Smoke on the Water

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Deep Purple
Smoke on the Water
kislemez a(z) Machine Head albumról
Megjelent 1972. május
Felvételek 1971. december
Stílus Hard rock, heavy metal
Hossz 5:42 (album verzió)
3:54 (kislemez verzió)
Kiadó EMI (UK)
Warner (USA)
Szerző Ritchie Blackmore
Ian Gillan
Roger Glover
Jon Lord
Ian Paice
Producer Deep Purple

A Smoke on the Water (magyar fordításban Füst a víz fölött) című szerzemény a Deep Purple együttes 1972-es, Machine Head című lemezén jelent meg. Annak ellenére, hogy ezt a felvételt csak afféle „tölteléknótának” szánták, a dal szinte napok alatt sláger lett, hetekig listavezető volt az angliai slágerlistákon, rövid idő alatt az együttes egyik legismertebb és legelismertebb szerzeményévé vált. A mai napig ez a dal a Deep Purple legfőbb védjegye, a hard rock egyik alapműve. Híres alapdallama az egyik legismertebb és legnépszerűbb gitárriff, amelyet néhány évvel ezelőtt több fórumon is a világ legjobbjának választottak.[1][2][3]

A dal megtörtént eseményeken alapul, gyakorlatilag azt meséli el, hogyan rögzítették a Machine Head című nagylemezt. Ma már számtalan változatban ismert, főleg koncertfelvételeken, ugyanis előadói nagy szeretettel improvizáltak.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. "Smoke on the Water" Best Guitar Riff of All Time. ShortNews.com, 2008. április 2. (Hozzáférés: 2010. január 31.)
  2. Best Guitar Riffs of All Time. AC, 2009. augusztus 18. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 31.)
  3. The Top 50 Guitar Riffs Of All Time. MusicRadar.com, 2009. november 27. (Hozzáférés: 2010. január 31.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Smoke on the Water című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.