Somos István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Somos István
Személyes adatok
Teljes névSomos István
Születési dátum1909. április 11.
Születési helyTapolca, Magyarország
Halálozási dátum1993. február 17. (83 évesen)
Halálozási helyBudapest, Magyarország
Egyéb foglalkozásSzállítmányozó
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19481962NB IIJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Somos István (Tapolca, 1909. április 11.Budapest, 1993. február 17.) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető. Születési neve Schhwarcz István. Hobbija a játékvezetők életének bemutatása. Polgári foglalkozása: szállítmányozási előadó, sportszakíró.

Pályafutása[szerkesztés]

A játékvezető vizsgát 1934-ben tette le, pályafutása során hazája legfelső szintű labdarúgó-bajnokságának játékvezetője lett. 1962-ben fejezte be az aktív nemzeti játékvezetést.

Játékvezetésből 1932-ben Veszprémben a Játékvezetői Tanács (JT) előtt vizsgázott. 1945-ben Budapestre költözött, ahol a Budapesti Labdarúgó Alszövetség (BLASz) által üzemeltetett bajnokságokban tevékenykedett. Az MLSZ JT minősítésével 1948-tól NB II-es bíró. Küldési gyakorlat szerint rendszeres partbírói szolgálatot is végzett. A nemzeti játékvezetéstől 1962-ben visszavonult.

Írása[szerkesztés]

Nem tudott és nem akart elszakadni kedvenc sportágától, ezért cikkeket, riportokat írt az országos sport- és napilapokba. Rendszeresen publikált a FIFA különböző kiadványaiban, külföldi szaklapokban. A világ labdarúgó-játékvezetőinek nemzetközi viszonylatban is első számú ismerője, a nemzetközi játékvezetők krónikása. Egyedülállóan művelte a sportkrónika e válfaját. Állandó munkatársa volt a FIFA NEWS-nak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség hivatalos lapjának. Rengeteg írásos portrét, névjegyet készített a földkerekség szinte valamennyi nemzetközi minősítésű játékvezetőjéről.

Megjelent kiadványai:

1962-es visszavonulásakor a Játékvezető Bizottság (JB) aranysíppal kitüntetéssel búcsúztatta. Páratlanul gazdag adatbankját a FIFA is több köszönőlevéllel, elismeréssel honorálta.

Források[szerkesztés]

  • Dénes Tamás-Pongrácz György: Bírókirályok (Avagy a síp művészei), Mécs László Kiadó 1997 ISBN 963-79-74-33-4

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Somos István. geni.com. (Hozzáférés: 2016. április 10.)
  • Somos István. apajszerint.blog.hu. (Hozzáférés: 2016. április 10.)