Som Lajos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Som Lajos
Som Lajos.jpg
Életrajzi adatok
Született 1947. október 1.[3]
Budapest
Elhunyt 2017. október 30.[1][2] (70 évesen)
Budapest
Sírhely Farkasréti temető
Házastársa Karda Beáta (1977–1988)
Pályafutás
Aktív évek 19642017
Hangszer basszusgitár
Tevékenység zenész
A Wikimédia Commons tartalmaz Som Lajos témájú médiaállományokat.

Som Lajos (Budapest, 1947. október 1. – Budapest, 2017. október 30.) magyar zenész, basszusgitáros. Karda Beáta énekesnő volt férje. Játszott a Tűzkerék, a Neoton, a Taurus zenekarokban. 1974-ben megalapította a Piramis együttest, melynek Révész Sándor mellett másik meghatározó tagja lett. 1985-ben megalapította a Senator együttest, amely két évig működött és egy nagylemezt készített.

Munkássága[szerkesztés]

Ismerlek, néha kérsz,
Azt mondod, kell a pénz.
Mindig van, ki pénzt ígér,
A becsület ennél mégis többet ér!

1964-től, 17 éves korától zenélt, 1965-ben megalapította a Dogbeaters zenekart.[4] Majd egy évvel később jött a Fekete-Fehér, aztán 1968–69-ben a Record zenekarban játszott. A Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk.

Som Lajos a Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében az 1970-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.

Köves Miklóssal létrehozták a Piramis együttest. Ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel. Az együttes nagyon népszerű volt, több nagylemezt is megjelentetett, számos slágerük született, ám Somot elítélték az úgynevezett aranyügy miatt (akkoriban sok magyar zenész csempászett aranyat a Szovjetunióból), így éveket kellett elzárva töltenie. Az együttes még egy ideig működött, de néhány hónap után feloszlott.

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Gigor Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában.[5][6] A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt.

2011-ben bejelentették, hogy Slamovits Istvánnal közösen új zenekart alapít StOrM néven, azonban az új formáció mindössze egy sajtótájékoztatón szerepelt együtt, tényleges működésére sosem került sor.[7][8]

2015 nyarán egy lapinterjúban beismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak.[9]

2017 októberének végén, hetvenéves korában hunyt el hosszan tartó súlyos betegség után. November 17-én kísérték utolsó útjára a budapesti Farkasréti temetőben.[10]

Diszkográfia[szerkesztés]

Neoton[szerkesztés]

Taurus[szerkesztés]

Piramis[szerkesztés]

Senator[szerkesztés]

Som–Závodi[szerkesztés]

Könyve[szerkesztés]

  • Piramis-vádirat (1989)

Jelentősebb zenésztársai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]