Simon ben Cemáh Durán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Simon ben Cemáh Durán
Életrajzi adatok
Született1361
Palma de Mallorca
Elhunyt1444 (83 évesen)
Algír
Ismeretes mint
Nemzetiségzsidó
GyermekekSalamon ben Simon Durán
Pályafutása
Szakterületteológia
Jelentős munkái• Ór Ha-Chájjim
('Az élet világossága')
• Mágen Ábót ('Az atyák védőpajzsa')
• Késet ve-rómach ('Íjj és dárda')
A Wikimédia Commons tartalmaz Simon ben Cemáh Durán témájú médiaállományokat.

Simon ben Cemáh Durán (héberül: שמעון בן צמח דוראן), rövidítve RaSBaC [Rabbi Simon Ben Cemáh, héberül: רשב"ץ], (Palma de Mallorca, 1361Algír, 1444) késő középkori észak-afrikai zsidó hittudós.

Élete[szerkesztés]

Mallorcából származott, majd Észak-Afrikába költözött át, és ott telepedett le. Ismerte a zsidó irodalmon kívül a keresztény teológiát. Műveiben szem előtt tartotta a nyelvészeti és tudományos igazságokat, bár nem mindig érvényesíti következetesen őket.

A Talmud álláspontját minden más nézet fölé helyezi, ennek ellenére olykor a Kabbala területére téved. A Biblia-egzegézisben kitart a pésat mellett, például Jób könyvének kommentálásakor. Előadása módszeres, prózája kifogástalan, csak olykor a mesterkélt rímeltetés rontja meg.

Támadta Izsák ben Séset döntvényeit egy-egy ellen-responzummal. Ugyanakkor Nahmanidésszel szemben védelmébe vette Maimonidész törvénykönyvét. Ebből a célból ő maga is összeállította a 613 ószövetségi zsidó parancsolatot Salamon ibn Gavirol azháráinak a szellemében. Maimonidész műveinek védelmezése indította Hászdái ben Júda Kreszkasz vallásfilozófiai kritikája ellen irányuló Ór Ha-Chájjim ('Az élet világossága') című művének megírására.

Vallásfilozófiával foglalkozik még a bibliai ősatyák mondásait etikai és művelődéstörténeti kitérések kapcsán magyarázó Mágen Ábótja ('Az atyák védőpajzsa'). Keresztény- és muszlim-ellenes viták találhatóak a Késet ve-rómachban ('Íj és dárda'). Az iszlám vallást ebben elsősorban egy 14. századi anonim Averroës-fordításból meríti.

Fia, Salamon ben Simon Durán is jelentős középkori zsidó hittudós lett.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]