Sid Meier’s Alpha Centauri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sid Meier's Alpha Centauri szócikkből átirányítva)
Sid Meier's Alpha Centauri
FejlesztőFiraxis Games
KiadóElectronic Arts
RendezőSid Meier
TervezőBrian Reynolds
Sid Meier
Timothy Train
Douglas Kaufman
Bing Gordon
ZeneszerzőJeff Briggs
SorozatCivilization
PlatformokLinux (Alpha/PowerPC/x86), Mac OS, Windows
Kiadási dátum
Legfrissebb kiadás
Stabil4.0[1]
MűfajKörökre osztott stratégia (4X)
Játékmódok
USK-besorolásUSK 12
Adathordozó1 CD
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
Pentium 133 MHz CPU, 16 MB RAM, 600 MB hely a merevlemezen
A Sid Meier's Alpha Centauri weboldala
SablonWikidataSegítség

A Sid Meier’s Alpha Centauri (SMAC, vagy csak egyszerűen Alpha Centauri) egy körökre osztott 4X-típusú stratégiai játék, melyet Brian Reynolds és Sid Meier készített a Firaxis Games segítségével 1999-ben. A játék alaptörténete egy bolygó kolonizálása az Alpha Centauri rendszerben. A játéknak később megjelent egy kiegészítő része is, a Sid Meier's Alien Crossfire (SMACX vagy egyszerűen SMAX). A két részt később együtt is kiadták Planetary Pack néven.

Története[szerkesztés]

A játék története szerint az emberiség elpusztította magát a háborúk, a betegségek, az éhínség és más katasztrófák által. Az Egyesült Nemzetek Szervezete elindította az Egység (Unity) nevű űrhajóját az Alpha Centauri rendszerbe, ahol korábban felfedeztek egy Chiron (vagy egyszerűen csak "Bolygó") névre hallgató föld-típusú planétát. Azt remélték, hogy az emberiség legjobbjai, akik a hajón voltak, képesek lesznek egy tökéletes civilizációt létrehozni.

Ahogy az Egység elérte az Alpha Centauri rendszerét, egy hiba folytán a felső tisztek felébredtek mély álmukból. Mialatt a legénység megpróbálta kijavítani a hibát, Garland parancsnokot orvul megölték. A hajó súlyos sérülése miatt a hét tiszt a számára szimpatikus tagokkal beszállt egy-egy mentőkabinba, majd leszálltak a Chiron felszínére. Heten, az ütköző személyiségükkel és ideológiájukkal, hét különböző társadalmat kezdtek el építeni saját elképzelésük szerint – az emberiséget újra háborúkba és pártviadalokba taszítva.

  1. Wine Application Database (angol nyelven)