulajdonképpen az így összerakott játék az, ami eredetileg a Sonic 3 lett volna.
Néhány különbség az alapjátékhoz képest:

  • Knuckles játszható a Sonic 3 pályáin.
  • Tails játszható a Sonic & Knuckles pályáin (vagy végig követi Sonicot az egész történet során).
  • A Sonic 3 vége után a Haláltojás nem robban fel, hanem csak visszazuhan a szigetre. A játékos ezután egyből a Sonic & Knuckles pályáin folytatja a játékot.
  • Csak azok a Szuper Smaragdok (Super Emerald) szerezhetők meg, amelyek megfelelő színű Káosz Smaragd-párjait már összegyűjtöttük.
  • A Sonic & Knuckles pályáinál is menthetünk (6 helyett 8 mentési fájlt kapunk). Ezek a mentések immár megjegyzik az életek és folytatások számát is.
  • A játék a Sonic 3 pályáinak háttérzenéin kívül minden zenét lecserél a Sonic & Knuckles megfelelőjére (ilyen pl. a nyitózene, a sérthetetlenség, Knuckles zenéje, stáblista).

Magukon a pályákon is észrevehetők apróbb változástatások. Egy csillagoszlopot megérintve már mind a három bónuszpálya elérhetővé válik (a Sonic 3 cukorkaadagoló gépe és a fentebb írt kettő). Knuckles útvonalai teljesen mások, mint Sonic és Tails esetében, új helyekre jut el és más főellenségekkel harcol. A Sonic 3-as pályákon néhány tárgy is más helyre került, vagy le lett cserélve, sőt, Sonic és Tails nem harcol a Sonic 3 legutolsó főellenségével, hanem egyből továbblépnek a Sonic & Knuckles pályáira (cserébe Knuckles csak ezzel harcol a Sonic 3 végén).

Ha mind a hét Káosz Smaragdot összegyűjtöttük a Sonic 3 pályáin, Sonic vagy Knuckles Super Sonic-ká vagy Super Knuckles-szé tud változni. De amint belépnek az első különleges pályára egy Sonic & Knuckles pályán a Rejtett Palotába (Hidden Palace) kerülnek, ahol elvesztik a Smaragdokat, amik átalakulnak szürke Szuper Smaragdokká (Super Emerald), amiket újra össze kell gyűjteni. Ha nem szereztük meg mindegyiket, akkor csak a meglévők változnak Szuperré, és lehetőségünk van begyűjteni az egyiket, de utána addig nem térhetünk vissza a Palotába, amíg az összes Káosz Smaragdot össze nem gyűjtöttük. Ha sikerül mind a hét Szuper Smaragdot is megszerezni, akkor Sonic vagy Knuckles a Hyper formájába változhat.

Tails csak a Káosz Smaragdoktól nem tud átváltozni, de ha összegyűjtötte a Szuper Smaragdokat is, akkor már átváltozhat Super Tails-szé, Hyper formája nincs. Ekkor négy aranyszínű Super Flicky veszi körül, akik minden közeli ellenséget megtámadnak. A játékot lehetséges úgy végigvinni, hogy elkerülve az óriásgyűrűket csak a Káosz Smaragdokat tartjuk meg (és velük csak a Super erőt) és így fejezzük be a játékot, ilyenkor a Sonic & Knuckles "jó" befejezését látjuk. Így összesen 9 különböző befejezés lehetséges: külön mindhárom szereplővel (Sonic és Tails csapatban ugyanaz, mint Sonic egyedül) az egyik, ha 0-6 Káosz Smaragddal, másik, ha 7 Káosz és 0-6 Szuper Smaragddal és a harmadik, ha mind a 14 Káosz és Szuper Smaragddal rendelkezünk.

Sonic the Hedgehog 2[szerkesztés]

Népszerű nevén Knuckles the Echidna in Sonic the Hedgehog 2 (röviden Knuckles in Sonic 2), ez a játék teljesen megegyezik a Sonic 2-vel, csak ezúttal Knuckles-t irányítjuk benne. Mivel Knuckles képes falat mászni, ezért korábban elérhetetlen helyekre is eljuthat, ahová jutalomtárgyakat helyeztek el. A Smaragdok megszerzése is jóval egyszerűbb lett, mert alacsonyabb a gyűrűkvóta a különleges pályákon és megmarad az összes gyűrűnk, miután visszatértünk belőlük a zónákra. Másik oldalról nézve, egyes helyek és főellenségek sokkal nehezebbek, mivel Knuckles nem tud akkorát ugrani, mint Sonic vagy Tails.

Sonic the Hedgehog és más játékok[szerkesztés]

Ha a Sonic 1 vagy más Mega Drive/Genesis játékot csatolunk a kazettára egy "No Way? No Way!" ("Semmiképp!") felirat jelenik meg, alatta Sonic, Tails, Knuckles és Robotnik értetlen arcokat vág. Ez azt jelentené, hogy a kazetta nem működik ezzel a játékkal, de ha egyszerre megnyomjuk az A, B és C gombot, a "szerezd meg a kék gömböket" típusú minijátékkal játszhatunk. A játékban gyakorlatilag több, mint 100 millió különböző pálya van, de a teljes verzió csak a Sonic the Hedgehog vagy a Sonic Compilation kazettákkal érhető el, más játékkal csak egyetlen pályán játszhatunk. Bár véletlenszerűen generálja a pályákat, a legtöbbje viszonylag könnyen megcsinálható, de akad olyan is, ami szinte lehetetlen.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sonic & Knuckles című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.