Sleigh Ride

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sleigh Ride
dal
„A Brush for the Lead”, a Currier és Ives cég litográfiája, 1867. A dal szövege a szánkózás hangulatát egy a cég által készített kép hangulatához hasonlítja. A céget 1907-ben zárták be, 43 évvel a szöveg megszületése előtt
„A Brush for the Lead”, a Currier és Ives cég litográfiája, 1867. A dal szövege a szánkózás hangulatát egy a cég által készített kép hangulatához hasonlítja. A céget 1907-ben zárták be, 43 évvel a szöveg megszületése előtt

ZeneszerzőLeroy Anderson
Dalszövegírónincs
Ősbemutató1948. május 4.
Megjelenés1948
ISWC

A Sleigh Ride egy Leroy Anderson által komponált dal. A szerző 1946 júliusában kezdte el írni és 1948 februárjában fejezte be. Eredetileg csak hangszerre írt darab volt, a szöveget 1950-ben írta hozzá Mitchell Parish.[1] A zenekari változatot először 1949-ben rögzítették Arthur Fiedler és a Boston Pops Orchestra előadásában.[2] A Sleigh Ride nagy siker lett, egyike a zenekar slágereinek. Később John Williams majd Keith Lockhart vezényletével is rögzítették. Anderson maga is rögzítette a dalt 1950-ben a Decca Recordsnál. A Sleigh Ride fő dallama megjelenik az 1949-es Streets of Laredo című westernben is, amit Victor Young rendezett. Young és Parish ebben az időben együtt dolgozott, Parish így ismerte meg a dalt és írt hozzá szöveget. Az első szöveges változatot az Andrews-nővérek adták elő 1950-ben.

A dal sikere[szerkesztés]

A Sleigh Ride-ot karácsonyi dalnak tekintik, habár eredeti szövege nem kapcsolódik semmilyen ünnephez sem, arról szól, hogy egy társaság tagjai hogyan próbálják meggyőzni egy társukat, hogy csatlakozzon hozzájuk egy szánkóútra, aminek a végén egy születésnapi parti vár rájuk. A dal néhány változatában a születésnapi partit karácsonyi partira változtatták.

Az Amerikai Dalszerzők és Kiadók Társasága szerint a Sleig Ride folyamatosan szerepel a 10 legtöbbet előadott karácsonyi dal között.[3] A Társaság a Sleigh Ride-ot nevezte meg, mint az USA legnépszerűbb karácsonyi dalát 2009 és 2012 között, 2500 rádió adatai alapján. Továbbra is Anderson felvétele a legnépszerűbb zenekari és Johnny Mathisé a legnépszerűbb szöveges változat.[4]

Steve Metcalf a Leroy Anderson: A Bio-Bibliography című könyvében azt állítja, „a Sleigh Ride-ot több és szélesebb körből származó előadóművész rögzítette, mint bármely más dalt a nyugati zene történetében.”


Jelentősebb előadók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Christmas in New England, Commonwealth Editions 2006, 116-121. oldal
  2. Leroy Anderson: A Bio-Bibliography, Praeger 2004, 2. fejezet - Works, 25-81. oldal
  3. ASCAP Announces Top 25 Holiday Songs – "The Christmas Song (Chestnuts Roasting ...)" Tops List. [2008. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 22.)
  4. ASCAP Members Reign Over Top Ten Most-Played Holiday Songs List. ASCAP
  5. The Ronettes Sleigh Ride Chart History. Billboard . (Hozzáférés: 2018. december 19.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sleigh Ride című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.