Simon Lingwen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Simon Lingwen
Seal of Lengvenis 1395.svg
Született 1356
Elhunyt 1431. június 19. (74-75 évesen)
Házastársa Mariya Dmitriyevna Moskovskaya
Gyermekei Yury Lugvenovich
SzüleiUliana of Tver
Algirdas litván nagyfejedelem
A Wikimédia Commons tartalmaz Simon Lingwen témájú médiaállományokat.
Seal of Lengvenis 1395.svg

Simon Lingwen (1355-60. k. – 1431. június 19.) más néven Lengvenis, vagy Lengvenis Algirdaitis. Litván nagyherceg, később Novgorodi uralkodó 1389-től 1392-ig, majd 1406-tól 1411-ig.

Édesapja Algirdas litván nagyfejedelem, édesanyja Sándor tveri herceg leánya Alekszandra. Testvére a későbbi lengyel király Jagelló Ulászló (Władysław Jogaila) és Švitrigaila, valamint Jurij. Mikor áttért az ortodox hitre, akkor kapta a Simon nevet.

Részt vett a Német Lovagrend elleni ún. Nagy háborúban. Harcolt Szamogitiában és a grünewaldi csatában, ahol a szövetséges hadsereg orosz (szmolenszki) erőit vezette, mellette volt még Jurij nevű testvére is. Az ütközetben jelentős szerepet vállalt a lengyel sereg jobb oldalának megvédelmezésében, miután Witold nagyfejedelem támadása a lovagrendi balszárny ellen kudarcba torkollott. Jelen volt az 1411. február 1-jén aláírt thorni békénél. Feleségül vette a moszkvai herceg, Dimitrij Donszkoj leányát Mariját.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lengvenis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.