Ugrás a tartalomhoz

Sisakos goge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sisakos goge
Kifejlett hím
Kifejlett hím
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae)
Nem: Aceros
Faj: Aceros cassidix
Tudományos név
Aceros cassidix
(Temminck, 1823)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sisakos goge témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sisakos goge témájú kategóriát.

Hím és tojó

A sisakos goge (Aceros cassidix) a madarak osztályának szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe és a szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A sisakos goge az Ázsia déli részén széles körben elterjedt barázdás szarvascsőrű vagy más néven goge (Rhyticeros undulatus) közeli rokon faja, azt helyettesíti Celebesz szigetén, ahol a goge már nem él. Celebesz mellett néhány közel kisebb szigeten, így Buton, Lembeh, Togian és Muna szigetén is előfordul.

Síkvidéki és alacsonyan fekvő hegyi esőerdők lakója.

A madár Indonézia Dél-Sulawesi tartományának nemzeti madara.

Alfajai[szerkesztés]

  • Aceros cassidix cassidix
  • Aceros cassidix brevirostris

Megjelenése[szerkesztés]

A sisakos goge nagy méretű szarvascsőrű faj és egyike a legszínesebb nagy testű szarvascsőrű fajoknak Ázsiában.

A kifejlett hím tollazata a testén és a szárnyán fekete, feje és nyaka krémszínű, torokzacskója kék, szeme körül egy csupasz világoskék színű bőrfelület látható. Csőre élénk sárga, a tövénél vörössel csíkozott. Csőrén nagy méretű, élénk piros színű szaruképlet látható. Hosszú farka fehér.

A tojó valamivel kisebb testű, mint a hím. Teste szintén fekete, de ellentétben a hímmel egész nyaka és melle szintén fekete. Torokzacskója élénk kék színű. Szeme körül egy csupasz kék színű bőrfelület látható. Csőre hasonló, mint a hímé, csak a csőrön látható szaruképlet sárga.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálékát főként gyümölcsök, fügék alkotják. A sisakos goge az egyik leginkább gyümölcsevő faj az ázsiai szarvascsőrűek közül.

Szaporodása[szerkesztés]

Fészkelés céljából magas (18-30 méteres) esőerdei óriásfák odvait használja. A tojó faodúba zárkózik be a tojásrakás és költés idejére. Ezen időszak alatt a hím táplálja a tojót és a fiókákat.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A sisakos goge ma még az egyik legkevésbé veszélyeztetett faj a szarvascsőrűmadár-félék családján belül. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „nem fenyegetett” kategóriába sorolja a fajt.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Knobbed Hornbill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]