Siri Kolu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siri Kolu
2011-ben
2011-ben
Született1972. július 18. (51 éves)[1][2]
Kouvola
Állampolgárságafinn[1]
Foglalkozásaíró
KitüntetéseiFinlandia Prize in Children's and Youth Literature (2010)[3][4]
A Wikimédia Commons tartalmaz Siri Kolu témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Siri Kolu (Kouvola, 1972. július 18. –) finn írónő, színjátszást oktató tanár, dramaturg, jelenleg Helsinki mellett, Vantaa-ban él. Végzettsége szerint drámaoktató, a színházművészet mestere és oktatója.

Díjai[szerkesztés]

2009-ben megnyerte az Otava Kiadó és a Kinoproduct RT által meghirdetett irodalmi versenyt, a Mi, Banditáék (Me Rosvolat) című regényével, és a következő évben, ugyanezzel a regénnyel a Finlandia Ifjúsági díjat is. 2012-ben megkapta az Otava Kiadó Kaarina Helakisa-díját.

Regényei[szerkesztés]

  • Metsänpimeä, Otava 2008
  • Me Rosvolat, Otava kiadó, 2010 (Mi, Banditáék). A könyv kiadási jogát jelenleg tizenkét ország vásárolta meg, többek között Hollandia, Korea, Norvégia, Franciaország, Németország, Dánia, Magyarország, Észtország, Svédország. A regény alapján film készül, amit 2012 végén készültek bemutatni.
  • Me Rosvolat ja Konnakaraoke, Otava kiadó, 2011 (Mi, Banditáék és a rablókaraoke). A könyv jogait többek között Németország, Hollandia és Magyarország vásárolta meg.
  • Me Rosvolat ja Iso-Hemmin arkku, Otava kiadó, 2012

Magyarul[szerkesztés]

  • Mi, Banditáék; ford. Szakonyi Csilla; Móra, Bp., 2012
  • Mi, Banditáék és a rablókaraoke; ford. Szakonyi Csilla; Móra, Bp., 2013

Egyéb munkássága[szerkesztés]

Siri Kolu több drámapedagógiával és gyerekirodalommal foglalkozó tanulmány szerzője, alkalmazott dráma és dramaturgia tanárkánt dolgozik a Helsinki Metropolia Iparművészeti Főiskolán. (Helsinki Metropolia University of Applied Sciences). Foglalkozik rendezéssel, forgatókönyvírással, dramaturgiával, színjátszással, valamint tagja az Egyetemi Színpadnak. (Ylioppilasteatteri). Részt vett egy tapasztalati (élményszerű) könyvbemutató (book-talk) előadás koncepciójának, az Élő Irodalom (Kirjallisuus-live) létrehozásában. A Next-Libri csoport több tucat iskolába látogatott el már ezzel a dramaturgiai könyvbemutató (book-talk) előadással.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siri Kolu című finn Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]