Sigmund Neumann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sigmund Neumann
Született 1904. május 1.[1][2]
Lipcse[3]
Elhunyt 1962. október 22. (58 évesen)[1][2]
Middletown
Állampolgársága német
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
  • a Berlini Műszaki Egyetem díszdoktora
  • a Müncheni Egyetem díszdoktora
SablonWikidataSegítség

Sigmund Neumann (Lipcse, 1904. május 1.Middletown, 1962. október 22.) német politológus és szociológus.

Lipcsében született, de a náci Németország felemelkedését követően először Londonba, majd az Egyesült Államokba emigrált. Neumann a második harmincéves háború első és második világháborús kitekintésnek az egyik vezető szószólója volt,[pontosabban?] és Münchenben tiszteletbeli doktori címet is kapott. 1949-ben visszatért Németországba. Mielőtt 1934-ben az Egyesült Államokba érkezett, hogy csatlakozzon a Connecticut állambeli Middletown Wesleyan Egyetem karához, Neumann többek között a Deutsche Hochschule fur Politikban és a London School of Economicsban tanított. Vendégprofesszorként szolgált a Columbia, a Harvard, a Yale, az Amherst és a Mount Holyoke egyetemen is.

Neumann számos könyv szerzője volt, köztük az akkoriban áttörést jelentő The Future in Perspective (1946) és a Bevezetés a szociológia történetébe (társszerző 1948); emellett számos szakmai publikáció munkatársa volt, és 1944–1945-ben az Egyesült Államok Stratégiai Szolgáltatási Hivatalának tanácsadója volt. A Wesleyannál az oktatási és kutatási tevékenysége mellett a Center for Advanced Studies (ma Humanities Center) igazgatója volt (1959–1962), újraindította és felügyelte a Wesleyan Press Archivest a Public Affairs Centerben (1958-tól kezdődően). Ezenkívül sok diák mentora lett.

Halála[szerkesztés]

Neumann Middletownban halt meg, és a Wunne Wah Jet avagy az Indian Hill temetőben temették el egy kopjafával, amelyen ez áll:

A man of angel's wit and singular learning;

I know not his fellow.

For where is the man of that gentleness, lowliness and affability.

And as time requireth, a man of marvelous mirth and pastimes;

And sometimes of as sad a gravity;

A man for all seasons.

A sírkő

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sigmund Neumann című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.