Gembloux-i Sigebert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sigebert de Gembloux szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Sigebert de Gembloux
Sigebert de Gembloux.JPG
Életrajzi adatok
Született1030
Gembloux
Elhunyt1112. október 5. (81-82 évesen)
Gembloux
Ismeretes mint történetíró
Nemzetiség francia
Pályafutása
Szakterület történettudomány
Jelentős munkái Chronicon sive Chronographia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sigebert de Gembloux témájú médiaállományokat.

Sigebert de Gembloux (latinul: Sigebertus Gemblacensis; 1030 körül – 1112. november 5.) a mai Belgium területén található Gembloux bencés szerzetese, latin nyelven író középkori történetíró. Fő művében, a Chronicon sive Chronographiaban nyíltan állást foglal a pápaság uralmi törekvései, VII. Gergely és II. Paszkál pápák császárság-ellenes politikája ellen.

Élete és működése[szerkesztés]

Fiatal korában lépett be a gembloux-i szerzetesek közé, ahol olyan alapos képzést kapott, hogy hosszú ideig a metzi Szent Vince kolostor tanára volt. 1070 körül visszatért Gembloux-ba, ahol folytatta tanítói tevékenységét, illetve itt írta meg Krónikáját is. A kibontakozó invesztitúraharcban három értekezést írt IV. Henrik német-római császár védelmében. Az első – egyébként elveszett értekezésében – tagadta, hogy a pápáknak joguk lenne letenni királyokat és császárokat, valamint feloldani a hűbéresküt. Második írásában megvédte a nős papok által elmondott misék érvényességét. Harmadik értekezésében pedig elítélte II. Paszkál pápa 1103-as fellépését, aki arra utasította Flandria grófját, hogy lépjen fel fegyveresen Liège város lakói ellen, mivel azok a császársághoz csatlakoztak a pápa ellenében

Chronicon sive Chronographia című művében valószínűleg csak egy kronológiát akart összeállítani 381-től 1111-ig terjedő eseményekről. Emiatt kevés eredeti információ található benne, viszont azokról az eseményekről, amelyek életében történtek meg, különösen az 1105 és 1111 közöttiekről több információt közöl. A késő középkorban rendkívül népszerű volt, első nyomtatott kiadása 1513.

Sigebert művei közé tartozik még egy király-életrajz III. Sigebert frank királyról, aki a metzi Szent Márton kolostort alapította (Vita Sigeberti III regis Austrasiae). Megírta még I. Metzi Theodorick püspök (964–985) életét, valamint más, a metzi kolostorhoz, vagy Gembloux-hoz köthető szentek biográfiáját. Kimelekedő fontosságú a De scriptoribus ecclesiasticis című életrajzgyűjteménye, mely Gennadiustól a saját koráig élt egyházi írók életrajzát foglalja össze. Megírta Szent Dietrichnek, a metzi Szent Vince kolostor (Vita Deoderici Mettensis episcopi ), valamint Wicbert vagy Guibert (meghaltː 962.) a Gembloux-i kolostor alapítóinak életrajzát (Vita Wicberti).

Források[szerkesztés]

  • Krónikások, krónikák II. kötet. Szerk. Mezey László. Gondolat Kiadó, Budapest, 1960
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sigebert de Gembloux című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]