Simon Betty

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Regős-Simon Betty
Született 1982. július 23. (36 éves)
Debrecen
Művészneve Simon Betty
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Regős Róbert
Foglalkozása angol-rajz tanár, festő, fotóművész, fotóriporter

Simon Betty (Debrecen, 1982. július 23. –) magyar festő, fotóművész, angol nyelvtanár, rajztanár, fotóriporter.[1] Férje: Regős Róbert (1976- ) színész, színházigazgató, főiskolai tanszékvezető[2] újságíró.[2][3]

Életpályája, munkássága[szerkesztés]

Általános- és középiskolába Hajdúszoboszlón járt, ahol 2001-ben érettségizett. A gimnáziumi évek után egy évig az Egyesült Királyságban élt, ott ismerkedett meg a francia származású festőművésznővel Helen L'ansonnal,[4][5] akinek hatására kezdett a festészet iránt mélyebben érdeklődni. Ott és akkor határozta el, hogy a képzőművészettel szeretne foglalkozni. Céltudatosan kezd tanulni két ismert festőművésztől, a német származású Ervin Birnmayertől[6][7] és Németh Jánostól.

2002-ben felvételt nyert Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskola angol-rajz szakára, ahol számos művésztől tanulhat, úgymint: Gyarmati András,[8] Tóth Csaba,[9] Szily Géza, Bartek Péter Pál, Heitler András, Stekovics Gáspár. 2003-tól Masszi Ferenc grafikusművész segíti a grafikai önkifejezés felszínre hozásában, illetve megmutatta az általa kevésbé ismert technikákat és fortélyokat.

2005-ben az USA-ba költözött. 2006-ban visszatért Magyarországra. 2007-ben jelentkezett a Szombathelyi Képtár festőművész-restaurátoránál, Marosfalvi Antalnál, aki tapasztalatával fejlesztette festőtechnikáját, művészeti ismereteit.

2010-től falfestészettel is foglalkozik, számos szoba, terem és egyéb falfelület viseli magán kézlenyomatát, festmények és színek harmóniáján keresztül. Nem csak gyermek festmények, hanem tájképek és reklám felületek díszelegnek az általa festett falakon.

Művészeti tagság, művészete[szerkesztés]

2007 óta tagja a Kőszegi Művészeti Egyesületnek, ahol több eredményes kiállításon van túl.

Regős-Simon Betty festészetében többféle stílus váltakozik. Minden kép más-más stílusjegyet visel magán a művész hangulatától függően. Az absztrakt és a szürrealista hatást keltő képein, a belső feszültséget és érzéseit közvetíti a külvilág felé. A tájképek inkább a realista, illetve az impresszionista stílus hangulatát idézik.

Mielőtt hozzákezd egy alkotáshoz, mindig valamilyen belső feszültség motiválja, legyen az boldogság, öröm vagy bánat, amit gyorsan vászonra vet. Fontos számára a pillanatnyi érzelmi hatás, lelki állapot visszaadása, emiatt arra törekszik, hogy ne vesszen el a részletekben, hogy pontosan azt az érzelmi állapotot adja vissza a kép befejezéséig, mint amikor elkezdte a képet festeni. Így a képein hűen tükrözi a pillanatnyi lelkiállapotát.

Olykor egy mesevilágba varázsolnak el művei, amelyben egy alternatív valóságban gyerekkori elképzelései tűnnek fel, máskor a realitás rideg valóságát veti vászonra. Festményein soha nem törekedett a popularitásra.

Kiállítások[szerkesztés]

  • 2005. október 17. SZÍNbiózis c. Kiállítás, MMIK, Szombathely
  • 2006. május 17. Metamorfózis c. Kiállítás MMIK, Szombathely - csoportos kiállítás
  • 2006. június 6. Diplomamunka kiállítás MMIK, Szombathely
  • 2008. április 10. Lőrincz Zoltán: Jézus példázatai a magyar festészetben című könyvének bemutatása ill. a könyvhöz készült illusztrációk kiállítása, Biblia Múzeum, 1092 Budapest, Ráday u. 28.
  • 2008. július 6. SzÍNpátia - önálló kiállítás Kőszegi Református Templom Csillagterem, Kőszeg
  • 2008. augusztus 3. Biblikus témák a magyar művészetben c. Kiállítás, a kiállítás helye: Kőszeg, Kőszegi Ref. Templom Csillagterem
  • 2010. március 26. Feny c. Kiállítás Művészetek Háza, Kőszeg
  • 2015. április 13. Kőszegi Tavaszi Nemzetközi Biennálé, Kőszeg

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]