Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2
Fejlesztő Atlus
Kiadó Japán USA Atlus[1]
EU Ghostlight
Zeneszerző Meguro Sódzsi
Sorozat Megami Tensei
Platformok PlayStation 2
Kiadási dátum Japán 2005. január 27.[2]
USA 2005. október 3.[2]
EU 2007. február 16.[2]
Műfaj RPG[1]
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár CERO C.png CERO (Japán)
ESRB Mature 17+.svg ESRB (Észak-Amerika)[1]
Newpegi 16.svg PEGI (Európa)[3]
Adathordozó DVD
A Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2 weboldala

A Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2, Japánban Digital Devil Saga 2 (Digital Devil Saga アバタール・チューナー2Hepburn-átírássalDejitaru Debiru Sāga Abatāru Chūnā Tsū?magyaros átírással Dedzsitaru Debiru Szága Abatáru Csúná Cú), a Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga videojáték közvetlen folytatása, ott folytatja annak történetet ahol annak vége lett.[4] Ez a játék a sorozat utolsó fejezete és több kérdésre is választ ad ami az előzményben megválaszolatlanul maradt.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2 továbbra is az előzmény Press Turn nevű harcrendszerét használja. A mantra rács (mantra grid) megváltozott és továbbfejlesztették egy hex rácsba (hex grid) – amiben ha egy képesség feloldódik csak akkor lehet feloldani a mellette lévőeket. Többféle ellenfél típus is van a játékban, valamint a Karma Ring (Karma Gyűrű) rendszer aminek segítségével a játékos Karma Gyűrűket vehet fel ezzel megnövelve a szereplők képességeit. Ezeket drágakövekkel (gem) lehet testre szabni. Az új Berserk Mode-ban a szereplők félig ember félig démon állapotban lépnek harcba amivel megnő a kritikus csapás esélye, de sebezhetőbbek is lesznek.[4]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék kezdete előtt elmagyarázzák, hogy a való világból mindent kvantum-szintű adattá alakítottak. Az Embryon törzs azonban fizikai testben léptek ki a Junkyardból az Isten beavatkozásának következtében. A való világban a Nap feketévé változik, hasonlóan egy napfogyatkozáshoz, majd veszélyes szoláris adatot (solar data) küldött ki, ennek következtében akit elérnek a napsugarak azok kővé dermednek. Azonban a Démon Vírussal fertőzött emberek immúnisak erre. Cielot a Lokapala foglyul ejti, ami egy az erőteljes a Karma Society ellen fellépő csoport.[4] A Karma Society Démon Vírussal fertőzött katonákat küld ki, hogy embereket gyűjtsenek be amiket fel fognak falni. Az Embryon meggyőzi a Lokapala vezérét, Rolandot, hogy engedjék szabadon Cielot és csatlakozzon a csapatukhoz amihez az eredeti vezér fia, Fred is csatlakozott.

Az Embryon beszivárog a Karma Society városába amit egy óriási nappajzs véd. Miután minden foglyot kiszabadítanak a Detention Facility-ből megpróbálják kiszabadítani Serát a Medical Ward-ból, de Madame Cuvier, a Society vezérének a csapdájába esnek aki kimosta Heat agyát és a csapat ellen küldi. Miközben Cuvier új világrendet akar felállítani, ezt titokban Jenna Angel akadályozza aki a főműszaki igazgató és az előző játék főellensége, és a Démon Vírus arra akarja felhasználni, hogy megszabaduljon a gyengébbektől.

Az Embryon eléri az E.G.G.-t, ami egy hatalmas gép amit arra használnak, hogy kapcsolatba lépjenek az Istennel, és megmentik Serát; azonban Heat megjelenik és kritikusan megsebzi Serpht, aminek következtében mindketten a gépezetben találják magukat. Mivel az Isten elkezdte elnyelni az egész bolygót Angel megöli Cuviert. A csapat megmaradt tagjai lekapcsolja az erőművet (Power Plant), de nem tudják megállítani az E.G.G.-t. Angel kiszabadítja Meganadát, Roland és Argilla feláldozza magát ennek elpusztítására, és Sera megkapja Serph Atmáját. A csapat újra belép az E.G.G. épületébe és legyőzik Heat új alakját. Serphnek, akit a gépezet életben tartott egy Schrödinger nevű fekete macska elárulja a múlt eseményeit.

Egy csapat tudás alapította a Karma Societyt, hogy tanuljanak az Istenről. Felkeresték azon gyermekeket akik képesek beszélni az Istennel, és a tudósok létrehozták az E.G.G.-t, hogy megnöveljék erejüket. Azonban több gyermek is elmebeteg lett, majd meghalt. Csak egyetlen gyermek élte túl: a 19-es számú lány, Sera. Az egyik tudós Heat O'Brien tiltakozott a projekt ellen Serph a teszt alanyok elleni etikátlan bánásmódja miatt. Verekedés keletkezett és Sera megtudta Serph valódi, ördögi természetét amit eddig rejtegetett előle. Miután az Isten megérezte Sera szomorúságát sötétté változtatta a napot és elárasztotta a Földet adattal aminek következtében az emberek kővé változtak. Serph démonná változott és felfalta a kollégáit. Mivel Sera közvetlen kapcsolatban állt az Istennel ezért a halottak legtöbbje a Junkyardba lett „másolva”, ezzel új MI programokat létrehozva.

Sera létrehozott egy virtuális mennyországot ahova a való világ fájdalmai elől menekülhet. Minden személy és minden helyszín azok másolata amiket az életében látott vagy látni akart. Serph manipulációjának következtében Serph és Heat személyisége teljesen az ellentéte a valódi személyiségüknek. A hadsereg megtalálja a virtuális világát és egy harcszimulátor programmá alakítják amiben harci MI-t fejlesztenek ki; majd ez a Junkyarddá (Roncstelep) vált. Jenna Angel később arra használja a Junkyardot, hogy itt tesztelje a Démon Vírust. Sera belép a Junkyardba és megpróbálja megakadályozni ebben.

Az Embryon a reptérre rohan a túlélés utolsó reményeként. Gale meghal miközben megöli Angelt, eközben Cielo is meghal miközben Serph és Sera vadászrepülőgépét védelmezi. Ők ketten megérkeznek a HAARP épületébe, majd kilövik az adataikat a Napba és ennek következtében egyesülnek Seraph néven. A csapat szoláris adataként újraegyesül, majd megteszi az utolsó kérelmüket az Isten megváltására. Brahman legyőzésével megnyugtatják az Istent és a Nap visszaáll természetes állapotába. Seraph megvilágosodik és Schrödingerrel egy másik univerzumba utazik, míg a többiek gyermekek alakjában születnek újjá a megújult Földön.

Manga[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Digital Devil Saga mangáját, a Digital Devil Saga: Avatar Tuner – Sinen no Matou-t 2005-ben adta ki Japánban a Jive. Ennek története új, a sorozatban nem látott szereplőkről szól. A manga azonban csak egy kötetben és csak Japánban jelent meg.

Egy képregény antológiát is kiadtak a sorozat japán rajongói.[5]

Szinkronszínészek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Japán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Angol[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Zene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játék zenéjét Meguro Sódzsi komponálta kivéve a záró dalt amit nao. A játék zenéjét 2005. december 22-én adta ki a Five Records a DIGITAL DEVIL SAGA ~Avatar Tuner~ 1 & 2 Original Sound Track: Integral 3. és 4. lemezeként. Azonban ebből több dal is hiányzik, nevezetesen az Atonement zongora változata és az a zene ami a Jack Frost és az Omoikane elleni harc alatt szól.

Az amerikai előrendelők is kaptak egy válogatás lemezt. Ezt az európai Collector's Edition-höz is hozzácsomagolták.[6]

Opening dal

Ending dal

  • Time Capsule – as

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shin Megami Tensei: Digital Devil Saga 2 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. ^ a b c A játék adatlapja a GameSpoton (Angol nyelven). GameSpot. (Hozzáférés: 2010. február 1.)
  2. ^ a b c Kiadási dátum (Angol nyelven). GameSpot. (Hozzáférés: 2010. február 1.)
  3. A PEGI besorolása. (Hozzáférés: 2010. február 1.)
  4. ^ a b c Digital Devil Saga 1 & 2 (Angol nyelven). HardCore Gaming 101. (Hozzáférés: 2010. február 1.)
  5. Digital Devil Saga Comic Anthology Scans
  6. Digital Devil Saga 2 - Collectors Edition (Angol nyelven). Ghostlight. (Hozzáférés: 2010. február 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]