Ugrás a tartalomhoz

Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film
(The Peanuts Movie)
2015-ös amerikai animációs film
RendezőSteve Martino
Producer
AlapműPeanuts
Műfaj
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneChristophe Beck
OperatőrRenato Falcao
VágóEllen Keneshea
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő88 perc
Költségvetés99 000 000 USD
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel246 200 000 USD
Kronológia
ElőzőJó utat, Charlie Brown! (…és vissza se gyere!)
Kapcsolódó filmA boldogság egy meleg takaró, Charlie Brown
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts film (eredeti cím: The Peanuts Movie / Snoopy and Charlie Brown: A Peanuts Movie) 2015-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Peanuts-filmek ötödik filmje. A forgatókönyvet Charles M. Schulz, Bryan Schulz, Craig Schulz és Cornelius Uliano írták. Az animációs játékfilm rendezője Steve Martino. A zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Blue Sky Studios és a Peanuts Worldwide gyártásában készült, a 20th Century Fox forgalmazásában jelent meg. A magyar változatot az InterCom Zrt. forgalmazta. Műfaja kalandfilm és filmvígjáték.

Amerikában 2015. november 6-án, Magyarországon 2015. december 24-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

[szerkesztés]

Charlie Brown sosem adja fel, hogy megtanuljon sárkányt röptetni, vagy baseballozni, azt sem számít, ha tél van. Kísérletei szokás szerint kudarcba fulladnak, mikor egy éppen beköltöző új lakóra lesz figyelmes. A jövevény egy vöröshajú kislány, aki Charlie Brownék osztályába érkezik, és rögtön elvarázsolja a kisfiút. Ismerve azonban ügyetlen magát, fél, hogy rossz színben tűnne fel a kislány előtt, ezért kikéri Lucy tanácsát, aki a maga kioktató, felnőtties módján javasolja, hogy mutasson fel valamit, amivel határozottnak hat. Innen kezdődik Charlie Brown nagy megpróbáltatása: hogyan szerezzen önbizalmat?

Először jelentkezik a Ki mit tud?-ra, hogy hűséges kutyájával, Snoopyval egy bűvésztrükköt adjon elő. A műsor végén azonban Charlie Brown húgának, a kicsi Sallynek a rodeóversenye balul sül el, és a közönség elkezdi csúfolni az összetákolt paripáját. Mivel Sally műsorideje lejárt, nincs esélye rá, hogy jobb színben feltűnjön, ezért Charlie Brown kihagyva saját előadását gyorsan Sally segítségére siet, és Snoopyval befejezik a műsort. A kisfiú következő lehetősége egy táncversenyen adódik, ahol a legjobb táncos táncolhat a legjobb táncosnővel. Snoopy elkezdi tanítani Charlie Brownt, aki meg is nyeri a vetélkedőt, de véletlenül bekapcsolja a tűzriasztót, és minden elázik a vízben. Időközben Snoopy talált egy írógépet, mikor az újabb iskolába szökése meghiúsult, és kidobták az épületből. Snoopy lelkesen írni kezd, de egyik ötlete sem tetszik neki igazán, Charlie Brown igyekezete azonban, hogy felhívja magára a vöröshajú kislány figyelmét, megihleti. Egy kalandregényt kezd írni egy fontos szerelmi szállal, amit egy rózsaszín kis pudlilány, Fifi, testesít meg, ellenségének pedig Charlie Brown osztálytársának elszabadult vörös repülőgépét teszi meg. Ahogy Charlie Brown igyekszik, Snoopy története is akképpen alakul.

Charlie Brown tanárnője csoportmunkát ad a hétvégére, amiben egy könyvet kell elemezniük. Charlie Brown a vöröshajú kislányt húzza, de a kislány nem tud iskolába jönni, mert beteg a nagymamája. A kisfiú elhatározza, hogy hősiesen elkészíti őhelyette is, és hogy a tanárnőtől is jó jegyet kapjanak, egy nehéz középiskolás regényt, Tolsztoj Háború és békéjét elemzi. Közben az is kiderül, hogy a legutóbb megírt tesztje hibátlan lett, és a környezetének összes figyelme hirtelen a kisfiúra irányul, csodálni kezdik és lesik minden mozdulatát. Charlie Brown tanárnője egy apró ünnepséget rendez a számára, de mikor a többiek megkérik, hogy olvassa fel tökéletes munkáját, Charlie Brown észreveszi, hogy rossz dolgozatra írta fel a nevét, és hogy valójában Peppermint Patty érdemli a dicséretet. Ezért lemond a neki készített medálról, és elmondja az igazat, majd minden visszakerül a régi kerékvágásba.

Charlie Brown utolsó reménye jól megírt csoportmunkája, de a ragadós balszerencséje itt sem hagyja cserben, és a házi feladat az ámokfutó vörös repülőgép martaléka lesz. Hamarosan beköszönt a nyár, a kis diákok pedig levelezőtársat választanak egymásnak. Mikor Charlie Brownra kerül a sor, megdöbbenésére a vöröshajú kislány jelentkezik. Barátja tanácsára Charlie Brown megkeresi, hogy megkérdezze az okát, de értesül róla, hogy a kislány elment otthonról, és nyári táborba indult. Mikor Charlie Brown már azt hiszi, minden összeesküdött ellene, egy fennakadt sárkányrepülőt emel le a szél a fáról, a kisfiú belegabalyodik a madzagba, és elrepíti őt a buszmegállóba, ahol a vöröshajú kislány éppen felszállni készül a buszra. Minden kisgyerek ámulva szalad Charlie Brown után, mikor látják, hogy – ha nem is a kisfiú a sárkányt – egy sárkány repíti át az utcákon, és ujjongani kezdenek, hogy végre megtanult sárkányrepülőt vezetni.

A vöröshajú kislány elmondja Charlie Brownnak, hogy értékeli benne az önzetlenségét és magabiztosságát, és megígérik egymásnak, hogy levelezni fognak. Snoopy ennek örömére is boldog véget kerít regényének, amiben megmenti hőn szeretett Fifijét apró barátaival, Woodstockkal és társaival. Mikor Snoopy elégedetten átadja az irományát Lucynek olvasásra, Lucy hitetlenkedve földhöz csapja, hogy még életében nem hallott ekkora sületlenséget, hogy egy kutya repüljön. Snoopy erre arcon nyalja, és Lucy sikítva elmenekül, hogy újra bacik kerültek az arcára.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Snoopy Bill Melendez (archív felvétel) (saját hangján)
Woodstock
Charlie Brown Noah Schnapp Gerő Soma
Sally Brown Mariel Sheets Dolmány-Bogdányi Korina
Lucy van Pelt Hadley Belle Miller Gáspárfalvi Dorka
Linus van Pelt Alexander Garfin Straub Martin
Peppermint Patty Venus Schultheis Koller Virág
Violet Gray Madisyn Shipman Pál Zsófia
Schroeder Noah Johnston Ács Balázs
Marcie Rebecca Bloom Stern Hanna
Franklin Armstrong Mar Mar Pál Dániel Máté
Pig-Pen AJ Teece Berecz Kristóf Uwe
Frieda Francesca Capaldi Szűcs Anna Viola
A vörös hajú kislány Azurák Zsófia
Patty Anastasia Bredikhina Gyarmati Laura
Shermy William Alexander Wunsch Solymosi Máté
Fifi Kristin Chenoweth (saját hangján)

További magyar hangok: Bor Márton, Ducsai Bende, Jelinek Éva, Mayer Szonja, Schmidt Antónia, Szolnoki Balázs, Vida Bálint

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]