Sgùrr Dubh Mòr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sgùrr Dubh Mòr
A Sgùrr Dubh Mòr csúcsa
A Sgùrr Dubh Mòr csúcsa

Magasság944[1] m
HelySkócia, Skye szigete
HegységFekete-Cuillin
Relatív magasság89 m
Típusmunro
Első megmászás1873. szeptember 6., Alexander Nicolson[2]
Legkönnyebb útvonalGlen Brittle Road vége - ghrunndavölgyi-tó - garbhvölgyi-átjáró
Elhelyezkedése
Sgùrr Dubh Mòr (Skócia)
Sgùrr Dubh Mòr
Sgùrr Dubh Mòr
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 57° 12′ 18″, ny. h. 6° 12′ 41″Koordináták: é. sz. 57° 12′ 18″, ny. h. 6° 12′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Sgùrr Dubh Mòr témájú médiaállományokat.

A Sgùrr Dubh Mòr (kiejtése: IPA: [s̪kuːᵲ t̪u moːɾ]) a skóciai Skye szigetén található csúcs. Délebbre fekvő szomszédjával, a Sgùrr nan Eaggel együtt szokták megmászni a ghrunndavölgyi-tó medencéjéből, amely egy 15 kilométeres túra, 7-11 óra szintidővel.

Általános információk[szerkesztés]

A hegy nevének jelentése "nagy fekete csúcs". A Fekete-Cuillin főgerincének keleti kinyúlásán található. A főgerinc a Sgùrr Dubh an Da Bheinn 938 méteres csúcsánál ágazik el, átfut a Sgùrr Dubh Mòron, majd a 733 méteres Sgùrr Dubh Beag csúcsa után a Coruisk-tó felé kezd zuhanni, ez a Dubh-gerinc. Ezt tartják Nagy-Britannia leghosszabb sziklamászó helyének, és a The Slabs ("kőlapok") nevet ragasztották rá, ugyanis hatalmas, lapos kőlapokon kell felmászni.

Alexander Nicolson és Duncan MacIntyre párosa mászott fel rá először 1874-ben, miután egy évvel korábban meghódították a Sgùrr na Banachdich, a Sgùrr Dearg és a Sgùrr Alasdair csúcsait, ez utóbbi a Cuillin legmagasabbja. Bár Nicolson akkor már tapasztalt hegymászónak számított, a Dubh Mòr csúcsa saját bevallása szerint a legnehezebb volt az összes addigi megmászott hegy közül. Ennek az az oka, hogy keletről, a Dubh-gerincen közelítették meg és itt is ereszkedtek le.

„A Scur Dubh a Coolin csúcsai között a legterjedelmesebb, és úgy tartották, hogy „hozzáférhetetlen”. A megmászása, illetve sokkal inkább a lejövetel egészében véve a legnehezebb kalandom volt e hegyekben. […] kb. délután négy órakor kezdtük meg a mászást a Scavaig-tó[m 1]fölötti sziklákon. […] A mászás nehéz volt a Scur Dubh és a Garsveinn[m 2]közötti völgyben, a Bolond-patak[m 3]mentén. A völgy neve Durva-völgy („Garbh Choire”),[m 4] és hatalmas kődarabokkal van tele, amelyek vulkanikus megjelenésűek, sokuk vöröses színű és salakos felületű. [...] Jómagam ilyen időtartamban még nem tettem ki magam annyi fizikai megterhelésnek, mint amikor a Scur-Dubh csúcsáról ereszkedtünk Coiruisg[m 5] felé. Az ujjbegyeim teljesen elkoptak a durva szemcsés kővel való érintkezéstől. […]”

– Alexander Nicolson, The Isle of Skye[3]

A túra leírása[szerkesztés]

Piros: a Ghrunnda-völgyből érkező út, narancssárga: a Lagan-völgyből érkező út, sárga: megközelítés a garbhvölgyi-átjáró felől, kék: megközelítés a lochainvölgyi-átjáró felől, barna: a Dubh-gerinc felé vezető út.

Keletről, a Dubh-gerincen általában a hegymászók szokták megközelíteni a csúcsot, a túrázók nyugatról, a ghrunndavölgyi-tó (Loch Coir' a' Ghrunnda) felől közelítik meg. Ezt kétféleképpen lehet elérni. A könnyebb, de hosszabb út a Sròn na Cìche gerincét megkerülve a Ghrunnda-völgyből délről éri el a tavat, a nehezebb és rövidebb út átvág ezen a gerincen a Lagan-völgyből a ghrunndavölgyi-átjáró (Bealach Coir' a' Ghrunnda) segítségével.

A tó medencéjéből is kétfelé lehet feljutni a Cuillin főgerincére. Északra található a lochainvölgyi-átjáró (Bealach Coir' an Lochain), keletre pedig a garbhvölgyi-átjáró (Bealach a' Garbh-choire). Ez utóbbi esetében a gerincen északra fordulva még ki kell kerülni a 828 méteres Caisteal a' Garbh-choire csúcsát, ezután következik a Sgùrr Dubh an Da Bheinnt, ahonnan 2/3 kategóriájú négykézláb mászással lehet elérni a végső csúcsot.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az Elgol-félsziget és Soay szigete között található öböl. Régi elnevezése sokkal pontosabb volt, ma Loch Scavaig-ként találjuk meg a térképeken. Nevének jelentése "sötét tó".
  2. Gars-bheinn, 895 méteres csúcs a Dubh Mòrtól délkeletre.
  3. Allt a' Chaoich, a Loch Scavaig-ba ömlő kisebb patak.
  4. Ma An Garbh-choire, a Dubh Mòr csúcsától délre található nagy kiterjedésű, sziklása völgy.
  5. Loch Coruisk

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.hill-bagging.co.uk/mountaindetails.php?qu=S&rf=1250
  2. Crocket, Ken: Mountaineering in Scotland: The Early Years, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2015. 27. ISBN 978 1 907233 20 3
  3. Nicolson, Alexander: The Isle of Skye, Macleod, Donald (szerk.): Good words for 1875, London, Daldy, Isbister and Co., 1875. 459-460. (az eredeti angolból saját fordítás)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]