Siemensstadt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Berlin modern stílusú lakótelepei
Világörökség
A Cirkáló
A Cirkáló
Adatok
OrszágNémetország
Világörökség-azonosító1239-006
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve2008
Elhelyezkedése
Siemensstadt (Berlin)
Siemensstadt
Siemensstadt
Pozíció Berlin térképén
é. sz. 52° 32′ 18″, k. h. 13° 16′ 48″Koordináták: é. sz. 52° 32′ 18″, k. h. 13° 16′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Siemensstadt témájú médiaállományokat.

Siemensstadt (németül: Großsiedlung Siemensstadt) avagy a Körtelep (Ringsiedlung) társadalmilag fontos lakónegyed Berlinben, részben Charlottenburg-Wilmersdorf kerület északi részén, Charlottenburg-Nord városrészben. 1929 és 1931 között épült Hans Scharoun tervei alapján, a szomszédos Spandau kerületbeli Siemensstadt városrész keleti bővítéseként. A Neues Bauen stílusban emelt tömbök tervezésében részt vettek a Weimari Köztársaság olyan híres építészei, mint Walter Gropius, Otto Bartning, Hugo Häring, Fred Forbat (Forbát Alfréd) és Paul Rudolf Henning. A beépítetlen területeket Leberecht Migge alakította ki. Mivel a Kör (Der Ring) néven működő építészegylet a szoros együttműködésre támaszkodott a munkában, a lakónegyed a Körtelep (Ringsiedlung) melléknevet viseli.

Siemensstadt Nagytelep 2008 júliusában „Berlin modern stílusú lakótelepei“ egyikeként az UNESCO világörökségi listájára került.

Leírása[szerkesztés]

Térkép

A lakónegyed Charlottenburg városrész északi részén, a Göbelplatz körül épült. A Jungfernheidewegtől nyugatra eső rész Spandau kerülethez tartozik

Scharoun az 1920-as évek haladó szellemiségű lakásépítéséhez híven egy nyitott, szabad terekkel és gazdag zöldövezettel rendelkező lakónegyedet valósított meg, mivel ez a koncepció volt irányadó a második világháború utáni lakóépület-építészetben.

A többségében ötszintes, észak-dél irányban párhuzamosan elrendezett épületek folgen egy szigorú városépítészeti alakzatot követnek, amelyen belül a részt vevő tervezők különféle formanyelveket használva egy sokarcú lakótelepet hoztak létre. A hely markáns jellegzetessége Scharoun hajóépítészetre emlékeztető épületrésze, amelyet „Cirkáló“ (Panzerkreuzer) néven emlegetnek.

A lakótelep utcáit és tereit mérnökökről, feltalálókról és fizikusokról nevezték el, amely a Siemens AG cég törekvésének gyümölcse.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Großsiedlung Siemensstadt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Jörg Haspel és Annemarie Jaeggi (szerk.): Siedlungen der Berliner Moderne (DKV-Edition 2007) (németül) ISBN 978-3-422-02091-7

Külső hivatkozások[szerkesztés]