Snoopy, gyere haza!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Snoopy, gyere haza!
(Snoopy, Come Home!)
1972-es amerikai film
Rendező Bill Melendez
Producer
Vezető producer Charles M. Schulz
Alapmű Peanuts
Műfaj dráma, kaland, musical, vígjáték
Forgatókönyvíró Charles M. Schulz
Főszerepben
  • Robin Kohn
  • Stephen Shea
  • Hilary Momberger
  • Chad Webber
Hang
Zene
Operatőr Charles M. Schulz
Vágó Chuck McCann
Gyártás
Gyártó
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 80 perc
Költségvetés 1 000 000 $
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA National General Pictures
Bemutató
Magyar adó MTV-1/TV-1, HBO
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
USA
245 073
$
Kronológia
Előző Barátom, Charlie Brown
Következő Fuss, ha kedves az életed, Charlie Brown!
Kapcsolódó film A boldogság egy meleg takaró, Charlie Brown
További információk

A Snoopy, gyere haza! (eredeti cím: Snoopy, Come Home!) egész estés amerikai rajzfilm, amelyet 1972-ben mutattak be a mozikban. A forgatókönyvet Charles M. Schulz írta, Bill Melendez rendezte, a zenéjét Richard M. Sherman és Robert B. Sherman szerezte, a producer Lee Mendelson. Amerikában 1972. augusztus 9-én mutatták be. Magyarországon 1988. december 4-én vetítették le, a televízióban az MTV-1-en adták le.

Cselekmény[szerkesztés]

A főszereplő, Snoopy, aki egy hűséges kutya. Gazdája, Charlie Brown, aki egy okos gyerek. Snoopy barátja, Woodstock, a kis sárga kanári madár. Snoopy egykor elvált a régi gazdájától Lila-tól és új gazdát kapott, akinek neve Charlie Brown. Az ő társaságában sok új gyerekkel barátkozott meg.

Charlie Brown és Linus éppen a tengerparton játszanak, addig Snoopy és Peppermint vígan szörföznek a szabad ingyen strandon. Este haza várja Charlie Brown Snoopyt és a vacsoráját elkészíti, konzerves dobozzal véletlenül elvágja az ujját és beköti, majd vacsorát ad Snoopy-nak.

Másnap Snoopy és Peppermint ismét a strandon játszik, de egy másik részén, ahol pénzbe kerül a belépő és későn derül ki, hogy kutyát tilos a strandra bevinni, ezért Snoopyt kiküldik a szolgáltatók a strandról. Snoppy és Woodstock mérgükben egy levelet írtak a szolgáltatóknak, hogy ez ellen tiltakoznak.

Másnap Snoopy, Charlie Brown és Sally éppen a könyvtárban járnak, amíg Charlie Brown és Sally olvasnak, addig Snoopy is olvas egy könyvet a nyuszikról, amin hangosan elneveti magát. Mivel a könyvtárban nem szabad hangoskodni és kiderül kutyát se szabad ott volna bevinni, ezért a pénztáros kiteszi Snoopy szűrét. Snoopy mérgesen sétál az udvaron, ott van Linus is és el akarja venni a kendőjét. De Linus nem adja oda és elzavarja onnan. Snoopy sétál tovább és meglátja, hogy Lucy bokszol. Kiáll vele, párbajozni és legyőzi, erre Lucy mérges lesz és elküldi.

Egy napon Lila betegen fekszik a kórházban és unatkozik. Levelet ír Snoopy-nak, hogy menjen el meglátogatni. Charlie Brown elolvassa a levelet és továbbítja Snoopy-nak. Snoopy és Woodstock, gyorsan útra kelnek és Charlie Brown hiányolja őket, akár csak a barátai. Snoopy és Woodstock buszra akarnak szállni, de mivel nincsen jegyük, a sofőr leteszi őket és így gyalog folytatják útjuk és közben megered az eső.

Otthon látják a gyerekek, most egy darabig nem jönnek haza. Snoppy és Woodstock egy erdőbe ér, ahol egy folyóban fürdenek meg. Woodstock készít egy csónakot, hogy azzal menjenek tovább, de Snoopy súlyát nem bírja el, ezért ismét gyalog mennek tovább. Aztán egy játszótérhez érnek, ahol egy kislány, Clara fogadja őket, de elég erőszakosan be akarja őket fogni házi állatnak. Snoopy-t megköti és Woodstockot elkapja merítőhálóval, aztán kalitkába zárja. A rossz kislány, Rex-nek nevezi el Snoopy-t, de ez a név nem tetszik neki. Megfürdeti Snoopy-t és felöltözteti, aztán teázik vele. Snoopy lemaszatolja a ruháját, amire a kislány mérges, aztán Snoopy leveszi és a telefonhoz szalad, hogy felhívja a rendőrséget vagy a gazdáját, hogy elfogta őt egy másik gyerek. Clara lenyomja a telefont.

Clara később elviszi megvizsgáltatni az állatorvoshoz, hogy egészséges-e, de onnan Snoopy elmenekül ijedtében. Snoopy visszamegy Woodstock-ért és összetöri a kalitkát. Közben haza ér Clara, aki elől menekülnek, de kergetőzik velük, ahogy leszaladnak a lépcsőn. A szobában kergetőzés közben véletlenül ráborul az akvárium Clara fejére, addig Snoopy gyorsan kiszaladnak az ajtón, de Woodstock véletlen bennmarad és a leveles nyíláson át húzza ki, aztán elmenekülnek.

Még mindig aggódnak értük otthon a gyerekek. Alkonyodik és nem sokára Snoopy és Woodstock ismét egy erdőbe ér, ahol rögbiznek egyet, aztán megvacsoráznak. Charlie Brown-t meghívja Peppermint a vidámparkba játszani, hogy addig se szomorkodjon Snoopy-ért. Charlie Brown elszédül a bejárati forgóajtón, ezt Peppermint nevetségesnek találja. Felülnek a hullámvasútra, átmennek a pörgő hordón, felülnek a dodzsemre, nyilakkal durrantanak lufikat, labdákkal döntenek bójákat, felülnek az óriáskerékre, olyan gépet találnak, ami jósol az életükre, Peppermint, azt kapja az élete csupa romantikus kaland lesz, míg Charlie Brown az kapja, hogy jobb ha nem tudja, aztán egy vatta cukrot esznek.

Snoopy és Woodstock a vonathoz sietnek, de mivel ismét nem váltottak jegyet, a kalauz leszállítja őket és gyalog mennek tovább a sínen. Szürkületkor egy híd alatt szállnak meg. Este megvacsoráznak aztán megágyaznak. Éjjel egy színes erdőben járnak álmukban. Reggel mennek tovább.

Nappal megérkeznek a kórházba. Beosonnak és orvosi ruhát vesznek magukra, egy röntgen gép mögé bújnak, de mászkálás közben érzékeli őket a riasztó és kiküldik őket az épületből. Újra beosonnak és egy utánfutóra szállnak, hogy elérjék a lift gombot, de vissza is kellett vinniük az utánfutót és mire újra a lifthez értek bezáródott az ajtó. Újra megpróbálták és másodszorra az utolsó pillanatban sikerrel jártak. Megérkeztek Lila-hoz éppen aludt, de pár pillanatra rá fel ébred és boldog lett, hogy újra látja Snoopy-t.

Otthon még mindig szomorúak a gyerekek és haza várják őket. Lila megebédel Snoopy-val és Woodstock-al és elbujtatja őket az orvos elől. Charlie Brown, a legszomorúbb de Linus-nak már elege van ebből az aggodalmaskodásból. Snoopy és Woodstock indulnak haza, Lila kéri Snoopy-t maradjon vele. De Snoopy úgy dönt inkább Charlie Brown-nal marad, látja vissza nézve, ahogy az ablakból integet nekik, hogy nagyon szomorú. Vissza szalad hozzá és azt ígéri mégis vele marad. Mikor haza ér, Charlie Brown boldog, Snoopy elmeséli miért ment el és azt, hogy vissza megy a régi gazdájához. Az nap délben egy búcsúztatót tartanak, amin minden gyerek szomorú még Snoopy is, mert már szívesebben maradna Charlie Brown-nal.

Alkonyatkor Snoopy eladónak vagy kiadónak írja a házát, aztán elindul a lemenő nap sugarában Lila-hoz. Charlie Brown ismét szomorú és bemegy a házba. Este vacsorát készít, de nehezen bír enni, aztán megmosakszik és lefekszik. Éjszaka a telihold fényében is nehezen alszik el, miért nála ütöttbe a mennykő. Azt reméli ne menjenek, hanem jöjjenek.

Reggel Snoopy megérkezik Lila-hoz, már hazament Lila a kórházból, miután meggyógyult. Snoopy meglátja a feliratot, hogy kutyát tilos a házban tartani, ezért megörül, hogy vissza mehet Charlie Brown-hoz. Lila kapott egy cicát is, örült Snoopy-nak, hogy visszament hozzá, de közben megtudja az egy emeletes bérház ahol laknak és ott már nem szabad kutyát tartani. Lila ismét szomorú, de Snoopy megígéri neki, hogy majd sokszor meglátogatja így végül megnyugszik. Snoopy elköszön Lila-tól és a cicájától, aztán szalad haza örömében. Woodstock unatkozik a játszótéren és ágakkal játszik meg fütyül. De nap végén meglátta Snoopyt a gyerekkel együtt és vidáman énekelnek, hogy Snoopy haza jött.

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Snoopy Bill Melendez (saját hangján) A fehér szőrű, fekete fülő, fekete orrú, fekete szemű kutya, aki Charlie Brown kutyája, és szeret játszani a gyerekekkel.
Woodstock A kis sárga tollú kanári madár, aki Snoopy játszótársa.
Lillian "Lila" Emmons Allcroft Johanna Baer Götz Anna A szőke hajú, lila ruhás lány, aki Snoopy régi gazdája. Szerette volna, ha Snoopy vele marad, de nem tarthatta meg, és kutyája megígérte neki, hogy majd többször meglátogatja.
Charlie Brown Chad Webber Szerencsi Éva Az elöl egy szál göndör frufrus, hátul három száll fekete hajú, sárga-fekete mintás ruhájú fiú, aki Snoopy új gazdája, és nagyon oda van kutyájáért, hogy otthon legyen.
Linus van Pelt Stephen Shea Csellár Réka A valamennyi fekete szálas hajú, piros-fekete csíkos ruhás, kék kendős fiú, aki nagyon oda van a kendőjéért.
Schroeder David Carey Andai Kati A szőke hajú, lila-fekete csíkos ruhás, zongorás fiú, aki szeret zongorázni.
Lucy van Pelt Robin Kohn Detre Annamária A fekete hajú, kék ruhás, mérges természetű lány, aki sokszor okoskodik valamiben.
Patricia "Peppermint Patty" Reichardt Christopher DeFaria Kiss Erika A barna hajú, zöld-fekete csíkos ruhás lány, aki szeret játszani a vidámparkban.
Sally Brown Erin Sullivan Für Anikó A szőke hajú, kék-fekete pöttyös ruhás lány, aki szeret játszani a strandon.
Frieda Lynda Mendelson Szabó Kati A vörös göndör hajú, rózsaszín ruhás lány.
Clara Linda Ercoli Hűvösvölgyi Ildikó A fekete hajú, piros halvány fekete kockás ruhás lány, aki Snoopy-t be akarja fogni kutyájának, de ez végül nem sikerül neki. (nem olyan, mint Marcie)
Énekhangok Shelby Flint
Guy Pohlman
Kővári Judit
Thurl Ravenscroft Polgár László
Don Ralke
Ray Pohlman
Victor Máté

Betétdalok[szerkesztés]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Gyere haza Kővári Judit
Victor Máté
Snoopy, Come Home Orchestra
Chorus
Légy merész At The Beach
Kutyának itt nincsen helye Polgár László No Dogs Allowed! Thurl Ravenscroft
Lila dala Kővári Judit Lila's Theme Shelby Flint
Én meg te Victor Máté The Best of Buddies Don Ralke
Ray Pohlman
Kutyának itt nincsen helye (repríz) Polgár László
Kővári Judit
Victor Máté
No Dogs Allowed! (Reprice) Thurl Ravenscroft
Don Ralke
Ray Pohlman
Kölcsönös és érdekmentes barátság Hűvösvölgyi Ildikó Fundamental-Friend-Dependability Linda Ercoli
Összejöttünk Victor Máté Gettin' It Together Don Ralke
Ray Pohlman
A ménkő Kővári Judit It Changes Guy Pohlman
Én meg te (repríz) Victor Máté
Polgár László
Kővári Judit
The Best of Buddies (Reprice) Don Ralke
Ray Pohlman
Chorus
Gyere haza (finálé) Kővári Judit
Victor Máté
Snoopy, Come Home (Finale) Orchestra
Chorus

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]