Sikimisav

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sikimisav
Shikimic-acid-skeletal.png Shikimic-acid-3D-balls.png
IUPAC-név (3R,4S,5R)-3,4,5-trihidroxi-
ciklohex-1-én-karbonsav
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C7H10O5
Moláris tömeg 174,15 g/mol
Olvadáspont 185–187 °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A sikimisav aliciklikus vázú szerves sav, a növények és mikroorganizmusok fontos biokémiai intermediere. Savmaradéka a sikimát. Neve a japán sikimi virágéból (Illicium anisatum) származik, ebből a növényből izolálták először. A sikimisav a prekurzora a következő vegyületeknek és vegyületcsoportoknak:

Bioszintézis[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első lépésként egy foszfoenolpiruvát és egy eritróz-4-foszfát reakciójával egy hétszénatomos intermedier, a 3-dezoxi-d-arabino-heptulonsav-7-foszfát (DAHP) keletkezik, a katalizátor neve DAHP-szintáz. Ez a köztitermék továbbalakul 3-dehidrokínasavvá (DHQ), itt a katalizátor a DHQ-szintáz. Habár ez a lépés NAD jelenlété igényli, e kofaktor regenerálódik az enzim működése során, tehát a reakció nettó NAD-fogyasztása nulla (az ábra jelölése pontatlan).

Shikimate pathway 1.png

Ezután a 3-dehidrokínasav dehidratálva továbbalakul 3-dehidro-sikimisavvá, majd ezt a köztiterméket a sikimát-dehidrogenáz NADPH jelenlétében sikimisavvá redukálja.

Shikimate pathway 2.png

Felhasználás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyógyszeripar a kínai csillagánizsból (Illicium verum) kivont sikimisavat használja nagy mennyiségben az oszeltamivir (a Tamiflu® hatóanyaga) előállításához. Habár a sikimisav a legtöbb autotróf szervezetben jelen van, mivel intermedier molekula, koncentrációja rendszerint csekély. Sokan a kínai csillagánizsból kinyerhető alacsony sikimisav-hozammal (3-7%) indokolták azt, hogy a gyógyszeripar nem volt képes lépést tartani a 2005-ös madárinfluenza-járvány folytán megugrott oszeltamivir kereslettel. Észak-Amerikában kísérleteztek az amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua) terméséből történő kivonással, az elért hozam 1,5% körüli. A legújabb kutatások a baktériummal való termeltetés irányába mozdultak el.