Som Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Som Lajos
Som Lajos (bal szélen) a Piramis együttes többi tagjával
Som Lajos (bal szélen) a Piramis együttes többi tagjával
Életrajzi adatok
Született 1947. október 1.[3]
Budapest
Elhunyt 2017. október 30.[1][2] (70 évesen)
Budapest
Házastársa Karda Beáta (1977–1988)
Pályafutás
Aktív évek 19642017
Tevékenység zenész
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Som Lajos témájú médiaállományokat.

Som Lajos (Budapest, 1947. október 1.Budapest, 2017. október 30.) magyar zenész, basszusgitáros. Karda Beáta énekesnő volt férje. Játszott a Tűzkerék, a Neoton, a Taurus zenekarokban. 1974-ben megalapította a Piramis együttest, melynek Révész Sándor mellett másik meghatározó tagja lett. 1985-ben megalapította a Senator együttest, amely két évig működött és egy nagylemezt készített.

Munkássága[szerkesztés]

Ismerlek, néha kérsz,
Azt mondod, kell a pénz.
Mindig van, ki pénzt ígér,
A becsület ennél mégis többet ér!

1964-től, 17 éves korától zenélt, 1965-ben alapította a Dogbeaters zenekart.[4] Majd egy évvel később jött a Fekete-Fehér, aztán 1968–69-ben a Record zenekarban játszott. A Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk.

Som Lajos a Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a ’70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.

Köves Miklóssal létrehozták a Piramis együttest. Ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel.

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Gigor Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában.[5][6] A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt.

2011-ben bejelentették, hogy Slamovits Istvánnal közösen új zenekart alapít StOrM néven, azonban az új formáció mindössze egy sajtótájékoztatón szerepelt együtt, tényleges működésére sosem került sor.[7][8]

2015 nyarán egy lapinterjúban elismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak.[9]

2017 októberének végén, hetvenéves korában hunyt el hosszan tartó súlyos betegség után. 2017. november 17-én kísérték utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben.[10]

Diszkográfia[szerkesztés]

Neoton[szerkesztés]

Taurus[szerkesztés]

Piramis[szerkesztés]

Lásd Piramis szócikk, Diszkográfia fejezet.

Senator[szerkesztés]

Som–Závodi[szerkesztés]

Könyve[szerkesztés]

  • Piramis-vádirat (1989)

Jelentősebb zenésztársai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]