Slamó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Slamó Band
Slamó
stúdióalbum
Megjelent1985. június 3.
FormátumMC, LP, streaming
FelvételekMHV
Stílushard rock
Hossz35 perc 52 mp
KiadóHungaroton
SablonWikidataSegítség

A Slamó a Slamó Band 1985-ben megjelent nagylemeze, Slamovits István első szólólemeze. Kizárólag bakeliten és kazettán jelent meg, majd 2016-ban, sok más Hungaroton-kiadvánnyal együtt, elérhetővé vált a streamingszolgáltatók kínálatában is.

Áttekintés[szerkesztés]

Az 1983. december 17-én megrendezett Edda Művek búcsúkoncert után Slamovits István elhagyta az együttest, a Pataky Attilával folytatott zenei irányzatokkal kapcsolatos viták miatt. 1984-ben egy rövid időre visszavonult, de 1985-ben visszatért új együttesével: a Slamó Banddel. A zenekar neves előadó művészeket foglalt magába: Dorozsmai Péter (ex-Korál), Lugosi László (ex-Beatrice), Trunkos András (ex-Rolls Frakció).

Slamó ezzel a formációval készítette el 1985-ben a Slamó-t. A lemez egyik nagy érdekessége, hogy Nagy Feró (ex-Ős-Bikini) is közreműködik rajta. Az albumon erősen érződik Slamovits István szomorúsága és csalódottsága, a „bakancsos” Edda feloszlása miatt, ezeket elsősorban a zenei stíluson, valamint a dalszövegeken lehet észrevenni. A "Vasrock" című könyv tanúsága szerint "lőtt mindenre" a szövegekkel, ami mozgott, melyeket ő is adott elő, szokatlan módon, erőszakos, kiabáló stílusban. Nem volt elégedett a felvételekkel sem, úgy nyilatkozott: "az utolsó számra még rá kellett volna játszani egy gitárszólamot, de negyed hét volt, fél hétkor pedig műszakváltás a stúdióban. Az emberek csomagoltak és mentek. Végül anélkül jelent meg a lemez. Olyan lett, mint amikor egy versből nem nyomtatják ki az utolsó sort."

A lemezzel szemben nagyok voltak az elvárások, a közvélekedés ugyanis úgy tartotta, hogy az Edda Művek egykori szövegírója majd konkurenciát fog jelenteni az „új” Edda számára. Nem így történt, a közönség nem túl nagy lelkesedéssel fogadta azt a stílust, amit Slamovits István képviselt, és mutatott be a lemezen. Több tucat lekötött fellépésen turnéztatták az albumot, csekély sikerrel, Nagy Feró neve pedig nagyobb betűkkel szerepelt a plakátokon, mint Slamóé. A sikertelen próbálkozást követően csak két évvel később tért vissza, már a No együttessel.

A lemezen hallható instrumentális "Edda" című szám áthangszerelt változata később a betétdala lett az 1991-es "Ítéletlenül" című filmnek.

Az album dalai[szerkesztés]

Az album összes dalát Slamovits István (Slamó) szerezte.

Első oldal[szerkesztés]

  1. Földre borulva - 3:31
  2. Boldog élet - 4:34
  3. Ki kíván vissza - 4:14
  4. Mi történik... - 3:09
  5. Edda - 3:26

Második oldal[szerkesztés]

  1. Ez semmit nem jelent - 3:02
  2. 7-köznapok - 5:08
  3. Egymáshoz nincs szavunk - 2:41
  4. Én már csak menekülök - 3:38
  5. Akkor én inkább... (A hazugság az egyetlen vigasz) - 2:52 - Nagy Feróval közösen

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció
  • Slamovits István – zenei rendező
  • Zakariás István - hangmérnök
  • Petróczy András és Mencseli Tibor - borítóterv
  • Mencseli Tibor – fotó

Források[szerkesztés]

  • Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János: A magyarock története 2. (Népszabadság Könyvek, 2005)

Külső hivatkozások[szerkesztés]