Siegfried Graetschus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Siegfried Graetschus
Született1916. június 9.
Tilsit, Németország
Elhunyt1943. október 14. (27 évesen)
Sobibór, Lengyelország
Állampolgárságanémet
Halál okasérülés
SablonWikidataSegítség

Siegfried Graetschus (Tilsit, Németország, 1916. június 9. – Sobibór, Lengyelország, 1943. október 14.) SS-tiszt volt a sobibóri megsemmisítőtáborban. Az 1943. október 14-ei szökési kísérlet közben egy rab meggyilkolta.

Élete[szerkesztés]

Graetschus 1935-ben lépett be az SS-be, és 1936-ban a náci pártba. A Bernburgi Eutanáziaközpontban és a treblinkai megsemmisítőtáborban szolgált, majd 1942 augusztusában Sobibórba küldték. Az ukrán őrök parancsnokává nevezték ki, miután az előzővel, Erich Lachmann-nal problémák akadtak.

A sobibóri felkelés részeként Graetschust a cipészműhelybe csalták, majd egy baltával megölték. A források abban nem értenek egyet, hogy a végzetes csapást Yehuda Lerner, a varsói zsidó, vagy Arkagyij Vajszpapir, a Vörös Hadsereg katonája vitte-e be.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Siegfried Graetschus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]