Software Craftsmanship

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Software Craftsmanship a szoftverfejlesztés olyan megközelítése, amely a szoftverfejlesztők kódolási készségeire helyezi a hangsúlyt. Ez a szoftverfejlesztők válasza a szoftveripar általánosan elterjedt iparágának vélt problémáira, beleértve a pénzügyi szempontok előtérbe helyezését a fejlesztői felelősségvállalással szemben.

Történelmileg a programozókat arra ösztönözték, hogy a jól meghatározott statisztikai elemzések és a tudományos megközelítés matematikai szigorának gyakorlójaként tekintsenek magukra a számításelméletet alkalmazó szakemberek. Ez mára egy mérnöki megközelítésre változott, amely a pontosság, a kiszámíthatóság, a mérés, a kockázatcsökkentés és a professzionalizmus mellékjelentésével bír. A mérnöki gyakorlat a mérnöki tudás terjesztésének és a szakterület érlelésének mechanizmusaként az engedélyezés, a tanúsítás és a kodifikált tudástestületek követeléséhez vezetett.

Az Agilis Kiáltvány, amely az "egyénekre és az interakciókra helyezi a hangsúlyt a folyamatokkal és eszközökkel szemben", megkérdőjelezett néhány ilyen feltételezést. A Software Craftsmanship Manifesto tovább bővíti és megkérdőjelezi az Agilis Kiáltvány feltételezéseit, párhuzamot von a modern szoftverfejlesztés és a középkori Európa tanonc modellje között.

Áttekintés[szerkesztés]

A mozgalom gyökerei az írott művekben kifejezett gondolatokhoz vezethetők vissza. Az Andy Hunt és Dave Thomas által írt The Pragmatic Programmer és a Pete McBreen által írt Software Craftsmanship kifejezetten a középkori Európa tanonc hagyományainak örököseként pozicionálja a szoftverfejlesztést. Richard Sennett filozófus a szoftverről mint modern mesterségről írt The Craftsman című könyvében. Freeman Dyson a "Science as a Craft Industry" (A tudomány mint kézműves ipar) című esszéjében a software craftmanship mozgalmat kiterjeszti a szoftver használatának elsajátítására, mint a gazdasági haszon motorjára:

"A Microsoft és más óriásgyártók felemelkedése ellenére a szoftverek nagyrészt kézműves iparágak maradnak. A speciális alkalmazások óriási változatossága miatt mindig lesz hely az egyének számára, hogy egyedi tudásuk alapján írjanak szoftvereket. Mindig lesznek olyan réspiacok, amelyek életben tartják a kis szoftvercégeket. A szoftverírás mestersége nem fog elavulni. A szoftverek kreatív használatának mestersége pedig még jobban virágzik, mint a szoftverírás mestersége."

A kezdeti megbeszéléseket követően Londonban[1] és Chicagóban[2] is tartottak konferenciákat, majd egy kiáltványt[3] fogalmaztak meg, amelyet az interneten tettek közzé, hogy aláírókat gyűjtsenek. Ezt követte a mozgalom továbbfejlesztését szolgáló gyakorlatok kidolgozása, beleértve a tehetségek cseréjét a "Craftsman Swaps" és a készségek értékelését a "Craftsmanship Spikes" keretében.

Kiáltvány[szerkesztés]

2009-ben kiáltvány tettek közzé, ami főbb célkitűzéseiket tartalmazza.Kiáltvány, a Software Craftsmanship webhelyről.

Történelem[szerkesztés]

A software craftsmanship mozgalom eredete az Agilis szoftverfejlesztés mozgalomból ered, amely a szoftverprojekt-menedzsment megreformálását tűzte ki célul az 1990-es években.

1992-ben Jack W. Reeves "Mi a szoftvertervezés?"[4] című esszéje azt sugallta, hogy a szoftverfejlesztés inkább mesterség, mint mérnöki tudományág. Hét évvel később, 1999-ben jelent meg a The Pragmatic Programmer (A pragmatikus programozó) című könyv. Az alcíme, "From Journeyman to Master" (A szakmunkástól a mesterig), azt sugallta, hogy a programozók szakmai fejlődésük során az európai középkori céh hagyományaihoz hasonló szakaszokon mennek keresztül.

2001-ben jelent meg Pete McBreen Software Craftsmanship című könyve. Azt javasolta, hogy a szoftverfejlesztőknek nem kell a mérnöki hagyomány részének tekinteniük magukat, és hogy egy másik metafora megfelelőbb lenne.

Az Agile 2008 Archiválva 2009. március 29-i dátummal a Wayback Machine-ben augusztusi előadásában Robert C. Martin egy ötödik értéket javasolt az Agile Kiáltványhoz, nevezetesen a "Craftsmanship over Crap" ("Kézművesség a szar felett"). Később javaslatát a "Craftsmanship over Execution" (Kivitelezés a kivégzés felett) -re változtatta. [5]

2008 decemberében az Illinois állambeli Libertyville-ben találkozott néhány törekvő szoftvermester azzal a szándékkal, hogy létrehozzák a szoftvermesterek alapelveit. Három hónappal később az általános következtetések összefoglalása mellett döntöttek. Ezt nyilvánosan is bemutatták, megtekintésre és aláírásra, a software craftsmanship mozgalomról szóló kiáltvány formájában.[6]

2009 áprilisában a sotfware craftsmanship mozgalom két vállalata, a 8.Light és az Obtiva, kísérletezett egy "Kézműves cserel" elnevezésű programmal. A Chicago Tribune 2009. június 15-én számolt be erről az eseményről [7] 2010 januárjában második kézműves cserét tartottak az Obtiva és a Relevance között. [8]

A "London Software Craftsmanship Community" (LSCC) 2010-ben alakult, és ma már a világ legnagyobb és legaktívabb szoftver kézműves közösségévé vált, több mint 5000 kézművessel. Sandro Mancuso, az egyik társalapítója 2014-ben kiadta a The Software Craftsman című könyvet: Szakmaiság, pragmatizmus, büszkeség. Ez további ismertséget hozott a szoftver kézműves mozgalomnak, megerősítve a magasabb technikai kiválóság és az ügyfélelégedettség elérésére irányuló erőfeszítéseket.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Software Craftsmanship Conference. Parlez UML. [2009. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 25.)
  2. Software Craftsmanship North America. Software Craftsmanship
  3. Software Craftsmanship Manifesto. Software Craftsmanship
  4. Reeves, Jack W (2005-02-23), What Is Software Design?, Developer Dot Star, <http://www.developerdotstar.com/mag/articles/reeves_design.html>. Hozzáférés ideje: 2015-06-24
  5. Craftsmanship – the Fifth Agile Manifesto Value?, <http://www.infoq.com/news/2008/08/manifesto-fifth-craftsmanship>. Hozzáférés ideje: 2015-06-24
  6. Manifesto for Software Craftsmanship. Manifesto.softwarecraftsmanship.org. (Hozzáférés: 2019. március 26.)
  7. Wong. „Open to the competition”, Chicago Tribune, 2009. június 15.. [2012. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. június 25.) 
  8. Relevance Craftsman Swap Day 1 | 8th Light. 8thlight.com. (Hozzáférés: 2018. február 2.)

További irodalom[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]