Siemensstadt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Berlin modern stílusú lakótelepei
Világörökség
A Cirkáló
A Cirkáló
Adatok
Ország Németország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, IV
Felvétel éve 2008
Elhelyezkedése
Siemensstadt (Németország)
Siemensstadt
Siemensstadt
Pozíció Németország térképén
é. sz. 52° 27′, k. h. 13° 27′Koordináták: é. sz. 52° 27′, k. h. 13° 27′

Siemensstadt (avagy a Körtelep) egy társadalmilag fontos lakónegyed Berlin-Charlottenburg északi részén. 1929 és 1931 között épült Hans Scharoun tervei alapján, a Siemensstadt városrész keleti bővítéseként. A Neues Bauen stílusban emelt tömbök tervezésében részt vettek a Weimari Köztársaság olyan híres építészei, mint Walter Gropius, Otto Bartning, Hugo Häring, Fred Forbat (Forbát Alfréd) és Paul Rudolf Henning. A beépítetlen területeket Leberecht Migge alakította ki. Mivel a Kör (Der Ring) néven működő építészegylet a szoros együttműködésre támaszkodott a munkában, a lakónegyed a Körtelep (Ringsiedlung) melléknevet viseli.

Siemensstadt Nagytelep 2008 júliusában „Berlin modern stílusú lakótelepei“ egyikeként az UNESCO világörökségi listájára került.

Leírása[szerkesztés]

A lakónegyed Charlottenburg városrész északi részén, a Göbelplatz körül épült. A Jungfernheidewegtől nyugatra eső rész a Spandau kerülethez tartozik

Scharoun az 1920-as évek haladó szellemiségű lakásépítéséhez híven egy nyitott, szabad terekkel és gazdag zöldövezettel rendelkező lakónegyedet valósított meg, mivel ez a koncepció volt irányadó a második világháború utáni lakóépület-építészetben.

A többségében ötszintes, észak-dél irányban párhuzamosan elrendezett épületek folgen egy szigorú városépítészeti alakzatot követnek, amelyen belül a részt vevő tervezők különféle formanyelveket használva egy sokarcú lakótelepet hoztak létre. A hely markáns jellegzetessége Scharoun hajóépítészetre emlékeztető épületrésze, amelyet „Cirkáló“ (Panzerkreuzer) néven emlegetnek.

A lakótelep utcáit és tereit mérnökökről, feltalálókról és fizikusokról nevezték el, amely a Siemens AG cég törekvésének gyümölcse.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Siemensstadt témájú médiaállományokat.

Ez a szócikk részben vagy egészben a Großsiedlung Siemensstadt című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Jörg Haspel und Annemarie Jaeggi (Hrsg.): Siedlungen der Berliner Moderne. DKV-Edition 2007, ISBN 978-3-422-02091-7

Külső hivatkozások[szerkesztés]