Sextus Rufus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sextus Rufus
Festus Historian.JPG
Született nem ismert
Volsinii[1]
Elhunyt 380. január
Epheszosz
Állampolgársága római
Szüleinem ismert
Foglalkozása történész
SablonWikidataSegítség

Sextus Rufus, más kódexváltozatokban Rufius Festus (IV. század) Tridentumban (ma Trento) született római történetíró, helytartó (consularis Syriae, majd proconsul Asiae).

Élete[szerkesztés]

Valens császár uralkodása alatt, 369/370 körül egy rövid római történetet (breviáriumot) állított össze Breviarium rerum gestarum populi Romani címmel. A köztársaságkori események leírásához Livius munkájának egy tartalmi kivonatát (periocha) és Florus II. századi munkáját használta forrásként, míg a császárkor leírásakor Eutropiust és egy elveszett késő ókori császártörténetet követett. A maga korára nézve talán saját kútfőből is dolgozott, mivel valószínűleg személyesen is részt vett II. Constantius (337-361) és Iulianus (361-363) császárok perzsaellenes hadjárataiban.

A Festus-féle breviárium felépítése:

1. Bevezetés: Az imperatornak, Valens császárnak szóló dedicatio és a munka megírásának módszertana. (1. caput)

2. Enumeratio: Róma történelmének nagyon-nagyon vázlatos, számok alapján történő áttekintése. Milyen hosszú időn át tartott a három uralmi forma (királyi, consuli, császári) Rómában és hány ember viselte ezalatt a főhatalmat?  (2. caput)

3. Provinciatörténeti rész: A római provinciák meghódításának története és a provinciák igazgatástörténete. (3-14. caputok)

4. Hadtörténeti rész: A római-parthus és a római-szászánida (újperzsa) háborúk hadtörténete római szemmel, erősen szubjektíven áttekintve. A munka propagandisztikus szemlélete ezekben a caputokban a legerősebb. A perzsa háborúra készülődő Valenst valószínűleg a mű ezen része érdekelte a legjobban. (15-29. caputok)

5. Zárszó (30. caput)

Források[szerkesztés]

  • Ókori lexikon I–II. Szerk. Pecz Vilmos. Budapest: Franklin Társulat. 1902–1904.  
  • Michael von Albrecht: A római irodalom története II. Budapest: Balassi Kiadó. 2004

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Festus: A római nép viselt dolgainak breviáriuma. Fordította, a kommentárt és a tanulmányt írta: Sólyom Márk. Máriabesnyő, Attraktor Kiadó 2020. ISBN 978-615-6173-12-6

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  1. Festus 11 (Pauly-Wissowa)