Skradini-zuhatag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skradini-zuhatag
Országok Horvátország
FolyóKrka
Magasság45,7 m
Vízhozam55 m³/s
Elhelyezkedése
Skradini-zuhatag (Horvátország)
Skradini-zuhatag
Skradini-zuhatag
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 48′ 21″, k. h. 15° 57′ 47″Koordináták: é. sz. 43° 48′ 21″, k. h. 15° 57′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Skradini-zuhatag témájú médiaállományokat.

A Skradini-zuhatag (horvátul: Skradinski buk) egy vízesés Horvátországban, a Krka-folyón. A Krka folyó utolsó, hetedik és egyben leghosszabb travertingátja, Horvátország egyik leghíresebb természeti szépsége.

Leírása[szerkesztés]

A Skradini-zuhatag Európa legnagyobb travertinvízesése, mely vízesésekből, tavakból és szigetekből áll. A zuhatag 800 méter hosszúságú, 17 lépcsője felett egyesül Krka és a Čikola-folyó. A vízesés szélessége 200 és 400 méter között van, a teljes magasságkülönbség 45,7 méter. Alatta kezdődik a Krka torkolati része. A vízesés mésztufájának nagy része 10 ezer évnél fiatalabb. A mai vízesésen kívül a volt vízfolyások területén mintegy 125 ezer éves „holt tufa” is található.

A Skradini-zuhatagon található travertingát növekedése miatt a Krka folyónak a zuhatag feletti folyásán a Roki-zuhatagig és a Čikola folyó folyásának alsó három kilométerénél tavasodás következett be, így létrehozva a Nemzeti Park egyik legszokatlanabb és legszebb tájképét. A zuhatag vizét már 1895-ben felhasználták a „Jaruga” vízerőműhöz. Jaruga a világ második legrégebbi, Európában pedig az első vízerőműve volt. Az erőmű teljesítménye ma már kicsinek számít (35 millió Kwh). Nyáron a vízesés alsó részéből vette fel a vizet, de miután a nemzeti parkot létrehozták a vízesés biodinamikájának fenntartása érdekében ezt részben korrigálták.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Skradinski buk című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.