Shenphen Rinpocse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shenpen Rinpoche Vienna 2004.jpg

Shenphen Rinpocse Láma (Franciaország, 1969. január 10.) buddhista tanító és láma a tibeti buddhista hagyományból. 16 évesen szentelte fel először (1985) Thubten Zopa Rinpocse láma, majd a teljes felszentelést Őszentségétől a Dalai lámatól kapta. Később Rinpocsét a Kharnang kolostori (Tibet) Gendun Rabgye láma Tulkujaként ismerték fel, amivel Rinpocse a kevés nyugaton újjászületett Lámák egyike lett.[1]

Tanítók[szerkesztés]

Shenphen Rinpocse Láma első tanítója a gelug mester, Khenszur Geshe Tegcsok volt. További fontos tanítója Thubten Zopa Rinpocse Láma, Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Gomo Tulku, de Gendun Rinpocse Láma és Dilgo Khjence Rinpocse is.

Tevékenység[szerkesztés]

Shenpen Rinpoche 2007.jpg

Fiatal korától kérnek Rinpocsétől tanítást, és 1986-tól tanít is. Egy kolostorban töltött néhány év után Rinpocse Párizsban elvégzett néhány orvosi tanulmányt, majd hamarosan humanitáriánus tevékenységekben vett részt több mint 5 éven keresztül, főleg Indiában, de Nepálban és Oroszországban is (utcagyerekekért). Az AMCHI szövetséget missziók szervezését támogatólag hozták létre. 1998 & 2001 között Zopa Rinpocse Láma, a Mahájána Hagyomány Megőrzéséért Alapítvány FPMT spirituális vezetőjének tanácsára Shenphen Rinpocse egy görög elvonulási központ vezetője volt. Ezt követően Spanyolországba ment, hogy 2002-ig egy kis központot nyisson. 2000-ben Rinpocse létrehozta a Dharmaling Buddhista Közösséget. Rinpocse rendszeresen utazik Magyarországra, Ausztriába, Franciaországba ás Oroszországba. 2002 óta Rinpocse Szlovéniában van, ahol megnyitotta az első (és mostanáig egyetlen) buddhista templomot, gyakorlások és tanítások teljes programjával.[2]

Shenphen Rinpocse Láma ismert gyógyító is. Rinpocse 20 éve fogad embereket, hogy mantrákkal és meditáción keresztül gyógyítson és kezeljen fizikai és mentális zavarokat egyaránt.

Hagyomány[szerkesztés]

A hagyományos képzéssel, a tibeti buddhista hagyományból számos átadással rendelkező Shenphen Rinpocse Láma olyan Buddhizmust szeretne tanítani, ami mentes a tibeti kultúra ráhatásaitól, és túl van a tibeti társadalom számos oktatási és politikai gyökerű korlátain, valamint az egyes iskolák (Nyingma, Szakja, Kagyü, Gelug) különbözőségein. Rinpocse olyan buddhizmust szeretne, amely többet foglalkozik a társadalommal – több szolgálatot nyújtva az általános közönségnek (kórházak látogatása, oktatás iskolában, stb.), a Dharmát a gyakorlati életben alkalmazva. Ennek érdekében Rinpocse évekkel ezelőtt foglalkozni kezdett azzal, hogy a tibeti buddhista vonalat – torzítás nélkül – hozzáférhetővé tegye a nyugat számára. E hozzáidomítás vonatkozik a ruházatra is. Rinpocse nyugatiasabb buddhista öltözetet hozott létre.

Bibliográfia[szerkesztés]

Sok tanítás lett lejegyezve és szabadon hozzáférhetővé téve a Dharmaling honlapján. Néhányat lefordítottak magyarra, franciára és szlovénre is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]