Somorjai Soma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Somorjai Soma (Debrecen, 1991. május 22. –) közéleti szereplő, televíziós személyiség. Jelenleg (2021) a Debrecen Televízió szerkesztő-riportere, műsorvezetője.

Tanulmányai[szerkesztés]

1991. május 22-én született Debrecenben. Gyermek- és fiatalkorát Felsőjózsán, szüleivel és két fiatalabb fiútestvérével töltötte. Érettségit a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában, diplomát pedig a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán szerzett. Záródolgozatát az orosz és az albán maffia történetéből s azok filmes ábrázolásából írta.[1] Erasmus-ösztöndíjjal Finnországban töltött fél évet. Elvégezte a Komlósi Oktatási Stúdió képzését is.

Szakmai életútja[szerkesztés]

Debrecen Televízió[szerkesztés]

2015 áprilisában kezdett dolgozni a Debrecen Televízióban eleinte riporterként, később szerkesztő, műsorvezető és sportkommentátor is lett. Jelenleg (2021) több sportmagazin elkészítésében is közreműködik, valamint főszereplője és szerkesztője a Próbajáték,[2] illetve Mestervizsga[3] című műsoroknak.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

A DVSE egykori játékosa sajtóreferensként segíti a klubot.[4] Emellett a debreceni rendezésű 3x3-as kosárlabda események hangulatfelelőseként nemzetközi hírnévre is szert tett.

Sport[szerkesztés]

Fő érdeklődési területe a sport. Végigjárta a szamárlétrát a DVSE utánpótláscsapataiban, korábbi edzője szerint akár válogatott szintű vízilabdázó is válhatott volna belőle, de végül a tanulást választotta.

Hobbija a kispályás labdarúgás. Tagja volt a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupában éveken át eredményesen szereplő Tíz kicsi indián nevű csapatnak.

Magánélete[szerkesztés]

Szerepelt a Maradj talpon című televíziós vetélkedőben.[5]

Aktívan részt vesz a rasszizmus elleni küzdelemben. Közvetlen családi, baráti és munkahelyi környezetében is harcol a társadalmi egyenlőtlenségek ellen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2014. május 16.) „A keleti maffia ábrázolása az Elrabolva és a Gyilkos ígéretek c. filmekben” (magyar nyelven).  
  2. Dehir.hu: Próbajáték (magyar nyelven). www.dehir.hu. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  3. Mestervizsga (hu-HU nyelven). DSZC. [2021. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  4. Munkatársak – DVSE (magyar nyelven). [2021. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 20.)
  5. Dehir.hu: Egymilliót nyert a Maradj talpon!-ban egy debreceni vízilabdázó (magyar nyelven). www.dehir.hu. (Hozzáférés: 2021. május 20.)