Seychelle-szigeteki repülőkutya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Seychelle-szigeteki repülőkutya
Pteropus seychellensis.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Denevérek (Chiroptera)
Alrend: Nagy denevérek (Megachiroptera)
Család: Repülőkutyafélék (Pteropodidae)
Nem: Pteropus
Faj: P. seychellensis
Tudományos név
Pteropus seychellensis
(Temminck, 1837)
Elterjedés
Az elterjedési területeAz elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Seychelle-szigeteki repülőkutya témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Seychelle-szigeteki repülőkutya témájú kategóriát.

A Seychelle-szigeteki repülőkutya (Pteropus seychellensis) az emlősök (Mammalia) osztályának a denevérek (Chiroptera) rendjéhez, ezen belül a nagydenevérek (Megachiroptera) alrendjéhez és a repülőkutyafélék (Pteropodidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Két alfaja ismert. A Seychelle-szigeteki repülőkutya kizárólag a Seychelle-szigetek nagyobb gránitszigeteinek esőerdeiben honos. A Comore-szigeteki alfaj a Comore-szigetek (ahol mindhárom szigeten előfordul) és Mayotte erdeiben honos. Egy kisebb populációja a Tanzániához tartozó Mafia-szigeten is él.

Alfajai[szerkesztés]

  • Seychelle-szigeteki repülőkutya (Pteropus seychellensis seychellensis)
  • Comore-szigeteki repülőkutya (Pteropus seychellensis comorensis)

Két alfaját olykor különálló fajokként is kezelik.

Életmódja[szerkesztés]

A repülőkutya kolóniákban él, alkonyatkor és pirkadatkor a legaktívabb.

Tápláléka nektárból és vadon termő gyümölcsfélékből áll. Fontos résztvevője a szigetek ökoszisztémájának, mivel több erdei fafaj magvainak fő terjesztője.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Korábban elég elterjedt faj volt, mivel nincs természetes ellensége. A Seychelle-szigetek emberi benépesülése után a húscélú vadászat komolyan csökkentette a faj állományát. A szigetekre lecsapó szélviharok sokszor megsemmisítik élőhelyüket és tápnövényeiket, valamint akár egész kolóniákat kisodorhatnak a nyílt tengerre. Egy nagyobb, két-háromezer egyedből álló populációja található Mahé szigetén a Morne Seychellois Nemzeti Parkban. Ezen kívül kisebb egyedszámban előfordul Praslin, La Digue és Silhouette szigetén is. Mindezek ellenére ma még elég gyakori faj, így a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „nem fenyegetett” kategóriába van besorolva. A Mafia-szigeten élő kolónia viszont folyamatosan csökken. 1979-es állománybecslésnél nagyjából 10.000 egyed körülire becsülték állományát. 2004-ben a becslés nagyjából hasonló eredményt mutatott.

A faj szerepel a CITES második függelékében.

Rokonai[szerkesztés]

A Seychelle-szigeteki repülőkutya a Pteropus nemen belül a Pteropus niger fajcsoport tagja. Közeli rokonai valamennyien az Indiai-óceán Afrikához közeli szigetein élnek. Közeli rokon fajai az aldabrai repülőkutya (Pteropus aldabrensis), a mauritiusi repülőkutya (Pteropus niger), a madagaszkári repülőkutya (Pteropus rufus) és a pembai repülőkutya (Pteropus voeltzkowi)

Források[szerkesztés]