Sárkány-barlang (Krakkó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Smocza Jama szócikkből átirányítva)
Sárkány-barlang (Óváros (Krakkó))
Sárkány-barlang
Sárkány-barlang
Pozíció Óváros (Krakkó) térképén
A Sárkány-barlang helye a Wawelnél

A Sárkány-barlang, lengyelül: Smocza Jama („a sárkány barlangja/odúja”) egy kisméretű mészkőbarlang a Wawel-domb alatt Krakkóban. Nevét a legendás Wawel sárkányáról kapta. Az egyik legismertebb barlang Lengyelországban.

Smocza Jama, Sárkány-barlang

Geomorfológia[szerkesztés]

A Sárkány-barlangnak két bejárata van, az egyik természetes, a másik mesterséges – a 19. században alakították ki. Három nagyobb barlangteremből áll, az őket összekötő folyosókat 1974-ben fedezték fel a waweli székesegyház alatt.

A mészkőbarlangot termálvizek alakították ki. A barlang föld alatti vizében él a ritka tátrai vakbolharák (Niphargus tatrensis) rákféle, a harmadidőszak tengeri faunájának élő maradványfaja.

A barlang 276 méter hosszú, a magassága 15 méter körül van. A látogatók 81 méter mélyre mehetnek be.

Története[szerkesztés]

A barlang belülről

A Smocza Jamát először a 12. század fordulóján említi Wincenty Kadłubek a Chronica Polonorum könyvében, ez az első írott forrása a Wawel-sárkány legendájának. A sárkány legendáját Jan Długosz és Marcin Bielski alapozta meg további műveikben. A Smocza Jama névvel először 1551-ben Marcin Bielski Kronika wszystkiego świata művében találkozhatunk.

A 18. században a Wawel erődítményrendszerének megerősítése miatt a barlang bejáratát eltorlaszolták és csak 1842-ben nyitották meg újra a barlangot az emberek, látogatók számára.

1972-ben egy tűzokádó sárkányszobrot – a Wawel-sárkány tiszteletére – állítottak a barlang bejárata elé.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Wawel Dragon Cave
A Wikimédia Commons tartalmaz Sárkány-barlang (Krakkó) témájú médiaállományokat.