Shannon Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shannon Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
Ország Ausztrália
ElhelyezkedéseNyugat-Ausztrália
Legközelebbi városPemberton
Terület525,98 km²
Alapítás ideje1988
Felügyelő szervezetDepartment of Environment and Conservation
Elhelyezkedése
Shannon Nemzeti Park (Ausztrália)
Shannon Nemzeti Park
Shannon Nemzeti Park
Pozíció Ausztrália térképén
d. sz. 34° 36′ 11″, k. h. 116° 21′ 54″Koordináták: d. sz. 34° 36′ 11″, k. h. 116° 21′ 54″
Shannon Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Shannon Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Shannon Nemzeti Park Nyugat-Ausztráliában található, Perthtől 302 kilométernyire délre helyezkedik el és 55 kilométernyire fekszik Manjimup településtől. 1988-ban vált nemzeti parkká. A park a Shannon-folyó teljes vízgyűjtő területét magába foglalja.

A területen vízi élőhelyek és fenyérek váltják egymást, valamint tarkalevelű eukaliptuszerdők is találhatóak. A fakitermeléstől még érintetlen vidék a környék megközelíthetetlen voltának köszönheti fennmaradását. Egy fűrészmalmot építettek Shannonban az 1940-es évek közepén a második világháború miatt kialakult nyersanyaghiány csökkentésére. A városka több mint 90 lakóházza, postahivatallal, városházával, templommal és óvodával büszkélkedhet. 1949-ben a folyón létesített gát segítségével oldották meg a város ivóvízellátását a szárazabb nyári hónapok idejére. A fűrészmalmot 1968-ban bezárták, majd a lakosság eladta ingatlanait és elköltöztek. Az egykori város helyén ma kemping található. A park területére belépő fizetése után lehetséges belépni. A parkban 1996-ban készült el a Great Forest Trees Drive út, amely egy javított talajút, ami az idelátogatók kényelmét hivatott szolgálni.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Shannon National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]