Skorpióhalfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Skorpióhalfélék
Scorpaena scrofa
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Skorpióhal-alakúak (Scorpaeniformes)
Alrend: Scorpaenoidei
Család: Scorpaenidae
A. Risso, 1826
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Skorpióhalfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Skorpióhalfélék témájú kategóriát.

A skorpióhalfélék vagy sárkányfejűhal-félék (Scorpaenidae) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a skorpióhal-alakúak (Scorpaeniformes) rendjébe tartozó család.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A skorpióhalfélék az Indiai-óceán és a Csendes-óceán part menti vizeiben, a korallzátonyok mentén mindenütt gyakoriak. Elterjedési területük Afrika keleti partvonalától kezdve Pápua Új-Guineán és Ausztrálián keresztül a Fülöp-szigetekig és a Csendes-óceán nyugati fekvésű szigetvilágáig tart. A Scorpaena scrofa a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán keleti vizeiben honos.

Megjelenésük[szerkesztés]

E fajok hossza legfeljebb 38 centiméter, a mellúszók a 80 centimétert is elérhetik. A mellúszók szélesen széttárt legyezőhöz hasonlítanak, az állat úgy húzza őket magával a vízben, mint egy gereblyét, így „legyezi” velük a szájához a zsákmányállatokat. E halak mérges tüskékkel rendelkeznek. Ha egy támadó testébe fúródnak, akkor a méregmirigyből kipréselődő anyag a tüske barázdáján keresztül a sebbe hatol, onnan pedig bekerül a véráramba.

Életmódjuk[szerkesztés]

A skorpióhalfélék magányos lények. A tűzhalak a nyílt vízben úsznak, míg más fajok a talajon élnek. Táplálékuk kisebb halak, különféle rákok és garnélák. A skorpióhalfélék szélesre tátott szájjal „csapdázzák” a zsákmányállatokat. Ha megfelelőnek látszó préda kerül az állatok elé, akkor kinyítják a szájukat, és a beáramló víz magával ragadja a magatehetetlen áldozatot.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A mérsékelt övi fajok ívási idénye tavasszal van. Egyes fajok 20 000 ikrát is raknak. E család fajai között vannak elevenszülők is.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi nemek és fajok tartoznak:

Galéria[szerkesztés]

Megjegyzés[szerkesztés]

Az elnevezésére vonatkozó helyesírási szabály megtalálható itt: Gozmány László: A magyar állatnevek helyesírási szabályai, Folia Entomologica Hungarica 55. Budapest, 1994. 436. o. http://library.hungaricana.hu/hu/view/FoliaEntomologica_1994_55/?pg=430&zoom=h&layout=s

Források[szerkesztés]