Seychelle-szigeteki repülőkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Seychelle-szigeteki repülőkutya
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Nagy denevérek (Megachiroptera)
Család: Repülőkutyafélék (Pteropodidae)
Nem: Pteropus
Faj: P. seychellensis
Tudományos név
Pteropus seychellensis
(Temminck, 1837)
Elterjedés
Az elterjedési területe
Az elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Seychelle-szigeteki repülőkutya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Seychelle-szigeteki repülőkutya témájú kategóriát.

A Seychelle-szigeteki repülőkutya (Pteropus seychellensis) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a nagydenevérek (Megachiroptera) alrendjéhez és a repülőkutyafélék (Pteropodidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Két alfaja ismert. A Seychelle-szigeteki repülőkutya kizárólag a Seychelle-szigetek nagyobb gránitszigeteinek esőerdeiben honos. A Comore-szigeteki alfaj a Comore-szigetek (ahol mindhárom szigeten előfordul) és Mayotte erdeiben honos. Egy kisebb populációja a Tanzániához tartozó Mafia-szigeten is él.

Alfajai[szerkesztés]

  • Seychelle-szigeteki repülőkutya (Pteropus seychellensis seychellensis)
  • Comore-szigeteki repülőkutya (Pteropus seychellensis comorensis)

Két alfaját olykor különálló fajokként is kezelik.

Életmódja[szerkesztés]

A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb.

Tápláléka nektárból és vadon termő gyümölcsfélékből áll. Fontos résztvevője a szigetek ökoszisztémájának, mivel több erdei fafaj magvainak fő terjesztője.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Korábban elég elterjedt faj volt, mivel nincs természetes ellensége. A Seychelle-szigetek emberi benépesülése után a húscélú vadászat komolyan csökkentette a faj állományát. A szigetekre lecsapó szélviharok sokszor megsemmisítik élőhelyüket és tápnövényeiket, valamint akár egész kolóniákat kisodorhatnak a nyílt tengerre. Egy nagyobb, két-háromezer egyedből álló populációja található Mahé szigetén a Morne Seychellois Nemzeti Parkban. Ezen kívül kisebb egyedszámban előfordul Praslin, La Digue és Silhouette szigetén is. Mindezek ellenére ma még elég gyakori faj, így a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „nem fenyegetett” kategóriába van besorolva. A Mafia-szigeten élő kolónia viszont folyamatosan csökken. 1979-es állománybecslésnél nagyjából 10.000 egyed körülire becsülték állományát. 2004-ben a becslés nagyjából hasonló eredményt mutatott.

A faj szerepel a CITES második függelékében.

Rokonai[szerkesztés]

A Seychelle-szigeteki repülőkutya a Pteropus nemen belül a Pteropus niger fajcsoport tagja. Közeli rokonai valamennyien az Indiai-óceán Afrikához közeli szigetein élnek. Közeli rokon fajai az aldabrai repülőkutya (Pteropus aldabrensis), a mauritiusi repülőkutya (Pteropus niger), a madagaszkári repülőkutya (Pteropus rufus) és a pembai repülőkutya (Pteropus voeltzkowi)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seychelles fruit bat című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]