Smíchov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Smíchov, a folyó bal oldalán, Vyšehradból nézve
Az angyal Jean Nouvel épületén.
Az Andeli belvárosi rész
A Staropramen gyár

Smíchov (német Smichow) 1909 óta Prága 5. kerületéhez tartó része. A Moldva folyó bal partján terül el. Területe 7,05 km², lakosainak száma 36 165 (2006-os adat).

1945 és 1989 között Smíchov adott helyet egy második világháborús szovjet emlékműnek. Az emlékművet a bársonyos forradalom után elmozdították, és egy üvegfalú épületet emeltek a helyén, ami a kerület jelképe lett. Wim Wenders filmjének angyala került fel az épület üvegfalára, egyben ez a városrész egyik neve is: Anděl, melyet eredetileg Moskevskának hívtak. Az épületet az 1980-as években lerombolták, helyén metróállomás épült. A kerületben található a Staropramen sörgyár.

Az 1852-ben épített Ringhoffer-gyár, melyet Franz Ringhoffer báró (1817–1873) építtetett, majd melyet a második világháború után államosítottak, az egyik legnagyobb gyár volt az Osztrák–Magyar Monarchiában (majd később Csehszlovákiában). A gyár az 1990-es években Prága Zličín negyedébe költözött; jelenleg a Siemens működteti. A gyár helyén ma bevásárlóközpont működik.