Sheikh Muszaphar Shukor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sheikh Muszaphar Shukor
Született1972. július 27. (51 éves)
Kuala Lumpur
Foglalkozása
Iskolái
  • Manipal University
  • Maktab Rendah Sains MARA Terendak

A Wikimédia Commons tartalmaz Sheikh Muszaphar Shukor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sheikh Muszaphar Shukor Dr. (Kuala Lumpur, 1972. július 26.–) maláj űrhajós. Teljes neve Sheikh Muszaphar Shukor Al Masrie bin Sheikh Mustapha.

Életpálya[szerkesztés]

A Kebangsaan Egyetemen ortopéd sebészorvosi diplomát szerzett. Kuala Lumpur Központi Kórházában dolgozott.

Malajzia 18 darab Szu–30MKM vadászbombázó repülőgépet vásárolt, az üzlet részét képezte kettő űrhajós kiképzése és egynek az űrállomásra juttatása. A Nemzeti Űrügynökség (Angkasa) választotta űrhajósnak. Az első malajziai aki az űrben járt. 2006. január 9-től részesült űrhajóskiképzésben. A Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban kapott kiképzést, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatát. Egy űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 21 órát és 14 percet töltött a világűrben. Muszlim vallását elősegítve egy 18 oldalas részletes útikönyvet kapott – Iránymutatások iszlám ima gyakorlásához a Nemzetközi Űrállomáson. 2007. október 21-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülések[szerkesztés]

Szojuz TMA–11 speciális űrhajós/űrrepülés résztvevő. Egy űrszolgálata alatt összesen 10 napot, 21 órát és 14 percet töltött a világűrben. 10 kísérlet mellett iparági igényeknek megfelelően élő sejt kultúrákat is tanulmányozott – májrák- és leukémiás sejtek növekedése, a különböző fehérjék és mikrobák kristályosodása a térben. Szojuz TMA–10 mentőegységgel tért vissza a Földre. A Szojuz TMA–1-hez hasonlóan műszaki hiba miatt (a leszállást segítő giroszkóp téves adatot szolgáltatott) keményebb leszállás következett, az űrhajósok erőteljes gravitációs (8.6g) terhelést kaptak (normális 4g).

Szakmai sikerek[szerkesztés]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés]